SzántóGráf

Videó: Szinwar családjával leköltözik az alagútba a mészárlás előtt

Avi/ujkelet.live

A háború 380. napja, gyász: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy egy súlyosan megsérült tartalékos katonája belehalt sérüléseibe.

Jisáj Netanel Greenbaum főtörzsőrmester

Jisáj Netanel Greenbaum főtörzsőrmester Lodból, egy szakaszvezető az Alon-dandár 5020. zászlóaljában október 9-én sérült meg a Hezbollah terroristáival folytatott harcokban.


Drónok: Egy keletről érkező drónt fogott el a légvédelem tegnap este Eilat közelében. A drón nem jutott be az izraeli légtérbe, így a szirénákat nem aktiválták. A támadásért az Irán támogatását élvező iraki Iszlám Ellenállás vállalta a felelősséget, mondván, egy célpontot támadott Eilaton.

Az éjszaka még egy drónt küldtek Irakból, mely a Golán-fennsíkon csapódott be.

Szintén tegnap este egy Szíriából indított drónt is elfogott a légvédelem. Az incidens közepette aktiválódtak a figyelmeztetések a Golán déli részén.

Reggel egy Libanonból küldött drónt lőtt le a légvédelem Haifa közelében a tenger felett.


Rendhagyó eset: A katonai rendőrség nyomozást indított egy Hezbollah-fogvatartott halála ügyében, aki az incidens idején a katonák őrizetében volt Dél-Libanonban.

További részleteket nem közöltek.


Helyreállították: Megjavították a Golani-dandár kiképzőbázisának étkezőjét a Hezbollah egy héttel ezelőtti halálos dróntámadása után, közölte a védelmi minisztérium vasárnap.

A Mérnöki és Építési Osztály, valamint a Technológiai és Logisztikai Igazgatóság a négy katona halálát okozó támadást követően a helyszín javításán dolgozott. A munka szukkot előestéjén fejeződött be.


Ülés: A biztonsági kabinet helyi idő szerint vasárnap 19:30-kor ülésezik az izraeli hadsereg tel-avivi főhadiszállásán.


Szinwar: Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap esti sajtótájékoztatóján bejutatott egy videót, amin a Hamász terrorszervezet szerdán likvidált vezetője, Jechíje Szinwar órákkal az október 7-i mészárlás előtt leköltözik családjával egy alagútba plazma tévével, matracokkal és élelmiszerrel, felkészül, hogy végignézze, ahogy terroristái mészárolnak, túszukat ejtenek és nemi erőszakot követnek el a dél-izraeli közösségekben.

A hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes szerint Szinwar felesége egy 32000 dollárra becsült Birkin táskával ment le alagútba.

,,Szinwar üldözésének részeként nyomon követtük tetteit a mészárlás előtti órákban, hogy megértsük menekülési útvonalát. Ennek részeként erőink néhány hónappal ezelőtt lefoglalták a Gázai övezetben azt a dokumentumot, amelyben Jechíje Szinwar szerepel október 6-án éjjel” – mondta Hagari.

,,A itteni videón láthatják, hogyan menekült Szinwar és családtagjai a házuk alatti földalatti létesítménybe október hatodikán, néhány órával a brutális mészárlás előtt.”

,,A videóban Szinwar, gyermekei és felesége látható, amint az alagútba menekülnek, és felszereléseket visznek. Szinwar és fia órákon át fel-alá járkálnak, és élelmiszer zsákokkal, vízzel, párnákkal, plazma tévével, matracokkal és egyéb termékekkel spájzolnak be a hosszú tartózkodáshoz.”

,,Órákkal a mészárlás előtt Szinwar csak magával és családjával törődött, miközben terroristákat küldött izraeli gyermekek, nők és férfiak elleni gyilkos támadásokra” – tette hozzá Hagari.

„Egyebek mellett ezek a videók arra késztették az izraeli hadsereget és a Sabakot, hogy leszűkítsék Szinwar üldözési területét. Üldöztük, és rávettük, hogy keresett szökevényként viselkedjen”.

A hadsereg februárban eljutott Szinwar „földalatti erődítményébe”, amelyet Khan Juneszben épített, de nem sokkal korábban elmenekült. A helyszínen „vécéket, egy zuhanyzót, konyhát, ágyakat, egyenruhákat, széfeket, rengeteg készpénzt, dokumentumokat és egyéb információkat” találtak a csapatok.

„Erőink többször is nagyon közel voltak hozzá”.

,,Múlt szerdán a Tel Al Szultan negyedben bevetett Biszlamach-dandár harci csapata három terroristát azonosított” – mondta Hagari. ,,A harcosok megkísérelték a konfrontációt, viszonozták a tüzet és eltalálták a terroristákat, akik elkezdtek menekülni és szétválva beszaladtak két közeli épületbe. Jechíje Szinwar egyedül menekült be az egyik épületbe. Az erők harckocsitűzzel lőtték azt az épületet, ahol Szinwar rejtőzött, amit [az alábbi] videón láthatnak. A csapatok professzionálisan cselekszenek, azonosítják a terroristát, géppuskatüzzel és tanklövedékekkel támadják az ablakot.”

,,Erőink tevékenysége Khan Juneszben arra késztette Szinwart, hogy a föld alá meneküljön Tel Szultanban” – folytatta a szóvivő. ,,Ebben az alagútban maradt, és ezt egy DNS-minta bizonyította, amelyet egy szöveten találtak, melybe kifújta az orrát”

Az alagutat a Hamász VIP-tagjainak építették a negyedben. „A komplexumban volt minden, amire szüksége volt, televízió, étel, kanapék, ágyak, kommunikációs és irányító eszközök”.

Az elmúlt évben a hírszerzés szerint „Szinwar az idő nagy részében a föld alatt rejtőzött a Khan Junesz és Rafah közötti területen, és csak azért jött ki, hogy megszökjön, testőrök kíséretében, és a birtokában lévő dokumentumokkal, iratokkal, fegyverekkel és pénzzel” – mondta Hagari.

Az alagút, ahol Szinwar lakott, közel volt ahhoz a földalatti átjáróhoz, ahol a hat izraeli túszt tartották fogva, majd augusztusban kivégezték őket. Hagari hangsúlyozta, hogy „Szinwarral nem voltak túszok, amikor likvidálták”, és a hadsereg „a szükséges óvatossággal járt el” a túszok és katonái védelmében.

„A likvidálása után vannak, akik igyekeznek visszaállítani a becsületét” – jegyezte meg Hagari. „De Szinwar úgy élt és viselkedett, mint egy szökésben lévő keresett terrorista. És így ért véget az élete.”

,,Amit ma este bemutattunk ismét azt bizonyítja, hogy a Hamász terrorszervezet vezetői, bárkik is legyenek, nem törődnek azzal az árral, amelyet a gázaiak fizetnek. Csak élő pajzsként használják őket, és kizárólag a saját túlélésükkel vannak elfoglalva” – mondta Hagari.

„Amint látjuk, Szinwar mindvégig elsősorban saját magával és a túlélésével foglalkozott. Példa erre az a készpénz, amelyet mindig magánál tartott bárhol is járt.”

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Videó: Szinwar családjával leköltözik az alagútba a mészárlás előtt first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version