SzántóGráf

Gyakori hibák, amivel tönkrevágod telefonod akkumulátorát

Mobile phones background. Pile of different modern smartphones. 3d

A telefontöltés ma már mindenki számára rutintevékenységnek számít: a hétköznapokban nem is fordítunk rá különösebb figyelmet, hiszen azt gondoljuk, hogy ezen a téren nem lehet hibázni.

Másképp vélekedik a kérdésről az Independent cikke, mely szerint eleve káros szokás, hogy folyton-folyvást vizsgáljuk az okoseszközeink akkumulátorait. Az ember hajlamos kétségbeesni, ha teljesen lemerül a telefonja, és riasztó módon az ellenkező végletbe esik: akkor is a töltőn hagyja a készülékét, amikor arra valójában már nincsen szükség. Az persze örömteli, hogy a mai, korszerű telefonok zömében lítiumion-akkumulátor található, ami viszonylag hatékony és rugalmas, de azért megvannak a maga hátrányai.

Az imént említett gyakorlat (a töltés időtartamának felesleges meghosszabbítása) például kifejezetten sok kárt tehet benne.

Ha nem akarod, hogy csökkenni kezdjen az akkumulátorcellák kapacitása, akkor néhány alapszabályt érdemes betartanod a telefonod töltésekor. Az Independent cikke alapján összegyűjtöttük a legjellemzőbb hibákat, amiket a telefontulajdonosok a töltés során elkövetnek, s azt is eláruljuk, hogyan küszöböld ki őket.

Ha túl meleg helyen töltöd az okoseszközödet

Sokan elkövetik például azt a hibát, hogy túlságosan meleg helyen tárolják – és töltik – a készüléküket. Az akkumulátor eleve igen sok hőt termel, ezért nem szerencsés, ha például a párnád vagy a takaród alá teszed a készüléket, ezek a helyek ugyanis rosszul szellőznek, és csak növelik az eszköz hőmérsékletét. Az ilyesfajta óvatlanság szélsőséges esetben nem csupán túlmelegedést, de akár tüzet is okozhat. Nem véletlen, hogy az Apple-hez és a Google-höz hasonló techóriások általában azt szokták tanácsolni, hogy a felhasználók egy egyenes, nem túl meleg felületen – például az éjjeliszekrényükön – töltsék a telefonjaikat.

Ha olcsó termékkel pótolod az eredeti töltőkábelt

Ha az ember hosszú évekig használja ugyanazt a telefont, a készülék töltőkábele egy idő után megrongálódik, elhasználódik, így aztán venni kell egy másikat. A legtöbb felhasználó itt követi el a súlyos hibát. Az eredeti eszközt ugyanis sokan rossz minőségű, kevésbé hatékony kábelre cserélik. Ezek után nem csoda, ha a töltés lelassul vagy váratlanul akadozni kezd, de gyanúra ad okot az is, ha a művelet közben a kábel felforrósodik. Sőt, nem ritka, hogy az olcsón megvásárolt, de gyenge töltőkábel az akkumulátort is roncsolja. Az Independent tehát azt javasolja, hogy felejtsd el a filléres tucattermékeket, és inkább az eredeti gyártó kínálatából válogass!

Ha battery saving alkalmazásokat vásárolsz

Noha az úgynevezett battery saving alkalmazások – melyek hosszabb töltöttségi időt ígérnek – csábítóak lehetnek, valójában nem éri meg beruházni rájuk. Az iPhone-okon ezek az applikációk nem is férnek hozzá a kulcsfontosságú beállításokhoz, vagyis a szolgáltatás nem éri el a célját, a felhasználó viszont egy csomó pénzt kidobhat az ablakon. Az androidos készülékek esetében pedig a szóban forgó alkalmazások megbízhatóságával kapcsolatban szokott felmerülni rengeteg aggály. Ha csak teheted, tarts tisztes távolságot ezektől az appoktól, és más módon próbáld meg növelni az akkumulátor hatékonyságát!

Exit mobile version