SzántóGráf

Légicsapások a Hezbollah bankja ellen és izraeli tűzszüneti javaslat

Avi/ujkelet.live

A háború 381. napja: Az éjszaka folyamán az izraeli légierő vadászgépei hírszerzési irányítással több tucat főhadiszállást és helyszínt támadtak, ahol a Hezbollah terrorszervezet katonai ága számára Izrael Állam elleni terrorista tevékenységekre szánt pénzeszközöket tároltak Bejrútban, az ország mélyén és déli részén, jelentette az Izraeli Védelmi Erők.

Ezeket a terrorista tevékenységekre használt pénzeket az Al-Qard Al-Hasszán Szervezet vagyonában tárolták, melyről ismert, hogy a terrorcsoport kvázi bankként használja, amely közvetlenül finanszírozza a Hezbollah terrorista tevékenységét, ideértve a fegyverek vásárlását, és a Hezbollah katonai szárnyának operatívjainak fizetését és annak kiosztását.

A Hezbollah több száz millió dollárt tárol a szervezet fiókjaiban, köztük olyan pénzeket, amelyek közvetlenül a Hezbollah katonai szárnyához kapcsolódnak.

A hadsereg a támadások előtt számos lépést tett annak érdekében, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a különböző platformokon megjelenő figyelmeztetéseket a környék lakosságának. Tegnap este és az éjszaka a hadsereg 24 helyszínre adott ki evakuálási figyelmeztetést Libanonban a légicsapások előtt.

Az izraeli hírszerzés egyik magas rangú tisztviselője újságírókat tájékoztatva elmondta, hogy a bank a libanoni pénzügyi rendszertől függetlenül működött, és nem áll a kormány vagy a központi bank felügyelete alatt.

A Hezbollah bankja évente több száz millió dollárt kapott Irántól, és kulcsszerepet játszott a terrorszervezet műveleteinek finanszírozásában.


Drón: Az izraeli légierő hajnalban elfogott egy drónt Szíria felett, melyet keletről küldtek Izrael felé.

A támadásért az Irán támogatását élvező iraki Iszlám Ellenállás vállalta a felelősséget, mondván, egy drónt küldött egy célpontra a Golán-fennsíkon.


Frontok: A 162. hadosztály az elmúlt nap során az észak-gázai Dzsabaliában terror-infrastruktúrákat és alagút nyílásokat rombolt le és terroristákat likvidált. A műveletek során a 401. páncélosdandár harcosai tanktűzzel, ôsszecsapások során és légicsapások irányításával megöltek számos terroristát, akik veszélyt jelentettek a manőverező erőkre.

A Gázai Hadosztály erői a dél-gázai Rafahban megöltek sok terroristát, akik veszélyt jelentettek rájuk. A 252. hadosztály a Gázai övezet középső részén terror-infrastruktúrákat és fegyverraktárakat rombolt be. A 454. dandár egy drónt irányítva megölte a Hamász egyik mérnök terroristáját és más terroristákat, akik veszélyt jelentettek rájuk.

Mindeközben a 36., 98., 146. és 91. hadosztály folytatja műveleteit Dél-Libanonban. A csapatok leromboltak rengeteg fegyverraktárat, melyekben a Hezbollah lőfegyvereket, páncéltörő rakétákat és Izrael északi közösségeire becélzott rakétavetőket, RPG-indítókat, tölténytárakat, robbanóeszközöket, gránátokat és egyeb hadieszközöket tárolt.

A 91. hadosztály azonosított egy terrorsejtet rakétákat indítani Észak-Izraelre, egy iskola közeléből, és légicsapást irányított a terroristákra.

A 98. hadosztály az elmúlt nap során megölt rengeteg terroristát, köztük taktikai parancsnokokat és az erőket páncéltörő rakétákkal támadó terrorsejtet.

A 36. és 146. hadosztály csapatai páncéltörő rakétavetőket találtak, melyek észak-izraeli közösségeket célozták valamint földalatti infrastruktúrákat, továbbá légicsapásokat irányítottak terroristákra.

A légierő az Északi Parancsnokság irányításával több tucat Izrael Állam hátországát célzó rakétavetőt, katonai épületeket és katonai infrastruktúrákat támadott.


Diplomácia: Két amerikai és két izraeli tisztviselő azt nyilatkozta a Walla hírportálnak, hogy Izrael a múlt héten átadott egy dokumentumot az Egyesült Államoknak, amely tartalmazza a diplomáciai megoldás feltételeit a libanoni háború lezárása érdekében, és lehetővé teszi a határ mindkét oldalán lakóhelyüket elhagyni kényszerült civilek hazatérését.

Izraeli tisztviselők szerint a Miniszterelnöki Hivatal továbbította a dokumentumot a Fehér Háznak, Joe Biden amerikai elnök különleges megbízottja, Amos Hochstein hétfői bejrúti látogatása előtt, melynek célja, hogy megvitassák a konfliktus diplomáciai megoldását.

Az amerikai és izraeli tisztviselők azt mondták a Wallának, hogy Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter, aki Binjámin Netanjahu miniszterelnök bizalmasa, csütörtökön küldte el a dokumentumot Hochsteinnek.

Ez a két követelés ellentmond az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es határozatának, amely kimondja, hogy a Libanoni Fegyveres Erők és az ENSZ Libanoni Ideiglenes Erői (UNIFIL) azok, melyek a tűzszünetet végrehajtják Izrael és a Hezbollah között.

Hochstein hétfőn érkezik Bejrútba, és találkozik Nadzsib Mikati ügyvezető miniszterelnökkel, Nabih Berrivel a parlament elnökével és más libanoni tisztviselőkkel, és megvitatja az izraeli követeléseket.

Amerikai és izraeli tisztviselők szerint Hochstein a libanoni fegyveres erők széles körű bevetését szorgalmazza Dél-Libanonban, minden diplomáciai megoldás részeként, amely véget vet a libanoni háborúnak.

Amerikai tisztviselők elismerik, hogy a 2006-os háború óta az UNIFIL alig hajtotta végre az 1701-es határozatot, és nem akadályozta meg a Hezbollahot abban, hogy a határozat megsértésével széles körű katonai infrastruktúrát építsen ki Dél-Libanonban.

The post Légicsapások a Hezbollah bankja ellen és izraeli tűzszüneti javaslat first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version