SzántóGráf

Szinwar regionális háborúra vár, Izrael jelentős válasszal készül Irán ellen

Avi/ujkelet.live

A háború 365. napja, északi front: Szombaton kora délután egy Libanonból küldött ,,gyanús légi célpontot”, feltehetően drónt, fogtak el a légvédelmi rendszerek Adamit felett. Sérülésről nem érkezett jelentés.


Észak Nyilai: Az izraeli hadsereg hírszerzési információk alapján az éjszaka pontos csapást mért a Hezbollah terrorszervezet operatívjaira, akik egy parancsnoki helységben voltak, melyet egy mecsetbe ágyaztak a dél-libanoni Bint Dzsbeilben, a Szalah Gandur Mártír Kórház mellett.

A létesítményt a Hezbollah terroristái terrorcselekmények tervezésére és végrehajtására használták az izraeli erők és Izrael Állam ellen.

A támadás előtt a hadsereg számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve sms üzenetek küldését a lakosoknak.

A Hamász terrorszervezet reggel bejelentette, hogy egyik parancsnoka Libanonban meghalt a tegnap esti izraeli légicsapásokban, melyek a Tripoli melletti Beddawi palesztin menekkülttábort célozták.


Szárazföldi manőver: Az izraeli hadsereg becslése szerint eddig több mint 400 Hezbollah-operatívot öltek meg a dél-libanoni korlátozott, lokalizált és célzott szárazföldi razziák során.

A terroristák, köztük több terepparancsnok, légicsapásokban valamint az izraeli csapatokkal folytatott harcok során vesztették életüket. A terepparancsnokok közé tartoznak a dél-libanoni különböző regionális egységek és falvak tisztjei.

A rajtaütések a Hezbollah dél-libanoni falvakban lévő ,,súlypontjaira” irányulnak, ahol a csapatok eddig hatalmas mennyiségű fegyvert találtak.

A harcosok hírszerzési útmutatásokkal folytatnak rajtaütésket a föld feletti és föld alatti terrorista infrastruktúrákon hegyvidéki, komplex, becsapdázott valamint sűrűn lakott területeken. A harcosok lokalizálják és megsemmisítik a Hezbollah terrorszervezet lőszerkészleteit, megfigyelőállásait, rakétáit és kilövőállásait, amelyek Izrael Állam területére irányulnak.

A földalatti harcok részeként a kommandósok és az elit Jahalom harcmérnöki egység harcosai megsemmisítették a Hezbollah terroristái által a kerítés megközelítésére, fegyverek elrejtésére és bujkálásra használt harci infrastruktúrái bejáratait. A légierővel szoros együttműködésben, amely magában foglalta a drónok és a fejlett fegyverek használatát, a kommandós alakulat erői és a légierő repülőgépei több tucat terroristát likvidáltak.

A hadsereg jelezte, a dél-libanoni hadműveletek szükség szerint kiterjesztésre kerülnek, de továbbra is az a szándéka, hogy a lehető leggyorsabban, akár néhány héten belül lezárja őket.


Déli front: Az izraeli hadsereg reggel felszólította a Gázai övezet déli részének bizonyos területein tartózkodó palesztin civileket, hogy meneküljenek az Izrael által kijelölt humanitárius övezetbe.

Avichai Adraee ezredes, a hadsereg arab nyelvű szóvivője a felszólítás mellé térképet csatolt a kiürítendő zónákról, figyelmeztetve, hogy a Hamász és más terrorcsoportok ,,folytatják terrortevékenységüket a területeken, ahol ön tartózkodik, ennek megfelelően az Izraeli Védelmi Erők nagy erőkkel fog fellépni ezekkel az elemekkel szemben”.


Szinwar: Amerikai tisztviselők hétvégén a New York Timesnak azt nyilatkozták, hogy a Hamász terrorszervezet vezetője, Jechíje Szinwar fatalista lett a csaknem egy éve tartó gázai háború után, és eltökélt szándéka, hogy Izraelt szélesebb körű regionális konfliktusba keverje.

Szinwar régóta úgy gondolja, hogy nem fogja túlélni a háborút, ez a nézet hátráltatta a túszok kiszabadítására irányuló tárgyalásokat, az amerikai hírszerzés értékelései szerint.

Hozzáállása az elmúlt hetekben szigorúbbá vált, állítják az amerikai tisztviselők, és az amerikai tárgyalók most úgy vélik, hogy a Hamásznak nem áll szándékában megegyezésre jutni Izraellel.

Amerikai tisztviselők szerint a Hamász az elmúlt hetekben egyáltalán nem akart tárgyalásokat folytatni. Azt gyanítják, hogy Szinwar egyre rezignáltabb lett, ahogy az izraeli erők üldözik, és arról beszélnek, hogy egyre közelebb kerülnek hozzá.

Egy nagyobb háború, amely nyomást gyakorol Izraelre és hadseregére, Szinwar értékelése szerint arra kényszerítené őket, hogy visszafogják a gázai hadműveleteket, mondták az amerikai tisztviselők.

A háború bár kiszélesedett a régióban, de nem olyan módon, amely érdemben a Hamász hasznára válna, legalábbis egyelőre nem.

Néhány izraeli tisztviselő megkérdőjelezi, hogy Szinwar még életben van. Amerikai és izraeli tisztviselők elismerik, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy él. Hónapok óta nem érkezett hang- vagy képfelvétel róla.

Az amerikai tisztviselők azonban azt mondták, hogy nincs bizonyíték arra sem, hogy halott, sőt, magas rangú amerikai tisztviselők úgy gondolják, hogy életben van, és kritikus döntéseket hoz a Hamász számára.


Irán: Az izraeli hadsereg magas rangú forrásai azt nyilatkozták szombaton a médiának, hogy Irán keddi ballisztikus támadására a válasz ,,komoly és jelentős” lesz. ,,Az irániak 201 rakétát lőttek ki ránk. A tetteink önmagukért beszélnek majd. Az akció jelentős lesz. Nem lehet csak úgy átugrani a történteken”.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Szinwar regionális háborúra vár, Izrael jelentős válasszal készül Irán ellen first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version