SzántóGráf

4 katonát megölt, több tucatot megsebesített a Hezbollah dróntámadása

Avi/ujkelet.live

A háború 374. napja: Az Izraeli Védelmi Erők az éjszaka bejelentette, hogy négy katona meghalt a Hezbollah dróntámadása következtében a közép-izraeli Binjaminában. Nevüket később teszik közzé, miután értesítették családjaikat. Halálukkal a háborúban elesett katonák száma 739-re emelkedett.

Az incidensben 58 katona sérült meg, heten súlyosan, kilencen közepesen súlyosan, a többiek könnyebben. A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a vasárnap esti katasztrófában egy drón vacsora közben behatolt a mennyezeten keresztül a Golani-dandár kiképző bázisának étkezőjébe anélkül, hogy aktiválódott volna a riasztás.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy röviddel éjfél előtt közölte, hogy vizsgálják az incidens körülményeit, mivel a drón nem aktivált semmilyen figyelmeztetést Izraelben.

,,Az Izraeli Védelmi Erőknek teljes operatív irányítása van az incidens felett” – mondta Hagari, és arra kérte a lakosságot, hogy tartózkodjanak a támadásról szóló pletykák terjesztésétől, amíg a tények még tisztázás alatt állnak. „Ki fogjuk vizsgálni, hogyan tud egy drón figyelmeztetés nélkül behatolni, és eltalálni egy bázist” – mondta.

Hozzátette, hogy Izrael „a háború kezdete óta” szembesül a drónok által jelentett fenyegetéssel. ,,Jobb védelmet kell biztosítanunk. Ki fogjuk vizsgálni ezt az esetet, tanulni fogunk belőle és javulni fogunk.”

A hadsereg által végzett előzetes vizsgálat megállapította, hogy két drón érkezett Libanonból az északi tengeri térségen keresztül. Az egyiket Naharia közelében elfogták, a légierő repülőgépei és helikopterei üldözték a második drónt is, de az eltűnt a radarról, és nyomát vesztették, valószínűleg azért, mert nagyon közel repült a talajhoz. A második drónt nem azonosították az észlelő és figyelmeztető rendszerek, és közvetlenül a bázist találta el.

Mindkét drón „Mirszad” volt, Iránban Ababil-T néven ismert. A modell a Hezbollah fő öngyilkos drónja, használatuk nem példa nélküli.

Az Alma Center, az északi biztonsági kihívásokkal foglalkozó izraeli kutatóintézet szerint a drón „120 kilométeres támadási hatótávolsággal, 370 kilométer/órás végsebességgel rendelkezik, és akár 40 kilogramm robbanóanyag szállítására is képes, és akár 3000 méteres magasságban is képes repülni.”

A hadsereg szerint a Hezbollah több mint 115 lövedéket lőtt ki izraeli területre vasárnap a drónokon kívül, több hullámban aktiválva a szirénákat Haifa térségében és egész Galileában. A támadások során sérülés nem történt.

A Hezbollah terrorszervezet „megígéri az ellenségnek, hogy amit ma Dél-Haifán tapasztalt, az semmi ahhoz képest, ami vár rá, ha úgy dönt, hogy folytatja… népünk elleni agresszióját” – áll a terrorszervezet közleményben.

A Hezbollah azt állította, „összetett” hadműveletet hajtott végre azzal, hogy több tucat rakétát lőtt Naharia és Akkó felé Haifától északra, „az izraeli védelmi rendszerek lefoglalása érdekében”.

A rakétatámadások lehetővé tették a drónok számára, hogy kijátszák a radarokat, közölte a terrorszervezet, hozzátéve, hogy az egyik drón „felrobbant abban a helyiségben, ahol az izraeli ellenség több tucat tisztje és katonája tartózkodott”.

The post 4 katonát megölt, több tucatot megsebesített a Hezbollah dróntámadása first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version