SzántóGráf

A háború 367. napja – az október hetedikei mészárlások és a Gázában fogvatartottak első évfordulóján imák és megemlékezések

ujkeletlive

Az állam által közzétett hivatalos adatok szerint egy évvel ezelőtt – október 7-én a Hamász terroristái 1,200 személyt mészároltak le – 809 civilt közöttük, 64 külföldi állampolgárt, elesett a hadsereg 315 katonája, 58 rendőr, illetve a Sábák belbiztonsági szolgálat 10 alkalmazottja.

A Szimcha Tóra-i mészárlásokkal egyidejűleg kirobbant Vaskardok háború kezdete óta a halottak száma összesen 1689, emellett 17687 személy sebesült meg, illetve 251 személyt hurcoltak el az övezetbe. Közülük kilencvenheten még most is a Hamász foglyai, ezenkívül négy izraelit 2014 óta tartanak fogva, Hadar Goldint és Oron Sault, akik az Erős Szikla hadművelet során estek el, valamint két izraeli civil, Hisam al-Szajed és Avera Mengisztu, akik önszántukból mentek be Gázába, és elvileg még életben vannak.

A 101 fogvatartott közül 33-at halottnak nyilvánítottak.

A kegyeleti rendezvények már tegnap elkezdődtek, ugyanakkor hivatalosan az Izrael elleni terrortámadás központi helyszínén, a Nova fesztiválnak otthont adó Re’im kibuc természetvédelmi területén, a Nukba terroristák támadását megelőző utolsó zeneszám került lejátszásra ma reggel pontosan 6:25-kor, a több napos megemlékezések nyitó akkordjaként.

Ezt követően 6:29-kor a Nova fesztivál helyszínén megszólalt a légvédelmi sziréna jelezve az egyperces néma megemlékezést. A ceremónián részt vett Jichák Herzog elnök, aki a következő három napban meglátogatja a gázai övezet melletti támadást szenvedett  otefi közösségeket. 

Ugyanebben az időpontban [6:29], a túszok családjai részvételével két perces sziréna emlékeztet a szörnyű mészárlások évfordulójára és a még mindig a Hamász fogságában lévő túszok kiszabadítására Jeruzsálemben, Binjámin Netanjahu miniszterelnök rezidenciájánál.

A nap folyamán a gáza-közösség tagjai  különböző megemlékezéseket szerveztek. Az október hetedikei mészárlások szimbólumává vált Be’eri kibucban 10:00 órakor kezdődik a rendezvény, míg Nir Ozban – ahol a lakosok egynegyedét rabolták el vagy gyilkolták meg, délután fél ötkor emlékeznek meg a támadás egyéves évfordulójáról.

Este 19:10 perckor a fogvatartott túszok családjai Nemzeti Emlékező Szertartása egy perces csenddel és Jizkor imával veszi kezdetét a tel-avivi Hayarkon Parkban. A rendezvényre kínált 40 ezer jegy azonnal elfogyott, de a szigorú polgárvédelmi irányelvek miatt csak a túszok, a meggyilkoltak és az elesettek hozzátartozói vehetnek részt. Az önként jelentkezett legnevesebb izraeli művészek közreműködése mellett, a Hanoch Daum és Rotem Szela vezette rendezvényt óriáskivetítőkön sugározzák több tucatnyi városi és helyi önkormányzat területén országszerte.

Emellett az állami-kormányzati ceremóniát, melyet hetekkel ezelőtt forgattak Ofakimban, 21:15-től közvetítik a tévécsatornák. Az állami szertartást szervező Miri Regev [Likud] közlekedési miniszter a rendezvény házigazdáinak többek között Hen Zandert, aki nővérét, Noát veszítette el a Nova fesztiválon történt mészárlásban, illetve Orin Gantz Zacht, akinek a lányát a fesztiválról hurcolták el, majd később a Hamász a fogságban meggyilkolta, kérte fel.

Az állami ünnepség célja, hogy emlékezzen azokra, akik azon a szörnyű napon és azóta meggyilkoltak, tisztelegjen a civilek, valamint a biztonsági és mentőerők hősiessége előtt, és kifejezze a gyászoló családok, az elraboltak családjai, az otthonaikból evakuáltak, valamint a testben és lélekben sebesültek szörnyű fájdalmát.  Ugyanakkor a szertartás a remény és az egység üzenetét is magával hozza. Ez egy megindító, tiszteletteljes ceremónia, amely a szívből jön és belép a szívekbe,” – áll Regev közleményében.

A Szimcha Tóra-i mészárlás héber naptár szerinti évfordulóján, ami október 27-re esik, két hivatalos állami szertartást tartanak. Délelőtt 11:00 órakor a Herzl-hegyi Állami Emlékcsarnokban az október 7-én és a háborúban elesett katonák emlékére, illetve 14:00 órakor ugyanitt az október hetedikén elesett polgárok emlékére tartanak megemlékezést, magas rangú állami meghívottak jelenlétében.

Herzog elnök a szomorú évforduló előestéjén nyilatkozott a soha el nem múló fájdalomról – „egy év telt el azóta, hogy megállt az élet, elsötétült az ég, és mindannyian szemtanúi voltunk az ellenség szörnyű kegyetlenségének, amely a zsidó nép, Izrael állam és az izraeli társadalom pusztulását akarta elhozni.

Még mindig mindannyiunknak fájdalmai vannak, és igyekszünk teret adni a nemzeti gyásznak, a minket ért szörnyű katasztrófa feletti könnyeknek,” – mondta, miközben bejelentette, hogy háromnapos körutat tesz a támadás által feldúlt gázai határmenti településeken, hozzátéve – „ígérem mindent újjáépítünk, de ez az újjáépítés nem lesz teljes, amíg a túszok nem térnek haza.”

Noa Argamani, aki egyike volt annak a négy túsznak, akiket a hadseregnek júniusban sikerült kimenteni, tegnap este, közel egy évvel az október 7-i mészárlás és gázai elhurcolása után, a többi túsz szabadon bocsátását követelő tüntetésen szólalt fel, mondván – „még mindig azt kérdezem, miért? Miért történt ez? Az én szeretett Avinatanom és száz másik elrabolt ember még mindig Gázában van. Mindent meg kell tennünk azért, hogy az életben lévő túszok visszatérjenek a családjukhoz, a halottak pedig megfelelő temetést kapjanak Izraelben.”

Tegnap este Herci Halevi, a hadsereg vezérkari főnöke is felszólalt a mészárlás első évfordulójára emlékezve.

Már egy éve egy összetett, többfrontos háború közepén vagyunk, sok jelentős és kiterjedt eredménnyel. Számos kihívás áll még előttünk. A hadsereg katonái minden fronton megállás nélkül bevetésen vannak és erővel harcolnak,” – írta a csapatokhoz intézett üzenetében.

Egy év telt el október 7-e óta, az a nap, amikor kudarcot vallottunk küldetésünkben, hogy megvédjük Izrael Állam polgárait. Most a bűnbánat tíz napját éljük [Jom Kippur]. Nem állunk meg – harcolunk, kérdezünk, tanulunk és fejlődünk… leromboljuk ellenségeink képességeit, és gondoskodunk arról, hogy ezek a képességek ne épüljenek újjá, hogy október 7-e soha ne ismétlődhessen meg,” – ígérete Halevi.

Megemlékezések világszerte

Összesen 65 túsz és meggyilkolt áldozat családtagja utazott mintegy 34 országba, hogy részt vegyen a megemlékezéseken.

A következő napokban várhatóan több mint 400 megemlékezésre kerül sor az Egyesült Államokban. A Külügyminisztérium több mint 80 megemlékezést tart szerte a világon családtagok és helyi magasrangú államfők részvételével.

A fő eseményre New Yorkban, az ENSZ székházában kerül sor Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, valamint Danny Danon izraeli nagykövet részvételével. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár korábbi felháborító kijelentései miatt azonban nem kapott meghívást az eseményre 

A Ynet arról számolt be, hogy az esti órákban az amerikai Zsidó Szövetségek kezdeményezésére gyertyagyújtással egybekötött nagygyűlést tartanak a Central Parkban, többek között Eden Golan vendégszereplésével.

A Chábád hatalmas felvonulást szervezett Manhattanben az áldozatok emlékére, emellett a zsinagógák és a zsidó közösségi központok saját rendezvényeket tartanak.

Több amerikai állam félárbocra eresztette zászlóit a Szimchát Tóra-i mészárlások egy éves évfordulójára emlékezve, és New York állam főbb épületeit sárga színnel világították ki.

The post A háború 367. napja – az október hetedikei mészárlások és a Gázában fogvatartottak első évfordulóján imák és megemlékezések first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version