SzántóGráf

Már 4 hadosztály van Dél-Libanonban, készület az Irán elleni támadásra és a túszok

Avi/ujkelet.live

A háború 368. napja, szárazföldi manőver: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy az éjszaka bevetette a negyedik hadosztályt Dél-Libanonban, a Hezbollah terrorszervezet elleni szárazföldi műveletekre.

A 146. tartalékos hadosztály tegnap este megkezdte a szárazföldi hadműveleteket Dél-Libanon nyugati szektorában.

A hadműveleteket a Karmeli Tartalékos Gyalogdandárral és a Vasököl Tartalékos Páncélosdandárral, a 213. Tüzérezred támogatásával hajtják végre.

A tartalékos hadosztály csatlakozott a 98., 36. és 91. hadosztályhoz, melyek Dél-Libanon középső és keleti szektorában vannak bevetve.

A hadsereg a dél-libanoni szárazföldi hadműveleteket ,,korlátozott, lokalizált és célzott razziáknak” minősítette, amelyek célja a Hezbollah terrorszervezet infrastruktúrájának lerombolása a határterületen, lehetővé téve az északi lakosok visszatérését otthonaikba. A tisztviselők szerint a hadseregnek az a szándéka, hogy a műveleteket a lehető leggyorsabban befejezze.


Riport: A New York Times szerint amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy Izrael válasza Irán ellen a múlt heti ballisztikus rakétatámadásokra katonai bázisokra, esetleg hírszerzési helyszínekre vagy a vezetés helyszíneire összpontosít majd. Legalábbis kezdetben valószínűtlennek tűnik, hogy Izrael az ország nukleáris létesítményeit vegye célba, állítja a lap. Úgy tűnik, ezeket a célpontokat későbbre tartogatják, ha az irániak saját ellencsapásaikkal eszkalálnának.

Ezenkívül William Burns, a CIA vezetője azt mondta tegnap este, hogy ,,az izraeli vezetés nagyon alaposan mérlegeli, hogyan reagál majd az iráni támadásra”, hozzátéve, hogy szerinte az izraeli vezetés ,,figyelembe veszi” Biden elnök és az amerikai tisztviselők aggodalmait.

,,Mindannyian tisztában vagyunk a támadások különféle formáinak lehetséges következményeivel, valamint a globális energiapiacra és a világgazdaságra gyakorolt következményekkel” – tette hozzá.

Tegnap korábban az arab Sky News forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az Egyesült Államok óva intette Izraelt az iráni nukleáris létesítmények megtámadásától. A források azt mondták a Sky Newsnak, hogy Washington figyelmeztetett, hogy Irán kilép az atomsorompó-szerződésből, ha nukleáris létesítményeit megtámadják.

A Pentagon egyik magas rangú tisztviselője azt nyilatkozta a csatornának, hogy vannak olyan információk, amelyek szerint közeledik Izrael válasza a legutóbbi iráni rakétatámadásra, és az „minden várakozásnál nagyobb lesz”. A forrás hozzátette, hogy az amerikai védelmi minisztérium hírszerzési értékelést adott át izraeli katonai tisztviselőknek az iráni nukleáris létesítmények elleni támadásról.

A New York Times szerint Izraelben egyre erősödik a sürgetés, amelyet egyesek visszhangoztak az Egyesült Államokban, hogy ragadják meg a pillanatot – vessék vissza évekre vagy még tovább az iráni képességet, amelyről amerikai hírszerzési tisztviselők és külső szakértők egyre inkább azt mondják, hogy a bombagyártás küszöbén áll. A lap szerint míg a nyilvános vita nagy része arra a tényre összpontosul, hogy Irán néhány héten belül szinte bizonyosan felfuttathatja a dúsítást bombaminőségű urán előállítására, a lényegesebb tény az, hogy az iráni mérnököknek hónapokba vagy talán több mint egy évbe telne ezt szállítható fegyverré alakítani.


Túszok: Tegnap este az izraeli média arról számolt be, hogy a túszok rokonaival beszélő biztonsági tisztviselők megerősítették, hogy komoly félelmük megalapozott, és a túszok állapota a napok előrehaladtával csak romlik.

Egy évvel a mészárlás után, a Gázában végrehajtott rombolás árnyékában a becslések szerint a túszok többsége alagutakban van, nem pedig lakásokban rejtegetik őket. Jó néhány család kapott új információkat szerettei állapotáról, akiket szűk alagutakban tartanak áram nélkül, zuhanyzók, WC-k és szinte levegő nélkül.

Ugyanezen biztonsági források szerint további ketreceket fedeztek fel a rejtekhelyként szolgáló lakásokban és azokban az alagutakban, ahol valószínűleg túszokat tartottak, akik szemmel láthatóan szembeszálltak a terroristákkal – ez egybevág a kimentett túszok vallomásaival, akik hasonló dolgokat mondtak.

Az elmúlt hónapokban kimentett túszok a biztonsági tisztviselőknek elmondták, hogy a terroristák erőszakosabbá váltak a túszokkal szemben, amikor az izraeli hadsereg fokozta támadásainak intenzitását.

Az egyik magas rangú tisztviselő még azt is elmondta a családoknak, hogy a Hamász terroristái egyre lazábban kezelik a ravaszt. Ez azt jelenti, hogy a terroristák közvetlen parancsot kaptak a Hamásztól, hogy veszélyhelyzetben, vagy ha meghallják a csapatok közeledését, végezzék ki a túszokat.

A tisztviselők a családokkal szeretteik egészségi állapotáról is beszélgettek. Becslések szerint az elraboltak többsége testsúlyának körülbelül 20%-át elveszítette. Emellett néhányuk valószínűleg súlyos, kezeletlen egészségügyi problémákkal is küzd, mint például bőrbetegségek, sérülések vagy törések. Ezek különösen rossz körülmények, amelyek miatt a túszok többsége nem marad sokáig életben.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint az elmúlt napokban a biztonsági szervezet egyik magas rangú tisztviselője a politikai körrel folytatott zárt megbeszéléseken azt mondta, hogy ,,a közelmúltban elért eredmények rugalmasságot tesznek lehetővé mindenben, ami Gázával kapcsolatos, és a megállapodás felé haladást.”

Emellett egy katari tisztviselő a KAN-nak a következőt mondta: ,,A tárgyalásokhoz való visszatérésre szólítunk, mint első lépést a regionális nyugalom felé vezető úton.”

The post Már 4 hadosztály van Dél-Libanonban, készület az Irán elleni támadásra és a túszok first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version