SzántóGráf

Frontok, sérülések, adatok és fokozódó UNIFIL gondok

Avi/ujkelet.live

A háború 373. napja, sérülések: Vasárnap páncéltörő rakétatámadások következtében 25 katona megsérült, kettő súlyosan, a többiek közepesen súlyosan illetve könnyebben, két különálló incidensben a szárazföldi manőver során Dél-Libanonban, jelentette a média.

A katonákat kórházba szállították, családjaikat értesítették.


Szárazföldi manőver: A 36. hadosztály az ejszaka folytatta célzott és lokalizált rajtaütéseit Dél-Libanonban, a Hezbollah terror-infrastruktúrái ellen a térségben. A művelet során a légierő a csapatok támogatására csapást mért több tucat terrorcélpontra, köztük rakétavetőkre, páncéltörő rakéta állásokra, fegyverraktárakra és egyéb terrorcélpontokra.

A csapatok az elmúlt nap során likvidáltak több tucat terroristát, alagút nyílásokat tártak fel és rengeteg hadianyagot találtak, köztük fegyereket, rakétavetőket, páncéltörő rakétákat, lőszereket stb.

A légierő az Északi Parancsnoksággal együttműködésben körülbelül 200 Hezbollah-célpontot támadott Libanon mélyén valamint a déli részén. A célpontok között szerepeltek terrorsejtek, rakétavetők, katonai épületek, páncéltörő rakéta posztok és katonai főhadiszállások.

A 146. hadosztály tartalékos erői az elmúlt héten likvidáltak több mint 100 terroristát, lokalizáltak és leromboltak több tucat alagút nyílást és terror-infrastruktúrát Dél-Libanonban. Leromboltak több mint 50 rakétavetőt és több mint 60 parancsnoki posztot is.

A csapatok lokalizáltak egy 120 méter hosszú és két méter mély alagutat.

A járatban olyan felszereléseket találtak, melyek lehetővé tették a terroristák hosszabb tartózkodását: Elektromos infrastruktúra, szellőzőnyílások és két helyiség, amelyeket fegyverek és lőszerek tárolására használtak.

Az alagutat néhány hónapja lokalizálták az erők a Dél-Libanonban végrehajtott célzott rajtaütések részeként, és mostanra az erők megsemmisítették.


Adatok: Izrael úgy véli, hogy a Hezbollah terrorszervezet közepes hatótávolságú rakétákból álló arzenáljának 20-30%-a maradt meg, jelentette a helyi média délután.

Ma is több tucat rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató múlt héten arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg becslése szerint a Hezbollah tűzerejének nagy része megsemmisült.

A Hezbollah tevékenységét ismerő források pénteken azt nyilatkozták a Reuters hírügynökségnek, hogy a terrorszervezet hosszú felörlő háborúra készül Dél-Libanonban, új katonai parancsnoksággal koordinálja majd a rakétatűzet és a terepen folyó harcokat.

Négy, a szervezet tevékenységét ismerő forrás szerint a Hezbollah még mindig jelentős fegyverkészlettel rendelkezik, köztük olyan precíziós rakétákkal, amelyeket még nem használtak. A szervezet egyik terepparancsnoka és a szervezethez közel álló forrás azt mondta, hogy a Hezbollah parancsnoksága megrázkódtatást élt át a Hasszán Naszrallah likvidálását követő első napokban, de 72 órával később új hadiközpontot állítottak fel.

A terepparancsnok utalt a libanoni területen lévő alagutakra, és elmondta, hogy ezek képezik a harc alapját, és a Hezbollah évek óta dolgozik az építésükön. Egy másik forrás azt mondta, hogy az Izrael által felfedezett alagutak a Radwan Erő számára készültek, hogy behatoljanak Izrael területére Galileában, de hozzátette, hogy Izrael nem ismeri a kiterjedésüket.

A jelentés leszögezi, hogy eddig a legerősebb rakétákat nem használta a szervezet, és a források szerint ennek oka az, hogy a Hezbollah hosszú háborúra készül, és nem akarja Izraelt olyan helyzetbe kényszeríteni, hogy kiterjessze a kritikus infrastruktúrák elleni támadásait Libanonban.


Evakuálás: Az Izraeli Védelmi Erők további 21 dél-libanoni falu polgári lakosait szólította evakuálásra vasárnap, a Hezbollah elleni fokozódó harcok közepette.

,,Az Izraeli Védelmi Erőknek nem áll szándékában ártani önnek. Saját biztonsága érdekében azonnal távoznia kell otthonából, és haladéktalanul az Awali folyótól északra kell mennie” – írta a hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes X-en. „Saját biztonsága érdekében haladéktalanul távoznia kell.”

„Bárki, aki a Hezbollah operatívjai, létesítményei vagy fegyverei közelében tartózkodik, az életét veszélyezteti” – figyelmeztetett Adraee.


UNIFIL: Az ENSZ dél-libanoni békefenntartó erői (UNIFIL) vasárnap közölték, hogy ismét izraeli jogsértések történtek egyik posztja ellen.

,,Hajnali 4 óra 30 perc körül, miközben a békefenntartók az óvóhelyen tartózkodtak, két izraeli Merkava harckocsi megsemmisítette a poszt főkapuját, és erőszakkal behatolt a posztra… A tankok körülbelül 45 perccel később távoztak azután, hogy az UNIFIL tiltakozott az összekötő mechanizmusunkon keresztül, mondván, hogy az Izraeli Védelmi Erők jelenléte veszélybe sodorja a békefenntartókat”.

Miután az izraeli erők több lövést adtak le ugyanarra az állásra, bár a békefenntartók védőmaszkot vettek fel, tizenöt közülük bőrirritációtól és gyomor-bélrendszeri reakcióktól szenvedett, miután a füst bejutott a táborba.

Az UNIFIL azt mondta, hogy magyarázatot kért az Izraeli Védelmi Erőktől ezekre ,,a döbbenetes jogsértésekre”.


Diplomácia: Binjámin Netanjahu miniszterelnök délután felszólította az UNIFIL katonákat, hogy vonuljanak ki a harci területekről.

António Guterres ENSZ-főtitkárhoz fordulva Netanjahu héber nyelvű üzenetében kijelentette: „Itt az ideje, hogy kivonja az UNIFIL-t a Hezbollah erődítményeiből és a harci területekről”.

„Az Izraeli Védelmi Erők többször kérte ezt, és többször visszautasították” – mondta Netanjahu.

,,Főtitkár úr, hozza ki az UNIFIL-erőket a veszélyből. Ezt azonnal, azonnal meg kell tenni” – mondta Netanjahu angolul. ,,Ha nem hajlandó evakuálni az UNIFIL-katonákat, a Hezbollah túszaivá teszi őket. Ez az ő és katonáink életét is veszélyezteti.”

Libanon miniszterelnöke elítélte Netanjahu ENSZ-főtitkárhoz intézett felhívását.

Libanon ,,elítéli Netanjahu álláspontját és az UNIFIL békefenntartói elleni izraeli agressziót” – mondta Nadzsib Mikati libanoni miniszterelnök. ,,Az a figyelmeztetés, amelyet Netanjahu intézett… Guterreshez az UNIFIL eltávolítását követelve, új fejezetet jelent az ellenség nemzetközi normák be nem tartásában való megközelítésében” – teszi hozzá.

Az UNIFIL szerint az izraeli hadsereg számos UNIFIL állást eltalált, beleértve a főhadiszállását Naqurában. Az UNIFIL katonái könnyebben megsérültek az incidensekben.

Netanjahu szerint Izrael „sajnálja a békefenntartók sérülését”, és hangsúlyozta, Izrael mindent megtesz ennek megakadályozására.

„De ennek biztosításának egyszerű és kézenfekvő módja az, ha kivonják őket a veszélyzónából” – mondta Netanjahu.

A miniszterelnök szerint az európai vezetőknek a Hezbollahot kellene kritizálniuk, nem pedig Izraelt, amiért az UNIFIL-t „élő pajzsként” használja.


Déli front: Az elmúlt nap során az izraeli csapatok mintegy 40 terrorcélpontot támadtak a Gázai övezetben és megöltek több tucat terroristát.

A 162. hadosztály csapatai folytatják műveleteit az északi Dzsabaliában, ahol több tucat terroristát likvidáltak és bombákat, fegyvereket, gránátokat és különböző fegyvereket találtak a térségben. A csapatok továbbá megsemmítették a rakétavetőt, mellyel tegnap rakétákat lőttek ki Askelonra.

A Gázai Hadosztály erői a déli Rafahban megöltek számos fegyveres terroristát. Az egyik incidens során azonosítottak és drónnal likvidáltak egy terrorsejtet, mely egy RPG-volt felfegyverkezve a csapatok közelében.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Frontok, sérülések, adatok és fokozódó UNIFIL gondok first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version