SzántóGráf

Támadások Libanonban, és a gázai „miniszterelnök” likvidálása megerősítve

Avi/ujkelet.live

A háború 363. napja, északi front: 11:18 és 11:51 között több mint 50 rakétát lőttek ki Felső- és Nyugat-Galileára. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, több becsapodásról érkezett jelentés.

11:45-kor két ,,gyanús légi célpont”, valószínűleg drón, lépett be Libanonból az izraeli légtérbe, a légvédelem elfogta mindkettőt.


Észak Nyilai: Az éjszaka az izraeli légierő a 36. hadosztállyal együttműködve célzott csapásokat hajtott végre a városháza épületét célozva Bint Dzsbeilben, melyben a Hezbollah terrorszervezet több terroristája tevékenykedett. Az épületben sok, a szervezet által használt fegyvert tároltak. A támadás részeként körülbelül 15, az épületben tartózkodó terrorista életét vesztette.

Továbbá a légierő vadászgépei az Északi Parancsnokság irányításával a Hezbollah mintegy 200 terrorcélpontját támadták Libanon területén. A megtámadott célpontok közül voltak katonai épületek, terroristák, fegyverraktárak, megfigyelőállomások és katonai infrastruktúra Libanon-szerte.

Ezenkívül a légierő vadászgépei a 98. hadosztállyal együttműködve likvidálták azokat a terroristákat, akik tegnap rakétákat lőttek ki a Ramim-gerinc területére.

A 36. hadosztály erői pedig azonosították azokat a terroristákat, akik rakétákat indítottak a Dél-Libanonban bevetett csapatokra, és légicsapást irányítottak rájuk.

A reggeli órákban a Hezbollah terrorszervezet két terroristája tüzet nyitott a Dél-Libanonban bevetett Golani-dandár erőire. A 252. dandárral együttműködve a légierő likvidálta a terroristákat. Az izraeli csapatok körében sérülés nem történt.


Evakuálás: Az izraeli hadsereg délután azonnali evakuálásra szólította a libanoni civileket Dél-Libanon 25 helyszínén, köztük Nabatiehben, mely Dél-Libanon egyik legnagyobb városa.

,,A Hezbollah tevékenysége arra kényszeríti az izraeli hadsereget, hogy fellépjen ellene. Az Izraeli Védelmi Erők nem akarja, hogy önnek baja essen” – közölte Avichai Adraee ezredes, a hadsereg arab nyelvű szóvivője X-en.

,,A biztonsága érdekében azonnal el kell hagynia otthonát. Bárki, aki a Hezbollah operatívjai, létesítményei vagy fegyverei közelében tartózkodik, az életét veszélyezteti”.

Adraee hangsúlyozta, a Hezbollah által katonai célokra használt minden ház célpont.

A libanoni civileket észak felé irányították: ,,Figyelem, ne menjen délre! Bármilyen dél felé haladással az életét veszélyeztetheti” – áll a közleményben.

A hadsereg hangsúlyozta, hogy tájékoztatja a civileket, amint visszatérhetnek otthonaikba.

Tegnap 24, kedden pedig 28 dél-libanoni falura adtak ki hasonló parancsot.


Szíria: A SANA szíriai állami hírügynökség csütörtök délután közölte, a légvédelem „ellenséges célpontokkal” konfrontálódik Damaszkusz közelében.

Robbanásokról számoltak be Rif Dimashq kormányzóság nyugati részén, közel a libanoni határhoz.


Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat délelőtt bejelentette, hogy a Hamász gázai kormányának vezetője, a Gázai övezet de-facto miniszterelnöke, Rawhi Mustaha három hónappal ezelőtt meghalt egy izraeli légicsapásban.

A vadászgépek által végrehajtott csapás a Gázai övezet északi részén található alagútban bujkáló magas rangú hamászosokat célozta.

Mustaha mellett Szame al-Sziradzs, aki a Hamász politikai irodájának biztonsági tárcájának birtokosa, és Szami Odeh, a Hamász belbiztonsági mechanizmusának vezetője is meghalt a csapásban.

A katonaság az alagutat ,,megerősített és felszerelt földalatti létesítménynek” írta le, amely ,,a Hamász parancsnoki és irányító központjaként szolgált, és lehetővé tette a magas rangú tisztek számára a hosszabb ideig való tartózkodást”.

A Hamász nem erősítette meg a magas rangú tisztviselők halálát. A hadsereg szerint a Hamász eltitkolja veszteségeit, hogy ,,megakadályozza terroristái moráljának és funkcionálásának elvesztését”.

The post Támadások Libanonban, és a gázai „miniszterelnök” likvidálása megerősítve first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version