SzántóGráf

5 Golani harcos elesett Libanonban, támadások és helyzet a frontokon

Avi/ujkelet.live

A háború 378. napja: Tegnap este az Izraeli Védelmi Erők bejelentette, hogy a Golani felderítők öt harcosa elesett a Dél-Libanonban zajló harcokban. Halálukkal 745-re emelkedett a háború során megölt katonák száma.

A katonák balról jobbra: Jákov Hillel törzsőrmester Jeruzsálemből 21 éves volt, Ofer Bachar őrnagy, egy századparancsnok Nesz Cionából 24 éves volt, Eljasiv Eitan Wieder törzsőrmester Jeruzsálemből, egy osztag parancsnok, 22 éves volt, Jehuda Dror Jahalom törzsőrmester Hebronból 21 éves volt és Elad Sziman Tov százados Tzofimból, egy csapatvezető, 23 éves volt.

Egy tiszt és két katona súlyosan megsérült ugyanebben az incidensben.

A Golani felderítők az elmúlt héten Dél-Libanonban vannak bevetve. A harcok napjai alatt tíz terroristát öltek meg. Ezenkívül fegyverraktárakat és hírszerzési anyagokat találtak.

Szerda délután a csapatok behatoltak egy többszintes épületbe, ahol több aknát találtak. Körülbelül félórás művelet után a harcosok négy terroristával találkoztak, és lövöldözés alakult ki közvetlen közelről, végül mind a négyet likvidálták. Nyilvánvalóan a terroristák elbújtak az egyik emeleten, és tüzet nyitottak a lépcsőházban álló harcosokra. A tűzharcban elesett öt harcos.

A művelet a faluban, az infrastruktúra feltárása érdekében végzett tevékenység során, hírszerzési irányítassal történt. A hadsereg szerint tűzerővel támogatták a csapatokat.

Számos katona súlyosan megsérült más dél-libanoni csatákban.

Az egyik incidensben az Etzion-dandár 8173. zászlóaljának egyik tisztje és két harci mérnöke súlyosan megsérült, valamint a zászlóalj logisztikai egységének egy másik katonája. A sérüléseket egy páncéltörő rakétatámadás okozta.

A Golani-dandár 12. zászlóaljának katonája szintén súlyosan megsérült a Hezbollah harcosaival vívott egyik tűzharcban.


Támadások: A légierő az éjszaka elfogott egy drónt Izrael partjainál. Sérülés nem történt.

Reggel körülbelül 15 rakétát lőttek ki Libanonból, aktíválva a szirénákat Galileában. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, de becsapódásokat is azonosítottak.

9:07-kor a Nyugat-Galileában aktiválódott drón behatolásra figyelmeztetés kapcsán a hadsereg közölte, hogy a légierő elfogott ,,egy gyanús légi célpontot”, mely Libanonból Izrael felé tartott. A rakétára figyelmeztető szirénákat az elfogórakétákból származó repeszek miatti aggodalomból aktiválták.

Videón a sikeres elfogás:

9:41-kor Ros Hanikrán aktiválódtak a figyelmeztetések. A légierő elfogott egy gyanús légi célpontot, mely Libanonból belépett Izraelbe.

Röviddel 11 óra előtt egy rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, mely nyílt területen landolt. A szirénák az irányelveknek megfelelően nem aktiválódtak.


Frontok: Az éjszaka a Givati-dandár csapatai csatlakoztak a 162. hadosztályhoz, kiterjesztve az észak-gázai Dzsabaliában folyamatban lévő műveletet.

Az elmúlt nap során a csapatok és a légierő megöltek több tucat terroristát közelharcban és légicsapásokkal, és terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg a térségben. A Gázai övezet középső részén, a 252. hadosztály megtámadott egy katonai épületet, melyből terroristák tevékenykedtek az elmúlt nap során.

Mindeközben a légierő körülbelül 150 célpontot támadott a Gázai övezetben, Libanon mélyén és a manőverező erőket segítve. A célpontok között voltak fegyverraktárak, rakétaindító gödrök, mesterlövész- és megfigyelőállások és terroristák.

Az erők Dél-Libanonban:

A 98. hadosztály irányításával Dél-Libanonban drónnal likvidálták Mohamed Husszein Ramalt, a Hezbollah terrorszervezet Tajbe főhadiszállásának parancsnokát. A terrorista számos terrorcselekményt irányított Izrael Állam és a terepen bevetett izraeli erők ellen.

Továbbá a 7. dandár csapatai észak-izraeli közösség támadására kész rakétavetőket találtak és semmisítettek meg.

Ezzel párhuzamosan a 36. és a 91. hadosztály rengeteg fegyvert talált a térségben, köztük mesterlövész puskákat, nagyon sok harci felszerelést, páncéltörő és Burkan típusú rakétákat Izrael területére irányítva.

Ezenkívül drónnal csapást mértek egy terrorsejtre egy katonai épületben, mielőtt páncéltörő rakétát lőttek volna ki az erőkre.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post 5 Golani harcos elesett Libanonban, támadások és helyzet a frontokon first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version