SzántóGráf

Irán megtámadására vonatkozó izraeli tervekről szivárogtak ki állítólagos amerikai hírszerzési dokumentumok

ujkeletlive

A kiszivárogtatott dokumentumok célja az izraeli hadművelet zavarására irányulhat

Az Egyesült Államok vizsgálja az Irán elleni izraeli megtorló csapásra vonatkozó  szigorúan titkos amerikai hírszerzési információk állítólagos kiszivárogtatását, – közölte három, az ügyet ismerő forrás a CNN csatornának, közülük az egyik megerősítette a dokumentumok hitelességét. A Pentagon és a Nemzeti Hírszerzési Igazgató Hivatal nyilvánosan nem kommentálni a kiszivárgott dokumentumokat, de azok hitelességét sem vitatták.

A biztonsági incidens az október eleji Izrael ellen indított iráni ballisztikus rakétatámadást követő hetek óta folyamatban lévő válaszcsapásra való felkészülés közepette történt, amely Joáv Gallant védelmi miniszter szerint pontos és halálos lesz.

A mélyen aggasztónak nevezett kiszivárogtatás vonatkozó dokumentumait a Middle East Spectator nevű Telegram-csatorna múlt pénteken kezdte el terjeszteni azt állítva, hogy az amerikai hírszerzés egyik forrásától  bizonyítékokat kapott az Irán elleni izraeli támadás előkészületeiről.

A Middle East Spectator rendszeresen tesz közzé Irán-barát tartalmakat, ehhez  kapcsolódó X-fiók profilja szerint a csatorna székhelye Iránban van, közölte az Axios. Az október 15-i és 16-i keltezésű kiszivárogtatott dokumentumok között szerepel a védelmi minisztérium Nemzeti Földrajzi-Hírszerző Ügynökségének (NGA) egy állítólagos vizuális hírszerzési jelentése is, amelyet a hét elején tettek közzé  az amerikai hírszerző közösségen belül.

A dokumentumok szigorúan titkosak, és olyan jelölésekkel vannak ellátva, amelyek az Egyesült Államok és az „öt szem” szövetségesei – Ausztrália, Kanada, Új-Zéland és az Egyesült Királyság – illetékesei számára hozzáférhetőek.

Az állítólagos jelentés részletezi az elmúlt napokban az izraeli légierő több bázisán végrehajtott intézkedéseket, beleértve olyan fejlett lőszerek átadását, melyeket a dokumentumok szerint Irán elleni támadásra szántak, emellett, konkrétan részletezik Izrael előkészületeit. A Nemzetbiztonsági Ügynökségtől származó másik dokumentum az izraeli légierő levegő-föld rakétákkal kapcsolatos gyakorlatát vázolja fel, melyről szintén azt feltételezik, hogy egy Irán elleni csapást készít elő.

A CNN riportja nem idéz közvetlenül a dokumentumokból, és nem is mutatja be azokat. A csatorna amerikai forrásokat idéz, aki szerint jelenleg azt vizsgálják, hogy ki férhetett hozzá az állítólagos Pentagon-dokumentumhoz, melyek kiszivárogtatása automatikus vizsgálatot indítana az FBI részéről a Pentagon és az amerikai hírszerző ügynökségek mellett. Az FBI egyelőre nem kívánt nyilatkozni, – közli a CNN.

Egyelőre az sem világos, milyen körülmények között kerültek nyilvánosságra a dokumentumok, sem az, hogy feltörték-e, vagy szándékosan szivárogtatták ki, miközben az Egyesült Államok eleve nagyfokú riadókészültségben van az iráni hackerkampányok miatt.

Az amerikai-izraeli kapcsolatok rendkívül érzékeny szakaszában történt hírszerző közösségen belül feltételezhető komoly biztonsági résen keresztüli kiszivárogtatott jelentés – amennyiben pontos, azt sugallja, hogy az amerikai hírszerzés nagyon közelről és részletesen figyeli az Irán elleni izraeli támadásra való felkészülést, beleértve a műholdak használatát az izraeli légierő bázisain végrehajtott műveletek megfigyelésére.

Az Axiosnak nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint az állítólagos kiszivárogtatás rendkívül aggasztó, de nem hiszi, hogy befolyásolná Izrael Irán elleni hadműveleti terveit. Másrészt, egy magas rangú izraeli forrás azt mondta, hogy az izraeli védelmi intézmény tisztában van az állítólagos kiszivárogtatással, és nagyon komolyan veszi azt.

Ha igaz, hogy kiszivárogtak izraeli taktikai tervek az október 1-jei iráni támadásra adott válaszra, akkor ez súlyos jogsértés,” – nyilatkozta a CNN-nek Mick Mulroy, Közel-keletért felelős volt védelmi miniszterhelyettes és nyugalmazott CIA-tiszt.

Mulroy emellett hozzátette, hogy „az USA és Izrael közötti jövőbeni koordináció is akár megkérdőjeleződhet. A bizalom kulcsfontosságú eleme a kapcsolatnak, és attól függően, hogy ez hogyan szivárgott ki, ez a bizalom megromolhat.”

Más források szerint azonban „ez a két dokumentum rossz, de nem borzalmas. Aggodalomra az adott okot, ha több is van,” – áll a CNN riportjában.

Eközben Donald Trump volt amerikai elnök szombaton egy pennsylvaniai kampánygyűlésen Binjámin Netanjahu miniszterelnök döntését méltatta amiért nem követte Joe Biden elnök tanácsát, azt állítva, hogy Izrael „nem lenne ebben a helyzetben,” ha Netanjahu hallgatott volna Bidenre. A republikánus elnökjelölt ezután bírálta Biden Netanjahunak adott útmutatásait, majd azt állította, miszerint Netanjahu azt mondta neki, hogy Izrael sikereinek oka az, hogy Netanjahu figyelmen kívül hagyta Biden kéréseit.

Trump utalásai, és korábban tett kijelentései azt sugallják, hogy Netanjahu bár állítólag azt ígérte Bidennek, hogy a küszöbön lévő megtorló csapás nem az iráni nukleáris képességeket illetve az olajlétesítményeket fogja célba venni, valójában pontosan az ellenkezője fog megtörténni.

The post Irán megtámadására vonatkozó izraeli tervekről szivárogtak ki állítólagos amerikai hírszerzési dokumentumok first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version