SzántóGráf

Rakétatámadás és diplomácia: A fókuszban Gáza

Avi/ujkelet.live

A háború 376. napja, déli front: Délután rakétát lőttek ki a Gázai övezet északi részéről Izraelre, aktiválva a szirénákat a határ melletti Nir Am és Mefalszim közösségekben. A légierő elfogta a lövedéket. Sérülésről nem érkezett jelentés.


Diplomácia: Antony Blinken külügyminiszter egy háború utáni tervet fontolgat Gázára, amely Izrael és az Egyesült Arab Emírségek által kidolgozott elképzeléseken alapul, amelyeket az elnökválasztás után terjesztenek elő, idézett szerdán a Walla hírportál amerikai tisztviselőket.

A Fehér Ház és a Külügyminisztérium több tisztviselője aggódik, hogy a terv marginalizálja a Palesztin Hatóság elnökét, Mahmúd Abbászt és kormányát, amit Izrael és az Egyesült Arab Emírségek is szorgalmaznak.

A külügy egyes tagjai, köztük Blinken, úgy gondolják, hogy a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás nem tűnik lehetségesnek a Biden-kormány mandátumának lejárta előtt, és ezért a hónapokig tárgyalt és most újraélesztett tervek egyike, az izraeli-emirátusi egy lehetséges „B-terv”, amely megrajzolhatja a kivezető utat a háborúból. Ugyanakkor a külügy más tisztviselői szerint ez egy meggondolatlan koncepció, amely csak Binjámin Netanjahu miniszterelnök érdekeit szolgálja, és a palesztinok elutasítják, és kudarcra ítélt.

Az Emirségek tervének egyik alapelve az volt, hogy a politikai vezetők megegyeznek a kétállami-megoldás víziójában. Izraeli tisztviselők szerint Netanjahunak tetszett a terv számos része, de ellenzi a politikailag nehéz pontokat, különösen a Palesztin Hatóság részvételét Gázában és a kétállami-megoldás elképzelését.

Az elmúlt hetekben a tervről szóló megbeszélések új lendületet kaptak – közölték a tisztségviselők.

Az egyik megoldatlan kérdés az Emirátusok új elképzelését övezi, amely szerint a terv magában foglalja az Egyesült Államok jeruzsálemi konzulátusának újranyitását a palesztinok felé tett gesztusként, mutatva, hogy az Egyesült Államok kiveszi a részét, és vezeti a folyamatot. Az izraeliek hevesen ellenzik az ötletet.

Az izraeliek továbbra is ellenzik a kétállami-megoldás bármiféle említését.

De az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti fő szakadék a Palesztin Hatóság pontos szerepét illeti.


Mindeközben: Netanjahu miniszterelnök Likud pártjának 32 parlamenti képviselője közül tíz, köztük egy kabinetminiszter bejelentette, hogy részt vesz a „Felkészülés Gáza betelepítésére” címmel futó rendezvényen hétfőn a gázai határvidéken, Szderot közelében.

„Egy évvel a pogromok után együtt fogunk állni, Likud-tagok, a regionális [Likud] fiókok elnökei, parlamenti képviselők és miniszterek, és együtt kiáltjuk: ‘Gáza a miénk. Örökké’” – olvasható az eseményt hirdető plakáton.

Az eseményt a Nachala Telepes Mozgalom szervezi, amely a zsidók letelepedését támogatja Júdea és Szamáriában, ahol segített illegális telepes előőrsök létrehozásában. Az eseményre a transzfert a szervezők biztosítják országszerte és Júdea és Szamáriából is.

Januárban hasonló rendezvényre került sor. Netanjahu maga nem vett részt a konferencián, és jelezte, hogy ellenzi a telepek újraélesztését Gázában, hangsúlyozva, hogy ez nem egy elfogadott kormányzati politika.

Az ellenzéki Nemzeti Egység vezetője, Beni Gantz szerdán X-en azt üzente a gázai telepek gondolatát támogató likudosoknak, hogy támogatniuk kéne a kötelező katonai szolgálatra vonatkozó törvényt is, amely forrást biztosítana a Gázai övezetben a potenciális közösségek védelméhez.

„Netanjahu maga azt mondta, hogy nem kívánja engedélyezni Gáza betelepítését” – írta Gantz. „De akik egyébként is támogatják a Gázai övezetben való letelepedést – először is emeljék fel a kezüket a [katonai] szolgálat keretterve mellett, ez biztosítja az Izraeli Védelmi Erők humán erőforrását a küldetéseihez, és azt követően menjenek konferenciákra.”

Gantz a kormány egyes tagjainak erőfeszítéseire hivatkozott annak biztosítására, hogy az ultraortodox jesiva hallgatók továbbra is mentesüljenek a katonai szolgálat alól, a katonaság emberi erőforrás hiánya ellenére.

The post Rakétatámadás és diplomácia: A fókuszban Gáza first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version