SzántóGráf

Bréking: A hadsereg vizsgálja a lehetőségét, hogy likvidálta Szinwart

Avi/ujkelet.live

A háború 377. napja: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy vizsgálja annak lehetőségét, hogy likvidálta a Hamász terrorszervezet vezetőjét, Jechíje Szinwart.

,,Az Izraeli Védelmi Erők harcosainak tevékenysége során likvidáltak három terroristát a Gázai övezetben. Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak [belbiztonsági szolgálat] vizsgálja annak lehetőségét, hogy az egyik terrorista Jechíje Szinwar. Ebben a szakaszban a terroristák személyazonossága még nem megerősíthető.

Abban az épületben, ahol a terroristákat megölték, nem találtak túszok jelenlétére utaló nyomokat a környéken. A területen bevetett izraeli hadsereg és Sabak erői továbbra is a szükséges óvatosság mellett tevékenykednek.”

A Walla hírportál riporterének nyilatkozó három izraeli tisztviselő szerint az egyik holttest valószínűleg Szinwaré. Még várják a DNS- és ujjlenyomat megerősítést. Az izraeli tisztviselők szerint Izraelnek megvan Szinwar DNS-e és ujjlenyomata is a börtönben töltött idejéből.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a terroristáknál készpénzt és hamis iratokat találtak.

Amerikai tisztviselők a New York Timesnak azt nyilatkozták, hogy Izrael tájékoztatta őket Szinwar lehetséges likvidálásáról.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök biztonsági konzultációt hívott össze, berendelve a minisztereket.

,,A Hamász vezetőjét, Jechíje Szinwart úgy tűnik, likvidálták. Ez a számla kiegyenlítésének napja, és üzenet minden terroristának – az utolsó napotokig üldözni fogunk titeket, bárhol a világon”- idézte a 12-es csatorna a kormány egyik magas rangú miniszterét.

A média szerint az izraeli erők rutin őrjárata során a katonák három fegyveres terroristával kerültek összetűzésbe. Tűzharc alakult ki és megölték őket. Izraeli tisztviselők szerint a katonák látták, hogy az egyik terrorista hasonlít Szinwarra, de személyazonosságát nem tudták azonnal megerősíteni. Izraeli tisztviselők szerint az összecsapás véletlen volt, és nem hírszerzésen alapult.

Az izraeli kormány háborús céljainak kulcsfontosságú eleme Szinwar megölése.

Múlt hónapban vizsgálták a Hamász vezetőjének a státuszát, akivel megszakadt a kommunikáció. Szinwart két hónapja nevezték ki a terrorszervezet politikai hivatalának élére, miután Iszmail Hanijét likvidálták Teheránban egy Izraelnek tulajdonított akcióban.

A Ynet hírportál annó arról számolt be, hogy Izrael egy alagútkomplexumot bombázott, miután felmerült a gyanú, hogy a Hamász vezetője, Szinwar ott van. Szinwart nem találták meg az alagutakban az izraeli hadsereg későbbi kutatásai során.

Egy Herci Halevi vezérkari főnökről készült fotón, amelyet szeptember végén tett közzé a katonai szóvivő, a háttérben „a magas rangúak fája” látható két arénában – a Hezbollah Libanonban és a Hamász a Gázai övezetben. Az újdonság az volt, hogy kérdőjel került a Hamász vezetőjének, Jechíje Szinwarnak a képére.

Tíz nappal ezelőtt az Al Arabia arról számolt be, hogy Szinwar a közelmúltban felvette a kapcsolatot a Hamász katari vezetésével, hosszú szünet után. Később ezt egy izraeli tisztviselő is megerősítette, mondván, Szinwar az elmúlt napokban üzeneteket küldött. 

The post Bréking: A hadsereg vizsgálja a lehetőségét, hogy likvidálta Szinwart first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version