SzántóGráf

Légicsapások Bejrútban, szárazföldi manőver és a Netanjahu villájára célzott drón

Avi/ujkelet.live

A háború 379. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy délután, 24 órán belül harmadszor volt kénytelen tisztázni, hogy a gázai túszmentő akcióról keringő pletykák, nem igazak.


Változás: Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes szombaton egy videó mellé azt írta, hogy a Jechíje Szinwartól való félelem gátja áttört: a nyomás hatására civilek százai kezdik elhagyni az észak-gázai Dzsabaliját.

A hadsereg a közelmúltban új manővert kezdett a térségben. Bár a hadsereg többször felszólította a civileket, hogy távozzanak a kijelölt humanitárius zónába, a Hamász nem engedte nekik, erőszakkal visszatartotta őket. A Hamász terrorszervezet vezetőjét, Szinwart szerdán likvidálták Gázában.


Evakuálás: Adraee ezredes szombaton felszólította Bejrút déli külvárosának három épülete környékén élő libanoniakat, hogy távolodjanak el a helyszínektől legalább 500 méterre, a légicsapások előtt.

A libanoni média ezt követően izraeli légicsapásokról számolt be a fővárosban. Az izraeli hadsereg szerda óta nem támadta Bejrútot.


Szárazföldi manőver: A 98. hadosztály alatt bevetett 7., 55., Ejtőernyős- és Kommandó-dandár valamint az elit Jahalom harcmérnöki egység számos területen folytat harcokat Dél-Libanon mélyén, a föld felett és alatt, jelentette délután a hadsereg.

A kommandósok akció közben:

A 7. dandár vezette hadosztály szintű műveletben rajtaütést hajtottak végre a Hezbollah főhadiszállásán és egy parancsnoki helységben, melyből a Galilea-földnyelv közösségeit figyelték meg. A helyszínen bombákat, lőfegyvereket és hírszerzési eszközöket találtak.

Az 55. dandár több tucat fegyvert talált és semmisített meg, köztük Kornett rakétaindítókat, robbanóeszközöket, RPG-vetőket és egyéb fegyvereket.

A kommandósok és az ejtőernyősök minden eddiginél mélyebben végzik műveleteiket Libanonban. A harcosok terror-infrastruktúrákat támadnak meg és rombolnak le, terroristákat likvidálni és rengeteg fegyvert találnak.


Részletek a dróntámadásról: Három drónt indítottak szombat hajnalban Libanonból Binjámin Netanjahu miniszterelnök kesszáriai villája felé. Kettőt a légvédelmi rendszerek elfogtak, egy behatolt izraeli területre, és eltalált egy házat Kesszáriában.

A drón elhalad egy helikopter mellett:

A támadásra reagálva a miniszterelnök videó tett közzé, amelyben azt mondta: ,,Továbbra is megyünk előre, semmi sem fog eltántorítani minket. Büszke vagyok az izraeli hadsereg katonáira.”

Korábban a Miniszterelnöki Hivatal bejelentette, hogy a Libanonból indított és egy kesszáriai épületet eltaláló drón Netanjahu villáját célozta. A közlemény szerint Netanjahu és felesége, Szara nem voltak a helyszínen. A drón körülbelül 70 kilométert repült Libanonból, amíg közvetlenül becsapódott egy épületbe. Sérülés nem történt. Netanjahuhoz közeli források a médiának azt nyilatkozták, hogy a drónokkal a miniszterelnököt próbálták meggyilkolni – de kudarcot vallottak.

Az Axios riportja szerint a drón a miniszterelnök házát találta el: „A háború kezdete óta ez az első alkalom, hogy Netanjahuval közvetlenül kapcsolatban álló célpontot találtak el”.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Légicsapások Bejrútban, szárazföldi manőver és a Netanjahu villájára célzott drón first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version