SzántóGráf

Az első Hezbollah-hadifogoly Dél-Libanonban

Avi/ujkelet.live

A háború 373. napja: Az Izraeli Védelmi Erők délben bejelentette, hogy a Dél-Libanonban végzett műveletek közepette az izraeli erők találtak egy föld alatti alagútba vezető nyílást egy épületben, amely terroristák lakóterébe vezetett, és a közelben volt egy kijárata.

Az erők körbe vették az épületet, megvizsgálták az alagút bejáratát, és lokalizáltak egy föld alatti létesítményt 7 méter mélyen és 50 méter hosszú lakótérrel, melyben a Hezbollah terrorszervezet egyik terroristája fegyverekkel és felszereléssel volt felkészülve a hosszú tartózkodásra.

A terrorista foglyul ejtése: arabul felszólítják, hogy alsóneműben lassan másszon ki a bunjerből:

Miután a terrorista megadta magát és letartóztatták, az erők kihallgatták a terepen majd átszállították Izraelbe egy fogolytáborba további kihallgatásra.


Sérülések: A 6. dandár 9220. zászlóaljának tartalékos harcosa súlyosan megsérült a mai nap folyamán Dél-Libanonban.

Egy különálló incidensben a zászlóalj másik harcosa szintén súlyosan megsérült.

Mindkét katona páncéltörő rakéta következtében sérült meg. Kórházba szállították őket, családjaikat értesítették.


Evakuálás: Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes felszólította a dél-libanoni evakuált lakosokat, hogy ,,tartózkodjanak attól, hogy délre utazzanak, és ne térjenek vissza otthonaikba vagy az olajfaligetekre. Ezek veszélyes harci zónák.”

,,Emlékeztetjük önöket, hogy a háború és a Hezbollah elleni intenzív razziák még folyamatban vannak” – írta Adraee X-en. ,,Biztonságuk érdekében kérjük, kövessék az utasításokat.”


A határ mindkét oldalán: A Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar szokatlan kijelentést tett dél-libanoni látogatása során, mondván, hogy a biztonsági erőknek fizikai jelen kell lenniük a határ mindkét oldalán olyan országokkal, amelyekkel nincs békemegállapodás, azaz Libanonnal és Gázával. Bar arra utalt, hogy a biztonsági erők egy bizonyos ideig megtartják a területet, Libanonban is, egészen a politikai rendezésig.

Bar arra is utalt, hogy az Izraeli Védelmi Erőknek és a Sabaknak cselekvési szabadságot kell biztosítani Gázában és Libanonban, úgy ahogy ma működnek Júdeában és Szamáriában.


UNIFIL: Joáv Gallant védelmi miniszter tegnap esti telefonbeszélgetése során Lloyd Austin védelmi miniszterrel azzal vádolta a Hezbollah terrorszervezetet, hogy fedezéknek használja az ENSZ dél-libanoni békefenntartóinak (UNIFIL) posztjait.

Gallant elmondta Austinnak, hogy a békefenntartók megsérülését okozó incidensek vizsgálata folyamatban van, és azzal vádolta a Hezbollahot, hogy szándékosan lőtt az UNIFIL posztjainak közeléből.

Gallant „hangsúlyozta, hogy miközben jelentős hadműveleti kihívással szembesül, az Izraeli Védelmi Erők továbbra is intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy elkerülje az UNIFIL-csapatok és a békefenntartó pozíciók eltalálását” – közölte Gallant az irodája szerint. Austin irodája azt mondta, hogy „mélységes aggodalmának” adott hangot az incidensek miatt.

Gallant tájékoztatta Austint az Izraeli Védelmi Erők libanoni műveleteiről is. „Megbeszélték a folyamatban lévő védelmi tevékenységet Irán és meghatalmazottjai, elsősorban Irán jemeni, szíriai és iraki milíciái által jelentett fenyegetésekkel szemben”.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Az első Hezbollah-hadifogoly Dél-Libanonban first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version