SzántóGráf

Kész a támadási terv, összeesküvés-elmélet, és Qaani jól van

Avi/ujkelet.live

A háború 375. napja: Binjamin Netanjahu miniszterelnökkel, Joáv Gallant védelmi miniszterrel és más miniszterekkel folytatott biztonsági konzultáció során teljeskörű megállapodás született az Iránnal szembeni fellépés menetéről, a válasz időzítéséről és erősségéről, jelentette reggel a KAN közrádió. A művelet végrehajtásához azonban még szükséges a kabinet végleges jóváhagyása.

Október elsején Teherán közel 200 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, megölve egy palesztint Júdea és Szamáriában, és kisebb kárt okozva két katonai bázison.

Korábban a Washington Post arról számolt be, hogy Netanjahu miniszterelnök azt mondta Joe Biden amerikai elnöknek, hogy Izrael katonai célpontokat tervez támadni Iránban nukleáris és olajipari létesítmények helyett. A kormányfő álláspontjának látszólagos enyhülése hozzájárult Biden azon döntéséhez, hogy THAAD rakétavédelmi üteget küldjön Izraelbe.

Netanjahu hivatala a cikkre reagálva kijelentette: „Meghallgatjuk az Egyesült Államok véleményét, de végső döntéseinket nemzeti érdekeink alapján hozzuk meg”.

A megtorló akciót úgy kell kialakítani, hogy elkerüljék az „amerikai választásokba való politikai beavatkozás” észlelését – mondta a Postnak nyilatkozó egyik tisztviselő, jelezve Netanjahu megértését, hogy az izraeli csapás hatóköre átformálja az elnökválasztási versenyt.


Összeesküvés-elmélet: A Hezbollah terrorszervezet egyik drónjának sikertelen elfogása, amely egy Golani kiképzőbázison robbant fel, és négy katonát megölt, pletykákhoz vezetett arról, hogyan szerzett információkat a terrorszervezet egy izraeli katonai bázisról.

Többek között hamis pletykát terjesztettek a Hezbollahnak átadott belülről származó hírszerzési információkról. Valójában azonban ez az információ mindenki számára látható és elérhető volt online, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. A Hezbollahnak nem volt szüksége hírszerzési információkra. A vonatkozó információk, beleértve a bázis helyét, az étkezőt és az időt, amikor több tucat katona tartózkodik ott, a hadsereg egyik hivatalos honlapján megtalálhatók.

Egy kattintással átfogó információk érhetők el az egyes bázisokról, azok elhelyezkedéséről a térképen, és még egy virtuális körút is van a szóban forgó Golani bázis területén. Egy egész térképet kiraktak az ellenség elé – a lakóterekről a klinikán át az étkezőig, amelyet a drón eltalált.

Már a háború elején bírálták a hadsereg kiadványait, amelyek olyan információkkal látták el az ellenséget, amelyek veszélybe sodorták a katonákat. Egyikük, szintén a hadereg hivatalos honlapján, részletesen ismertette a katonák szolgálaton kívüli napjait az ünnepek alatt. Így a Hamász könnyen és optimális módon készülhetett az október 7-i váratlan támadásra.

Más esetek is előfordultak, amikor a katonák feltöltöttek magukról videókat online, ellentétben a hadsereg információbiztonsági utasításaival. Így kerültek nyilvánosságra előőrsök, helyszínek és gyülekezési területek a Gázai övezetben.


Qaani él: Az iráni televízió kedden felvételeket közölt a Kudsz Erő parancsnokáról, Eszmail Qaaniról a teheráni Mehrabad repülőtéren. Qaanit a Forradalmi Gárda egyik parancsnokának, Abbász Nilforushan koporsójának fogadó ceremóniáján látták, akit egy izraeli légicsapásban öltek meg szeptember 27-én a bejrúti Dahiehben, melynek Hasszán Naszrallah volt a célpontja.

Qaani nyilvános megjelenése cáfolja a letartóztatásáról vagy sérüléséről szóló korábbi jelentéseket.

Csütörtökön a Middle East Eye (MME) Katar által finanszírozott brit lap azt állította, Qaani kihallgatás alatt van Naszrallah likvidálása nyomán.

Az MME szerint a Forradalmi Gárda vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogyan tudott Izrael behatolni a libanoni mozgalom legfelsőbb vezetésébe, és meghatározni, hol és mikor találják Naszrallahot. Még Qaani, Irán egyik legrangosabb tábornoka és csapata is zárlat alatt van tartva, miközben a nyomozók választ keresnek.

Az arab Sky News szintén csütörtökön azt állította, Qaani ellen annak gyanúja miatt indítottak nyomozást, hogy irodájának vezetője információkat adott át Izraelnek, és a kihallgatás során szívrohamot kapott. Kórházba szállították.

The post Kész a támadási terv, összeesküvés-elmélet, és Qaani jól van first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version