SzántóGráf

Likvidálás, garancia, fenyegetések és hadianyag-problémák

Avi/ujkelet.live

A háború 375. napja, északi front: Mintegy 20 rakétát lőttek ki délután Libanonból Galileára és Haifára. A légvédelem többet elfogott közülük. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Az elmúlt két hét viszonylatában a mai nap folyamán relatív kevés támadás volt eddig.


Szárazföldi manőver: Az elmúlt héten a 210. hadosztály parancsnoksága alatt álló Hegyek-dandár (810) erői célzott rajtaütéseket hajtottak végre a Dov-hegy területéről Dél-Libanon komplex terepein.

A műveletek célja a Hezbollah terror-infrastruktúrájának megrongálása és a térségben való megtelepedésének megakadályozása.

A dandár eddig több célzott rajtaütést hajtott végre az elit Radwan Erő telephelyein, amelyeket a terroristák terrorista tevékenységek végrehajtására használtak. A Hegyek-dandár alpinista egysége, a 9204. zászlóalj és a 8130. zászlóalj erői felkutatták és megsemmisítették a terrorszervezet fegyvereit, megfigyelőberendezéseit és katonai infrastruktúráját.

Az egyik terrorista telephelyen, ahonnan a Hezbollah terroristái elmenekültek, napelemet találtak, amely a terroristák áramellátását biztosította a létesítményben, valamint a hosszabb tartózkodás lehetőségét. A létesítményben, melyet később leromboltak, technológiai eszközöket, fegyvereket és egyebeket találtak.


Likvidálás: Az izraeli hadsereg kedden bejelentette, hogy légicsapással likvidálta a Hezbollah légi egységének egyik vezető parancsnokát, aki drónok indításáért felelt Izrael felé hírszerzési és támadási célból.

A néhány nappal ezelőtt Nabatiehben végrehajtott támadás Khader Al-Abed Bahdzsát célozta, a légi egység északi litáni régiójának vezetőjét.


Bejrút: Nadzsib Mikati libanoni miniszterelnök azt nyilatkozta az Al Dzsazírának, hogy „amerikai garanciákat kapott” arra vonatkozóan, hogy csökkentik az izraeli csapásokat Bejrútban.

Mikati megjegyezte, hogy kormánya tűzszünetet és „az ENSZ 1701-es határozatának végrehajtását” követeli.

Az ENSZ BT 1701. számú határozata véget vetett a Hezbollah és Izrael közötti 2006-os háborúnak, és felszólított Izrael teljes kivonulására Dél-Libanonból, valamint arra, hogy a libanoni hadsereg és az ENSZ békefenntartói legyenek az egyetlen fegyveres erő a Litani folyótól délre.


Javulás retorikában: Naim Qasszem, a Hezbollah terrorszervezet helyettes vezetője keddi beszédében figyelmeztette az izraelieket, hogy a jelenlegi háború egyetlen megoldása a tűzszünet, hangsúlyozva, hogy a terrorcsoportját nem fogják legyőzni.

„Mivel az izraeli ellenség egész Libanont célba vette, jogunk van védekező pozícióból bármely helyet célba venni” Izraelben, „legyen középen, északon vagy délen” – mondta Qasszem.

„Azt mondom az izraeli hátországnak: A megoldás a tűzszünet… az ellenállást [a Hezbollahot] nem fogják legyőzni, mert ez az ő földje” – tette hozzá.

Qasszem szerint a Hezbollah új kalkulációt alkalmaz, hogy Izrael érezze a „fájdalmat”, és ha a háború folytatódik, akkor több izraeli település fog kiürülni.

Ez volt Kaszem harmadik beszéde Hasszán Naszrallah likvidálása óta. A KAN közszolgálati műsorszolgáltató arabügyi tudósítója szerint beszédei folyamatos javulást mutatnak. A mostaniban igyekszik bemutatni, hogy a szervezet talpra állt mind a dél-libanoni harcokban, mind az Izrael felé indított rakéták és drónok tekintetében. Az előző beszédhez hasonlóan homályban hagyta a gázai tűzszünet és a libanoni tűzszünet közötti kapcsolatot. Végül megpróbált a libanoniak szívéhez beszélni, és elmagyarázni nekik, hogy megérte az áldozat.


Jön a válasz: Joáv Gallant védelmi miniszter kedden a túszok családjainak egy csoportját képviselő jobboldali Gvura Fórum tagjaival találkozva azt mondta, Izrael „hamarosan reagál” Irán két héttel ezelőtti masszív ballisztikus rakétatámadására.

„Pontos és halálos válasz lesz” – tette hozzá.

A média később idézte egy bizottságban elhangzott szavait a várható támadással kapcsolatban: „A biztonsági szervezet előkészületeivel foglalkozom a vezérkari főnökkel közösen, a dolgok eljutnak a miniszterelnökhöz és a kabinethez, mindent egybevéve teljes egyetértés van köztünk – a miniszterelnök, a védelmi miniszter és a vezérkari főnök -, mind a reagálás szükségességével, mind a válaszadás esszenciájával összefüggésben.”


THAAD: Pat Ryder, a Pentagon szóvivője közleménye szerint egy amerikai katonai legénységből álló előzetes csapat és a THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) üteg üzemeltetéséhez szükséges első komponensek tegnap megérkeztek Izraelbe. Az elkövetkező napokban további amerikai katonai személyzet és THAAD akkumulátor-alkatrészek érkeznek Izraelbe.

A légvédelmi üteg, mely az egyik legfejlettebb a maga nemében, a közeljövőben teljesen működőképes lesz, de hogy pontosan mikor, biztonsági aggályok miatt nem közlik, tette hozzá Ryder.

„A THAAD-üteg üzembe helyezése Izraelben alátámasztja az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael védelme és az Izraelben tartózkodó amerikaiak védelme iránt az Irán által elkövetett ballisztikusrakéta-támadásokkal szemben” – áll nyilatkozatban.


Nincs hiány: A brit Financial Times keddi jelentése szerint Izrael potenciális rakétaelfogó-hiánnyal szembesül az egy éve tartó gázai és libanoni háború közepette.

A szakértőkre és volt katonai tisztviselőkre hivatkozó riport azt állította, hogy Washington segíti a zsidó államot az ügy megoldásában, különösen a THAAD-üteg küldésével, de Jeruzsálem egyre inkább azon kaphatja magát, hogy el kell döntenie, mely célpontok védelmét kívánja előnyben részesíteni.

„Izrael hadianyag-problémái komolyak” – mondta Dana Stroul, egy volt amerikai védelmi tisztviselő. ,,Ha Irán válaszol egy izraeli támadásra, és a Hezbollah is csatlakozik, az Izrael légvédelmét próbára teszi.”

Hozzátette, hogy a készletek nem korlátlanok, és Washington nem tudja ugyanolyan ütemben tartani Ukrajna és Izrael folyamatos ellátását.

Boaz Levy, a rakétaelfogókat gyártó Israel Aerospace Industries vezérigazgatója hozzátette: „Néhány gyártósorunk 24 órában, a hét minden napján dolgozik. Célunk, hogy minden kötelezettségünknek eleget tegyünk.”


Ha utaznának: A Wizz Air magyar fapados légitársaság bejelentette, hogy „a régióban kialakult helyzetre való tekintettel” legalább 2025. január 14-ig ideiglenesen felfüggeszti a Tel-Avivba tartó és onnan induló járatokat.


Déli front: Egy izraeli tisztviselő a 12-es csatornának megerősítette, hogy az Egyesült Államok bejelentette azon szándékát, hogy leállítja a fegyverszállítást Izraelnek, ha nem tesz lépéseket a humanitárius helyzet javítására és a segélyek bejuttatására a Gázai övezetbe.

Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter hétfőn levelet küldött Izraelnek, amelyben azt követelték, hogy Izrael 30 napon belül tegyen lépéseket a gázai humanitárius helyzet javítására annak érdekében, hogy elkerülje az amerikai törvények katonai segélyekre vonatkozó következményeit, avagy a szállítmányok felfüggesztését.

Néhány hónappal ezelőtt Izrael írásban kötelezettséget vállalt, mint minden olyan ország, mely fegyvert kap az amerikaiktól és háborúban áll, hogy nem használja a kapott fegyvereket civilek ellen, és betartja a nemzetközi humanitárius jogot.

Ez a politikai kör döntése volt, hiszen a levelet Gallant védelmi miniszter írta alá és továbbította Blinken külügyminiszternek. Blinken akkor megerősítette, hogy Izrael teljesíti kötelezettségeit, ezt a Kongresszus előtt is megtették, ahogy azt az amerikai törvények előírják.

Miután felmerült a gyanú, hogy Izrael nem tesz eleget a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeinek a Gázai övezet északi részén – a levelet elküldték Izraelnek.

,,A Gázába érkező segélyek mennyisége szeptemberben a legalacsonyabb volt az elmúlt év bármely hónapjának viszonylatában… hogy megfordítsa a humanitárius lejtmenet pályáját, a nekünk tett biztosítékokkal összhangban, Izraelnek mostantól és 30 napon belül meg kell tennie a következő konkrét intézkedéseket” – írta Blinken és Austin. ,,Az ezen intézkedések végrehajtása és fenntartása iránti tartós elkötelezettség bizonyításának elmulasztása hatással lehet az Egyesült Államok politikájára az NSM-20 és a vonatkozó amerikai törvények (fegyverellátás) értelmében.”

A Walla hírportál szerint az izraeli hatóságok a hónap elején lezárták a gázai átkelőhelyeket, leállítva 400 000 palesztin élelmiszer- és létfontosságú ellátmányainak szállítmányait, mielőtt 30 teherautó ismét beléphetett hétfőn.

The post Likvidálás, garancia, fenyegetések és hadianyag-problémák first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version