SzántóGráf

Keserédes ros hásáná – az iráni támadás után a S&P is leminősítést jelentett be, Izrael eltökélt a harcok folytatását és az iráni megtorlás illetően 

ujkeletlive

S&P – az iráni támadás után újabb leminősítés

Néhány nappal a Moody’s kettős leminősítése, és a tegnap esti iráni támadást követően a világ legnagyobb hitelminősítő intézete is bejelentett a vártnál korábbi és azonnali leminősítést, ismételten negatív kilátást állapítva meg az izraeli gazdaságra vonatkozóan. A S&P az idén egyszer már csökkentette Izrael államadós-besorolását, ezúttal az északi fronton a Hezbollah terrorszervezettel való konfliktus eszkalálódására hivatkozva figyelmeztetett, miközben 2024-re nulla növekedést és 9%-os költségvetési hiányt jelzett.

Az S&P a zsidó állam besorolását A+-ról A-ra, azaz közepesen magas besorolásra – csökkentette, emellett az ismételten negatív gazdasági kilátás arra utal, hogy az elkövetkező időszakban további leminősítés várható.

Egyre valószínűbbnek látjuk, hogy Izrael és a Hezbollah konfliktusa a harcok közelmúltbeli eszkalálódása miatt elhúzódik és fokozódik, ami biztonsági kockázatokat jelent az ország számára,” – áll a S&P elemzői indoklásában, hozzátéve, hogy úgy vélik, hogy „a gázai harcok és az északi határon folyó harcok eszkalálódása, egy libanoni szárazföldi hadművelet lehetőségével együtt, 2025-ben is folytatódhat, ami az Izrael Állam elleni válaszcsapás kockázatával járhat.”

Ennek megfelelően az hitelminő intézmény késleltetett gazdasági fellendülésre számít Izraelben, és a reálnövekedési előrejelzést 2024-ben 0%-ra, 2025-ben pedig 2,2%-ra csökkenti, a költségvetési hiány rövid- és középtávú növekedésével együtt, mivel a védelmi kiadások tovább emelkednek.

Összességében, a S&P arra számít, hogy Izrael költségvetési hiánya 2024 végére eléri a 9%-ot, 2025-ben pedig 6%-ot jeleznek.

A Pénzügyminisztérium főkönyvelője Jáli Rothenberg az újabb leminősítésre reagálva, kijelentette, miszerint „Izrael fizetési mérlege továbbra is erős, és az ország továbbra is jelentős folyó fizetési többlettel rendelkezik a magas devizatartalékok mellett, amelyek biztonsági tartalékot jelentenek az izraeli gazdaság számára. Pozitívan veszi tudomásul a kormány elkötelezettségét a költségvetési konszolidációs lépések megtétele mellett, a GDP-arányos adósságráta növekedésének megállítása érdekében.”

A S&P egy fokozattal csökkentette Izrael hitelminősítését, míg a Moody’s két szinttel lejjebb Baa1-re – [a S&P BBB+] megfelelő szinten állapította meg Izrael besorolását, a kormány nem tett eleget a leminősítéshez vezető mutatók károsodásának megelőzése érdekében, és példaként említette a költségvetés késleltetését, a sorkatonai törvény elfogadásának elhúzódását, illetve a súlyos terheket, emellett a Moody’s megjegyezte a kormány jogi reformmal történő folyamatos előmozdításával való fenyegetőzését.

A két hitelminősítő intézet indoklásában elhangzottakat megerősíti, hogy Izrael folytatja a szárazföldi hadműveletet az északi fronton, míg a tegnapi iráni támadást követően megtorló csapásra készül, amelyre a teheráni vezetés előre jelezte, hogy szintén válaszolni fog.

Az Egyesült Államok kedden arra figyelmeztetett, hogy súlyos következményei lesznek az iráni  rakétatámadásnak, és előrevetítette, hogy  Jeruzsálemmel együttműködve megfizettetik az Izrael ellen elkövetett inzultust. Joe Biden elnök kormányának tisztviselői nem csupán Izrael válaszadáshoz való jogát hangsúlyozzák, hanem előre jelezték az Egyesült Államok szerepét az izraeli válaszlépés során.

Ennek a támadásnak súlyos következményei lesznek, és Izraellel együtt fogunk dolgozni, hogy ez így legyen,” – közölte Jake Sullivan, az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója azt követően, hogy Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök a támadás után hasonlít ígéretet tett, mondván – „Irán ma este nagy hibát követett el – és meg fog fizetni érte. Az iráni rezsim nem érti meg, hogy milyen elszántan védekezünk, és milyen elszántan vágunk vissza ellenségeinknek. Szinwár és Deif nem értette, Naszrallah és Mohsen nem értette, és valószínűleg vannak olyanok Teheránban, akik szintén nem értik ezt, de meg fogják érteni.”

„Ki fogunk tartani az általunk felállított szabály mellett: aki megtámad minket – mi is megtámadjuk. Ez minden téren igaz, ahol a gonosz tengelye ellen harcolunk. Igaz Júdeára és Szamáriára, igaz Gázára, Libanonra, Jemenre, Szíriára – és igaz Iránra is. Mindenhol harcolunk a gonosz tengelye ellen, beleértve hős katonáinkat is, akik most Dél-libanonban és Gázában tevékenykednek.”

Ma, jobban, mint valaha, a világ világosság erőinek egyesülniük kell, és együtt kell fellépniük az ajatollahok sötét rezsimje ellen, amely a terror és a gonoszság forrása a régióinkban. Ki kell állniuk Izrael mellett. Soha nem volt még ilyen világos a választás a zsarnokság és a szabadság, az áldás és az átok között. Ros Hásáná előestéjén azt mondom nektek, Izrael polgárai: Izrael mozgásban van, és a gonosz tengelye visszavonul. Mindent meg fogunk tenni, hogy ez a tendencia folytatódjon, hogy elérjük a háború minden célját, elsősorban az összes túszunk visszatérését, és hogy biztosítsuk létünket és jövőnket,” – tette hozzá

The post Keserédes ros hásáná – az iráni támadás után a S&P is leminősítést jelentett be, Izrael eltökélt a harcok folytatását és az iráni megtorlás illetően first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version