SzántóGráf

7 kelet-jeruzsálemi merényleteket tervezett Irán nevében

Avi/ujkelet.live

A háború 382. napja: A múlt hónapban hét 17 és 23 év közötti személyt tartóztattak le a jeruzsálemi Beit Szafafa negyedből, akiket azzal gyanúsítanak, hogy több hónapon át kémműveleteket hajtottak végre Irán javára, közölte a rendőrség és a Sabak belbiztonsági szolgálat kedden.

A fő küldetésük egy izraeli atomtudós és egy izraeli polgármester meggyilkolása volt. Ennek keretében 500 sékelért cserébe a gyanúsítottak egy része a tudós lakóhelye közelébe ment, és a merényletre készülve lefotózták a helyet.

Az ügy fő gyanúsítottja, a 23 éves Rami Alian izraeli polgár elismerte, hogy tudta, hogy egy iráni a megbízója, és büszke volt arra, hogy egy iráni ügynök megkereste őt. Aliant különféle feladatok elvégzésére kérték fel Izraelben, majd beszervezte a sejt többi tagját. A hét gyanúsított azt állította, hogy nacionalista indíttatásból cselekedtek, habár tetteikért pénzt is kaptak.

A megbízóik 200 000 sékelt (19,6 millió Ft) ajánlottak fel a tudós meggyilkolásáért, 500 sékelt az ország középső részén található kutatóintézet lefotózásáért, 13-15 ezer sékelt fegyvervásárlásra, 380 sékelt graffiti fújásra és 2000 sékelt járművek felgyújtására.

Emellett a gyanúsítottak házában a rendőrségi házkutatás során mintegy 50 ezer sékel készpénzt, hamis rendőri rendszámtáblát és nagy mennyiségű hitelkártyát foglaltak le.

A gyanú szerint egy iráni ügynök felvette a kapcsolatot az egyik személlyel, a fő gyanúsítottal, aki beszervezett hat másikat. Az iráni ügynök „teszt” küldetéseket adott nekik, amiért fizettek. A feladatok a következők voltak: járművek felgyújtása, graffitik fújása a túszok visszatéréséről, valamint gránát és fegyverek vásárlása. Emellett arra kérték őket, hogy tájékozódjanak egy közép-izraeli város polgármesteréről.

Egy ponton Alian megkapta a fényképét és a címét a tudósnak, és azt mondták neki, hogy 200 000 sékelt fizetnek, ha sikerrel jár a merénylet. A hatóságok szerint megkezdte az előkészületeket, de a sejtet letartóztatták, mielőtt végrehajthatta volna a küldetést.

A gyanúsítottak ellen hamarosan vádat emelnek.

The post 7 kelet-jeruzsálemi merényleteket tervezett Irán nevében first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version