SzántóGráf

Drón- és rakétatámadások, a Hezbollah alagútja és új hadművelet Gázában

Avi/ujkelet.live

A háború 366. napja: A Polgárvédelmi Parancsnokság tegnap este enyhített a gyülekezési korlátozásokon több területen Izraelben.

Így 1000 helyett legfeljebb 2000 fős összejövetelek engedélyezettek Tel-Aviv térségében, a Júdeai Hegyvidéken, Karmel, Wadi Ara és Menase régiókban Észak-Izraelben, Szamária telepein és néhány, a gázai határ közelében lévő közösségben.


Észak Nyilai: Az izraeli hadsereg kommandós dandárjának és a Jahalom elit harcmérnöki egységének csapatai leromboltak több Hezbollah alagutat, amelyeket a terroristák arra használtak, hogy az izraeli határ közelébe jussanak Libanon déli részén.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap esti sajtótájékoztatóján bemutatott egy videót egy 250 méter hosszú Hezbollah alagútról, amelyet a csapatok fedeztek fel Izrael határától mintegy 300 méterre.

„Ezeket a létesítményeket a Hezbollah terroristái akarták használni a galileai közösségek elleni [potenciális] támadásban… tegnap leromboltuk ezt az alagutat” – mondta Hagari.

Az alagút lezárása:

A katonák emellett földalatti fegyverraktárakat, megfigyelőállomásokat és rakétakilövő helyeket lokalizáltak és semmisítettek meg a dél-libanoni falvakban. A Hezbollah operatívjainak tucatjai haltak meg a kommandósok által irányított légicsapásokban.

,,Észak felé toljuk a Hezbollahot. A terroristák egy része elmenekült, néhányat pedig csapataink legyőznek közelharcokban” – mondta Hagari tegnap este. ,,A szárazföldi manőver kezdete óta a csapatok a terepen és a levegőből mintegy 440 terroristát öltek meg, köztük 30 parancsnokot”.


Kiürítés: A hadsereg tegnap felszólította a libanoni civileket három épület közelében Bejrút déli külvárosában, a Dahieh néven ismert Hezbollah fellegvárban, hogy azonnal távozzanak.

Avichai Adraee ezredes, a hadsereg arab nyelvű szóvivője a bejelentés mellé térképeket csatolt, amelyek arra szólítják fel a civileket, hogy legalább 500 méterrel távolodjanak el a helyszínektől.

Az izraeli vadászgépek éjszaka légicsapások hullámát hajtották végre Bejrútban, a Hezbollah fegyverraktárai és egyéb infrastruktúrák ellen.


Támadások: Az éjszaka 30 rakétát lőttek ki Libanonból Kirjat Smona felé, sérülés nem történt.

A haditengerészet rakétahajója hajnalban elfogott két keletről érkező drónt Észak-Izrael partjainál.

Egy harmadik szintén keletről érkező drónt az izraeli légierő lőtt le a tenger felett Tel-Aviv partjainál.

A légvédelem reggel számos Libanonból küldött ,,gyanús légi célpontot” fogott el. A célpontok nem léptek be Izrael légterébe.

Szintén reggel a légvédelem elfogott két Libanonból Izrael északi part menti síkságára kilőtt föld-föld rakétát. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.


Déli front: A 162. hadosztály az éjszaka új hadműveletbe kezdett Dzsabalia térségében, a Gázai övezet északi részén, miután hírszerzési információk a Hamász operatívjainak és infrastruktúráinak jelenlétére utaltak a helyszínen, valamint a terrorszervezet erőfeszítéseire, hogy rendezze sorait.

A 401. és 460. páncélosdandárok az éjszaka bekerítették Dzsabaliát, és a csapatok jelenleg bevetést folytatnak a térségben.

Amint a csapatok behatoltak a területre, a hadsereg légicsapások és tüzérségi támadások hullámát hajtotta végre, célba véve több tucat Hamász-telepet Dzsabaliában, beleértve fegyverraktárakat, alagutakat, terrorsejteket és más infrastruktúrát.

,,A hadművelet addig folytatódik, ameddig szükséges, szisztematikusan csapást mérve, és alaposan megsemmisítve a terrorinfrastruktúrát a térségben” – közölte a hadsereg.

A 162. hadosztályt öt hónap után kivonták Rafahból, és átadta a területért való felelősségét a Gázai Hadosztálynak.


Kiszélesítés: A hadsereg bejelentette, hogy bővíti az általa kijelölt humanitárius övezet területét Gáza déli részén, miközben felkészül a civilek evakuálására az övezet egész északi részéről.

A zónában, ahol jelenleg a gázai lakosság túlnyomó többsége él, több tábori kórház működik, és a humanitárius segélyek többségét oda szállítják.

A hadsereg térképeket tett közzé a palesztin civilek számára, „kiemelve a potenciális evakuálási területeket Gáza északi részén, beleértve a negyedeknek és régióknak megfelelő „blokkzónákat”.

A hadsereg két evakuációs útvonalat is megnyit a palesztinok számára, a Szalah a-Din út és a tengerparti út mentén.

A becslések szerint mintegy 200 000 palesztin maradt Gáza északi részén, miután a háború elején a hadsereg felszólította az egész térség lakosságát, hogy meneküljön az övezet déli részére.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Drón- és rakétatámadások, a Hezbollah alagútja és új hadművelet Gázában first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version