SzántóGráf

Főszerepben a drónok

Avi/ujkelet.live

A háború 383. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy hétfőn a Hermel körzetben, mélyen Libanonban, egy légicsapással likvidálta a Hezbollah terrorszervezet drón egységenek egyik magas rangú tagját.

Khalil Muhammad Amhaz a 127. egység tagja volt, mely az Izrael elleni robbanó és felderítő drónok indításáért felel. A hadsereg a terroristát az egység központi tudásforrásaként jellemezte.

A légierő az elmúlt hónapban csapást mért az egység több tucat terrorcélpontjára.


Négynél járunk: A hadsereg délelőtt közölte, hogy elfogott egy Libanonból küldött drónt Ramat Naftali felett.

Reggel óta összesen négy drónt fogott el a légvédelem, a másik hármat Irakból küldték.

Továbbá 25 rakétát lőttek ki délelőtt Libanonból a Haifa-öbölre. Többségüket elfogták a légvédelmi rendszerek, de voltak becsapódások.


Észak Nyilai: A hírszerző szolgálatok irányításával a légierő az éjszaka a Hezbollah fegyvergyártó és tároló helyszíneit valamint főhadiszállásait támadta, melyeket polgári épületekben állított fel a terrorszervezet fellegváraként ismert Dahiehben, Bejrútban. A támadások előtt a hadsereg számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a lakosság előzetes figyelmeztetését.

A támadás egy újabb darabja a Hezbollah hadianyag-raktárainak és gyártási telephelyeinek megtámadására irányuló erőfeszítéseknek Bejrút térségében, amelyek a polgári lakosság szívében, lakóépületek alatt helyezkednek el, jegyezte meg a hadsereg.


Kesszária: A KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este arról számolt be, hogy Izraelben több hónapja úgy becsülik, hogy a terrorszervezetek célja, hogy elérjék Binjámin Netanjahu miniszterelnököt. Az egyik figyelembe vett lehetőség egy drónt használó támadás volt.

A biztonsági szervezet forrásai szerint, a miniszterelnök kesszáriai villájára irányított drónok elindításáért felelős Hezbollah terrorszervezet a támadást vezetője, Hasszán Naszrallah likvidálására reagálva tette. Nincs ismert közvetlen kapcsolat Irán és a Hezbollah lépései között ebben az ügyben, annak ellenére, hogy az arab médiában különböző riportok jelentek meg a témában.

A katonai cenzor tegnap délután közzétételre engedélyezte, hogy három drónt indítottak szombaton Libanonból a miniszterelnök kesszáriai villája felé. Kettőt elfogtak a légvédelmi rendszerek, a harmadik mintegy 70 kilométerre behatolt Izrael területére, és kárt okozott a villa hálószobájának ablakában. Netanjahu és felesége, Szara nem voltak a villában.

Kedden a Hezbollah terrorszervezet kommunikációs menedzsere, Mohamed Afif egy sajtótájékoztatón kijelentette: ,,Mi a Hezbollahban teljes és kizárólagos felelősséget vállalunk a bűnöző Netanjahu kesszáriai háza elleni támadásért”.

Slomo Har Noi a Sabak belbiztonsági szolgálat testőri egységének egykori parancsnoka tegnap azt nyilatkozta a KAN közrádiónak, hogy nem véletlen, hogy Netanjahu nem volt a villájában a dróntámadás reggelén.

,,A miniszterelnök végül nem volt ott – ez nem véletlen. A történet mögött van egy bizonyos módszer. Véleményem szerint volt előzetes információ, de nincs szükség semmilyen előzetes tájékoztatásra… Egyértelmű volt, hogy drónokkal támadnak, és egyértelmű volt, hogy próbálkozni fognak ilyesmivel.”

,,A miniszterelnök tartózkodási helyét valójában senki sem ismeri – magyarázta Har Noi –, ,,nem ismered se te, se én. Az egyik módszer arra, hogy megbirkózzunk minden dologgal, elterelés, félrevezetés, és a rutin megtörésének alkalmazása. Ez a módszer [Jichák] Rabin meggyilkolása óta, és az egyik komponense az, hogy nem lehet tudni, hol tölti az éjszakát a miniszterelnök.”

The post Főszerepben a drónok first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version