SzántóGráf

A Hamász törökországi főhadiszállása szervezte a robbantást Tel Avivban és egy interjú

Avi/ujkelet.live

A háború 375. napja: A Sabak belbiztonsági szolgálat és az izraeli rendőrség kedden bejelentette, hogy az augusztus 18-án megkísérelt öngyilkos merényletet Tel Avivban a Hamász törökországi vezetése szervezte.

A nyomozás során feltártak egy Hamász terrorsejtet, amely a szamáriai Sechem területén (Palesztin Hatóság) tevékenykedett, valamint két további robbanószerkezetet, amelyek készen álltak jövőbeni Izraelen belüli terrortámadásokhoz.

A hatóságok közölték, hogy kedden vádat emelnek nyolc gyanúsított ellen, akiket a Sabak és a Tel-Aviv-i kerületi rendőrség központi egysége egy közös akcióban tartóztatott le.

A terrorsejt kapcsolatban állt Abada Bilallal, a Hamász törökországi főhadiszállásának vezető tisztviselőjével, aki a merényletet irányította. Az egyik operatív többször Törökországba repült, pénzt kapott a robbanóanyag és a bomba finanszírozására, valamint a Hamász törökországi embereitől útmutatást kapott a robbanószerkezetek összeállításáról.

A terrorista, Dzsaafar Mona a szamáriai Sechemből, egy hátizsákban vitte a bombát, mely valószínűleg hamarabb felrobbant a tervezettnél, meghalt, egy járókelő pedig közepesen súlyosan megsebesült a robbanás következtében.

A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek vállalták a felelősséget a robbantásért, és bejelentették, hogy további öngyilkos merényleteket hajtanak végre Izraelben, ,,amíg a megszállók mészárlása és a célzott likvidálások politikája folytatódik”.


Legyen ez tanulság a Hamászt pártolóknak: Oszama Hamdan, a Hamász terrorszervezet politikai szárnyának tagja azt nyilatkozta a SamaQuds podcast egyik epizódjában, amelyet 2024. október 11-én tettek fel a YouTube-ra, hogy szerinte Izrael 10 év múlva nem szerepelni a régió térképén. Megjegyezte, hogy az Al-Aksza Özönvízként ismert 2023. október 7-i mészárlás elindítóit dicsérni fogják akkor, mert elindították Izrael végét. Azt állította, hogy a Hamász nem támad polgári célpontokat, mint például mozikat, és hogy a buszrobbantások főként katonák ellen irányultak.

Az interjút a Middle East Media Research Institute (MEMRI) fordította le.

Forrás: MEMRI

Oszama Hamdan: ,,A győzelmet neked ígérte [Allah], tehát bizonyos. Az áldozatokat Allah elfogadja [mártírként], és jutalmuk nagy, és a jutalom ezen a világon a győzelem elérése. Nem veszed félvállról az áldozatokat, és nem merülsz bele szívesen a halálba, de azt is tudod, hogy ezt az utat türelmesen kell követned ahhoz, hogy jutalmat kapj, és el kell fogadnod ezeket az áldozatokat ahhoz, hogy a diadal megvalósuljon.”

[…]

Riporter: ,,Nem lehetséges, hogy az ár magasabb volt a vártnál?”

Hamdan: ,,Milyen árcédulát tennél Palesztinára? Mennyit ér neked Palesztina, Jeruzsálem és az Al-Aksza mecset? Ha ezeket a problémákat elkezdett beárazni, akkor jobb, ha otthon maradsz.”

Riporter: ,,Mi az izraeli civil definíciója? Katonára és civilre osztják őket?”

Hamdan: ,,Nézd, azt mondtuk, hogy hajlandóak vagyunk elfogadni a ‘civil’ nemzetközi meghatározását. Ami engem illet, minden megszálló megszálló. Még ha öltönyben és nyakkendőben is van, akkor is megszálló. Hogy került Palesztinába?”

,,Mindazonáltal azt mondtuk, hogy hajlandóak vagyunk elfogadni a ‘civil’ nemzetközi definícióját. Mi a ‘civil’ nemzetközi meghatározása? Olyan ember, aki fegyvertelen, nem harcol, nem öl és nem támad.”

Riporter: ,,Tehát csak a gyerekekről beszélsz, mert még az asszonyaik is fegyvert hordanak”.

Hamdan: ,,Ez a nemzetközi meghatározás. Nekem megfelel ez a meghatározás. Ha a megszállás bűnözői mentalitásának megfelelően választottuk volna ki célpontunkat… Miért nem bombázzuk le például a mozikat? Lehet, hogy valaki erre ráugrik és azt mondja: ‘Mi a helyzet a buszrobbantásokkal?’ Csekkold alaposan, és látni fogod, hogy a buszokban a legtöbb áldozat katona”.

[…]

,,Az Al-Aksza Özönvíz, amely egy fejlődő hadműveleti sorozat csúcspontja volt, ami egy nagy háború kitöréséhez vezetett a megszállással, lefekteti a felszabadulás alapjait. Tűzifa égetésével nem alapozhatod meg a szabadságharcot. Ekkora háborúra van szükséged, hogy megalapozd a felszabadulást.

,,Ha Urunk megengedi, hogy megéljünk, nem hiszem, hogy Izrael tíz év múlva rajta lesz a régió térképén. Az emberek akkor azt mondják majd: ‘Allah legyen elégedett azokkal az emberekkel, akik elindították az Al-Aksza Özönvizet, mert ők írták az első sort Izrael végének történetében.”

Riporter: ,,Ha Isten is úgy akarja, ez a megsemmisülés hamarosan megtörténik.”

Hamdan: ,,Ha Isten is úgy akarja.”

The post A Hamász törökországi főhadiszállása szervezte a robbantást Tel Avivban és egy interjú first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version