SzántóGráf

Sorra lépnek ki: vajon mire készülnek a pártjaikat elhagyó ellenzéki politikusok?

Kilépett az LMP-ből a párt egyetlen 2022-ben egyéni mandátumot nyert képviselője, Csárdi Antal. A politikus azt közölte híradónkkal: hétfőn ad majd bővebb tájékoztatást. Szakértők szerint nem véletlen, hogy az utóbbi időben több ellenzéki párt képviselője is bejelentette kilépését, miközben elnyert tisztségét megtartja. A híradónknak nyilatkozó politikai elemző úgy látja: a Tisza Pártnak érdemes lenne megfontolnia, hogy 2026-ban esetleg Csárdit indíthatja el Budapest 1-es választókerületében.

Tordai Bence, Őrsi Gergely és Csárdi Antal – a három politikusban az a közös, hogy mindhárman önnön jogon, az emberek rájuk adott szavazataival jutottak közhatalomhoz – parlamenti képviselői székhez, vagy polgármesteri tisztséghez – azonban mindhárman kiléptek pártjukból. Csütörtökön jelentette be az LMP egyetlen egyéni mandátumot nyert képviselője, hogy kilép a pártból. Híradónk megkeresete Csárdi Antalt, aki azt válaszolta, hogy hétfőn ad majd bővebb tájékoztatást.

Az IDEA felmérése kereken nulla szavazót mért a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd-Zöldek és az LMP esetében, de a Závecz egy héttel korábbi számai sem sokkal jobbak: a szocialistákra e szerint 2 százalék szavazna, az LMP és a Jobbik pedig 1-1 százalékot érne el. Palóc André, a Századvég elemzője szerint a szavazók azért húznak a Tisza felé, mert a hagyományos ellenzéki pártok nem végezték el megfelelően a politikai munkát.

„Sok ellenzéki politikusnak abban merült ki a tevékenysége, hogy bejárt az ATV-be, vagy más médiumokba, adott esetben, egy-egy műsorba, ott kifejtette a véleményét, de valódi, élő kapcsolata a szavazókkal, problémákkal, szervezetekkel nem igazán volt” – fogalmazott Palóc.

Csárdi Antal október 5-én részt vett Magyar Péter MTVA előtti tüntetésén is, ekkor a Heti Naplónak nyilatkozott még LMP-s képviselőként. Csárdi 2018 óta Budapest 1-es számú választókerületének képviselője, ami magában foglalja a főváros első és ötödik kerülete mellett Ferencváros és Józsefváros egy részét is.

„Az ő választókerületében, ha Magyar Péter lennék, akkor megfontolnám, hogy Csárdi Antal jó jelölt lenne…” – Galgóczi Eszter politikai elemző úgy látja: annak ellenére, hogy Magyar Péter korábban kijelentette: semmilyen, az ellenzékben korábban politizáló képviselő nem csatlakozhat a Tisza Párthoz, azzal, hogy Csárdi Antal egyéni mandátumot szerzett a parlamentben, erős legitimációt jelent számára a politikai életben.

„Vagy az fog történni, hogy a Tisza Párt ráindít egy eddig ismeretlen jelöltet, és ezzel lehet, hogy átkerül a Fideszhez ez a kerület. Csárdi Antal 2018-ban több mint 23 ezer, 2022-ben pedig több mint 21 ezer szavazattal lett országgyűlési képviselő.

Exit mobile version