SzántóGráf

Kuba teljes területén áramszünet van, azt sem tudják, meddig

Kuba teljes területén áramszünet van, azt sem tudják, meddig

Teljesen összeomlott az áramszolgáltatás pénteken Kubában, miután leállt az ország legnagyobb és leghatékonyabb áramtermelője, az Antonio Guiteras hőerőmű. A hatóságok egyelőre nem tudják megmondani, mikorra áll helyre az áramszolgáltatás.

A 10 millió lakosú szigetállam egész területén áramszünet van, ez alól csak azok a helyek kivételek, ahol generátorok működnek. Az áramszünet a dél körüli órákban következett be (az országban a cikkünk megírásakor délután fél négy van). A hatóságok a nap folyamán az iskolák és más nem létfontosságú intézmények, vállalatok bezárásával próbálták elejét venni a teljes összeomlásnak, de hasztalanul.

Manuel Marrero miniszterelnök a fűtőanyaghiányt okolta az elmúlt hetek ismétlődő áramszüneteiért. Külföldi adatok szerint az ország fő olajszállítója, Venezuela az év eddig eltelt részében fele annyi kőolajat szállított Kubának, mint tavaly. A kubai illetékesek szerint a múlt heti Milton hurrikán is nehezítette az importált fűtőanyag eljutását Kubába. A kubai erőművek működését a karbantartás hiánya is akadályozza. (MTI)

Exit mobile version