SzántóGráf

Rakéták Gázából, a helyzet északon és Irán nem áll le

Avi/ujkelet.live

A háború 364. napja, déli front: Két rakétát lőttek ki délután a Gázai övezetből Dél-Izraelre, aktiválva a szirénákat Kiszufim és Ein Haslosá közösségekben.

Az egyik lövedéket elfogták a légvédelmi rendszerek, a másik nyílt területen landolt, sérülés nem történt.


Északi front: Az izraeli légvédelem délelőtt elfogott két, Libanonból Haifa területére indított rakétát. Sérülés nem történt.

Kora délután körülbelül 40 rakétát lőttek ki Libanonból Nyugat-Galileát célozva. Sérülésről nem érkezett jelentés.


Észak Nyilai: Az Izraeli Védelmi Erők szerint az éjszakai masszív légicsapása Bejrútban a Hezbollah terrorszervezet hírszerzési főhadiszállását célozta.

Riportok szerint a támadás célpontja Hashem Szafieddine volt, aki a Hezbollah végrehajtó tanácsának vezetője és feltehetően Hasszán Naszrallah utódja a múlt heti likvidálását követően.

A New York Times három izraeli tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az izraeli támadás egy találkozót célzott, amelyen Szafieddine más magas rangú Hezbollah vezetőkkel együtt vett részt egy földalatti bunkerben.

Egyelőre nem tudni, hogy Szafieddine megsérült-e az izraeli légicsapásban, amely a jelentések szerint az egyik legsúlyosabb volt az elmúlt évben.

A hadsereg pénteken bejelentette, hogy a Hezbollah kommunikációs részlegének parancsnoka meghalt tegnap egy izraeli légicsapásban Bejrútban. Muhammad Rashid Szakafi 2000 óta állt a Hezbollah kommunikációs rendszerének az élén, és közel állt a terrorcsoport vezetéséhez.


Csempész alagút: Izraeli vadászgépek csapást mértek egy 3,5 kilométer hosszú alagútra, amely Libanon és Szíria között haladt át, és amelyet a Hezbollah terrorszervezet használt iráni fegyverek csempészésére, jelentette a hadsereg délután.

Az alagutat a Hezbollah 4400-as egysége üzemeltette, amelynek feladata, hogy fegyvereket szállítson Iránból és annak megbízottjaitól Libanonba.

A csapás elpusztította az alagutat, ahol a fegyvereket szállították és tárolták, valamint a közelben lévő épületeket, fegyverraktárakat és egyéb infrastruktúrát.

Egy különálló éjszakai csapás a Libanon és Szíria közötti Masznaa határátkelőhely infrastruktúráját célozta, miután a hadsereg bejelentette, hogy iráni fegyverek Hezbollahhoz juttatására irányuló kísérleteket azonosított.

A katonaság fokozta erőfeszítéseit annak megakadályozására, hogy Szírián keresztül fegyvereket szállítsanak Iránból a Hezbollahnak. Kedden a Hezbollah 4400-as egységének parancsnokát likvidálták egy Bejrútban végrehajtott légicsapásban.


Szárazföldi manőver: A 36. hadosztály parancsnoksága alatt, a 188. páncélosdandár harcosai az elmúlt napokban célzott rajtaütéseket hajtanak végre Dél-Libanonban.

Az erők terrorista területeket támadnak meg, amelyeket a civil falvak szívébe ágyaztak, és a levegőből és közvetlen közelről likvidálnak terroristákat.

Az elmúlt nap folyamán a térségben folytatott tevékenység során az erők egy lakóhelyen lőszert, páncéltörő rakétákat és rakétákat találtak egy ágy, valamint a Hezbollah múlt héten likvidált vezetőjének, Hasszán Nasrallahnak a képe mellett.

Az erők további több tucat fegyvert találtak és foglaltak le, amelyeket Dél-Libanonban civil épületekben és otthonokban hagytak hátra, köztük: Izrael területére irányított rakétavetőket, páncéltörő rakétákat, fegyvereket, megfigyelőállásokat és egy robbanószerkezetet, amelyet az ellenség rejtett el a környéken.

Mintegy 100 Hezbollah-operatívot öltek meg a dél-libanoni hadműveletek során a hadsereg értékelései szerint.

Kilenc izraeli katona esett el több, különálló dél-libanoni ütközetben azóta, hogy a hadsereg hétfőn éjszaka megkezdte a szárazföldi korlátozott hadműveleteit.


Kimerülő ellenség: A hadsereg a ,,kimerültség” jeleit észleli a Hezbollah dél-libanoni harcosainál, amit a hadsereg a terrorcsoport számos parancsnokának, köztük számos terepparancsnokának megölésének tulajdonít.

A Hezbollah terroristái nagyrészt páncéltörő rakétákat vetnek be a csapatok ellen, aknavetőgránátokat lőnek ki és robbanószerkezeteket élesítenek. Néhány közelharcra is sor került már.

A hadsereg szárazföldi hadműveletei csak a határ menti falvakra összpontosítanak. A cél, hogy lehetővé tegyék az észak-izraeli közösségek lakói számára, hogy visszatérhessenek otthonaikba.


Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter szerint Izrael ,,több meglepetést tartogat” a Hezbollah számára.

,,A Hezbollah nagyon súlyos csapásokat szenved el, egyiket a másik után. Likvidáltuk [a Hezbollah vezetőjét, Hasszán] Naszrallahot, és további meglepetéseket tartogatunk, amelyek közül néhányat már végrehajtottak, néhányat pedig végre fognak hajtani” – mondta Gallant egy látogatás során a 36. hadosztály észak-izraeli főhadiszállásán.

,,A [Hezbollah] rakéta részlege nagyon súlyos csapást szenvedett, jelentős része megsemmisült egy magas színvonalú és precíz művelet eredményeként. A parancsnoki és irányító főhadiszállás, a kommunikáció, a Radwan teljes vezetése, sőt valójában a Naszrallah alatti teljes második és harmadik parancsnoki szint eltörlésre került.”

Gallant megjegyezte, hogy a hadsereg ,,ma műveletet hajt végre több faluban, és ez a folyamat mindenhol folytatódni fog, hogy megsemmisítsék az összes infrastruktúrát, ahonnan a Hezbollah támadásokat tervezett”.


Utazási gondok: Az ellenzéki jobboldali Jiszráel Beitenu párt vezetője, Avigdor Liberman délelőtt X-en kritizálta a Közlekedési Minisztériumot.

,,Elképesztő, hogy számos tartalékos, akiket az ünnep alatt behívtak, hogy jelentkezzenek egységeiknél és a harci zónákban, az ünnep miatt, tömegközlekedés hiányában kénytelenek stoppolni. Felszólítom a kormányt, hogy korrigálja e szörnyű mulasztást, és a mai ünnep teljes ideje alatt működtesse a tömegközlekedést – ez életmentő és állambiztonsági ügy.”

A Közlekedési Minisztérium válaszul közölte, azonnali szállítási szolgáltatást nyújt a Védelmi Minisztérium igényeinek megfelelően. Állítása szerint a tartalékosok utaztatásával az izraeli hadsereg és a Védelmi Minisztérium foglalkozik, és utóbbi eddig több tucat buszt kért, melynek a közlekedési minisztérium eleget tett.

A Védelmi Minisztérium válasza: ,,A tömegközlekedés szombati működtetésével kapcsolatos döntések meghozatala a Közlekedési Minisztérium hatáskörébe tartozik, szakmai szempontok szerint, annak hatáskörén belül”.


Irán: Izrael figyelmeztetése ellenére, az iráni külügyminiszter gépe ma reggel landolt a bejrúti repülőtéren.

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei a pénteki imák vezetése során Teheránban, melyen öt év után először jelent meg, kijelentette, hogy a keddi Izraelre irányított rakétatűz a nemzetközi jogon, az ország jogán és az iszlám hiten alapult. Arra buzdította a nemzeteket ,,Afganisztántól Jemenig és Irántól Gázáig és Jemenig”, hogy legyenek készek fellépni az ellenség ellen, és dicsérte azokat, akik e közbe haltak meg.

Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei őrzik Izrael biztonságát, hogy energiaexportáló kapuvá tegyék a régióból a Nyugat felé, de a térség ellenállása nem hátrál meg Izraellel szemben.

Hámenei szerint Irán keddi és a Hamász tavaly októberi mészárlása Dél-Izraelben, amely kiváltotta a háborút a Gázai övezetben, ,,logikus és legális” volt.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Rakéták Gázából, a helyzet északon és Irán nem áll le first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version