SzántóGráf

Jom kippur idején is támadás alatt

Avi/ujkelet.live

A háború 372. napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy a 22 éves Ittai Fogel törzsőrmester Jakirból, a 401. páncélosdandár 46. zászlóaljának harckocsiparancsnoka elesett a Gázai övezet déli részén folyó harcokban. Halálával 354-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.


Támadás alatt: A jom kippuri 25 órás böjt pénteken naplementekor kezdődött és szombat este ért véget.

A zsidó engesztelés és a zsidó naptár legszentebb napján Izrael szünetelteti a tömegközlekedést, a kormányzati szolgáltatásokat és a TV adásokat.

A támadások azonban nem szüneteltek. Körülbelül 320 rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre.

Tegnap este két drónt küldtek Libanonból a közép-izraeli Saron régióra.

Az egyik drón egy idősotthonba csapódott Herzliján. Személyi sérülés nem történt. A vezetékék megrongálódása miatt az egész városban áramszünet volt.

Szíriából is küldtek egy drónt, mely nyílt területen landolt a Golán-fennsíkon.

Szombat este pedig két rakétát lőttek ki a Gázai övezet északi részéről Askelonra, melyek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt.


Böjt: A Magen David Adom mentősei 2842 személyt kezeltek Izraelben jom kippur alatt, áll a mentőszolgálat közleményében.

Hárman közülük egy rakéta becsapódása következtében könnyebben megsérültek Nyugat-Galileában. 12 pedig elesett miközben az óvóhelyre sietett.

A mentősök 1939 személyt vittek kórházba. 286 személyt kezeltek ájulás, kiszáradás vagy rosszullét miatt a böjt következtében.

500 személy sérült meg kerékpározás, korcsolyázás, robogózás és gördeszkázás közben. Közülük hat állapota súlyos. Több tucatnyian sérültek meg autóbalesetekben, 11 személy súlyosan.

146 terhes nőt szállítottak kórházba, egyikük a mentőautóban szülte meg gyermekét.

A mentősök számára a jom kippur az év egyik legforgalmasabb napja, melyben több száz extra orvosi rendelő, rohammentős, mentős és önkéntes vesz részt az egész országban.


Északi front: Az izraeli hadsereg este zárt katonai övezetnek nyilvánított több nyugat-galileai közösség körüli területet a libanoni határ mentén.

A katonai rendelet hangsúlyozza a Zarit, Somera, Stula, Netuja és Even Menachem közösségekbe való beutazás tilos.


Támadásban: A hadsereg szombat este közölte, hogy összesen mintegy 280 légicsapást mért terrorcélpontokra Libanonban és a Gázai övezetben, köztük földalatti infrastruktúrákat, fegyverraktárakat, katonai főhadiszállásokat, terrorsejteket és egyéb katonai infrastruktúrákat.

Libanonban a katonák 50 Hezbollah-operatívot öltek meg közelharcokban az elmúlt nap folyamán.

A libanoni műveletek részeként egy „földalatti infrastruktúrát” is támadtak, ahol a Hezbollah fegyvereket tárolt a szíriai határ mentén.

A Gázai övezetben a csapatok folytatják a harcot a Hamász terroristái ellen Dzsabalijában, ahol a hadsereg a közelmúltban újabb szárazföldi offenzívát indított, hogy megakadályozza a terrorcsoport újraszerveződését az enklávé északi részén.

A csapatok több mint 20 terroristát öltek meg Dzsabaliában, valamint továbbiakat Gáza középső részén és a déli Rafahában.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Jom kippur idején is támadás alatt first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version