SzántóGráf

Rakétatámadások sérülésekkel, állítólagos légicsapás Szíriában és csúszik a válasz Iránnak

Avi/ujkelet.live

A háború 384. napja, északi front: Reggel óta több mint 80 rakétát lőttek ki több hullámban Libanonból Észak-Izraelre. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, de voltak becsapódások.

Egy 50 rakétát magában foglaló hullámban, melyet Nahariára irányítottak, két férfi, 27 és 40 évesek, súlyos illetve közepesen súlyos sérüléseket szenvedett, egy harmadik pedig könnyebben megsérült.


Észak Nyilai: Izraeli vadászgépek az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet fegyvergyártó telephelyeit és raktárait támadták Bejrút Dahieh kerületében.

A hadsereg szerint a célpontok mind polgári épületekben és alatt voltak Bejrút déli külvárosában.

A támadások előtt a hadsereg számos intézkedést tett hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a lakosság előzetes figyelmeztetését.

A libanoni állami média az éjszaka 17 izraeli csapásról számolt be Bejrút déli külvárosai ellen, melyek hat épületet leromboltak valamint egy, a Hezbollahhoz köthető műsorszolgáltató üres irodáit, miután a libanoni terrorcsoport rakétákat lőtt Izrael középső részére.

Az izraeli hadsereg a támadás előtt figyelmeztette és arra sürgette a célpontok közelében lakó civileket, hogy távolodjanak el a helyszíneketől.

Nem volt figyelmeztés azonban a dél-bejrúti Dzsnah negyedben végrehajtott támadásra, amely az Al-Mayadeen iránbarát tévécsatorna irodáját célozta.

„Az al-Mayadeen az izraeli megszállást tartja felelősnek egy ismert sajtóorgánum ismert médiahivatala elleni támadásért” – mondta a Hezbollahhoz köthető csatorna.

A hivatalos Nemzeti Hírügynökség (NNA) szerint az irodát két rakéta találta el, és „teljesen megsemmisült” a csapásban.

Az NNA összesen legalább 17 izraeli támadásról számolt be, ami az elmúlt hónap egyik legintenzívebb éjszakai légicsapása volt a térségben.

A libanoni hadsereg közleménye szerint három libanoni katona, köztük egy tiszt meghalt egy izraeli csapásban a dél-libanoni Jater falu szélén. Az izraeli hadsereg szerint az incidens során egy épületet támadtak, amelyet a Hezbollah használt.

,,Az Izraeli Védelmi Erők vizsgálja, hogy a csapás következtében a libanoni hadsereg számos katonáját eltalálhatták-e véletlenül” – közölte a hadsereg az üggyel kapcsolatos megkeresésre.

,,Az Izraeli Védelmi Erők hangsúlyozza, hogy nem áll szándékában ártani a libanoni hadsereg katonáinak, és csak a Hezbollah terrorszervezet ellen harcol” – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy az incidens vizsgálat alatt áll.


Szárazföldi manőver Libanonban: Miután az ejtőernyős tartalékosok dandárt többször behívták és műveleteket hajtott végre a Júdea és Szamária szektorban, manőverezett a Gázai övezetben és kivette a részét az északi védelmi műveletekben, a 646. dandár harcosai a 146. hadosztály parancsnoksága alatt most egy célzott szárazföldi hadműveletben vesznek részt Dél-Libanonban.

A csapatok megtisztítják a térséget a terroristáktól, akik elbarikádozták magukat ott, és terror-infrastruktúrákat, fegyvereket valamint lakótereket és gyülekező helyeket semmisítenek meg.

A műveletek során az erők találtak egy földalatti lakókomplexumot, amelyet az elit Radwan Erő terroristáinak szántak a Galilea Meghódítása terv részeként. A létesítményben emeletes ágyak, tároló szekrények, élelmiszer, infrastruktúra a hosszabb tartózkodáshoz, rengeteg felszerelés és fegyver volt.

Az elmúlt napokban az erők négy hadianyag-raktárt találtak, amelyek egy része civil házakban volt. Számos eszközt találtak a raktárakban, többek között: Kalasnyikov puskákat, lőszereket, rakétákat, aknavetőket, vállról indítható rakétákat, RPG-ket és fejlett páncéltörő rakétákat. Az összes fegyvert lefoglalták.


Szíria: A SANA szíriai állami hírügynökség egy katonai forrásra hivatkozva azt állította, hogy egy katona meghalt, hét másik pedig megsebesült egy kora reggeli izraeli légicsapásokban.

Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt.

A jelentés szerint két helyszínt támadtak Damaszkusz Kafr Szusza negyedében, és egy másik katonai helyszínt Homsz térségében, melyek anyagi kárt is okoztak.


Riport: Izrael kénytelen volt elhalasztani a megtorló támadását Irán ellen, miután a tervezés részletei kiszivárogtak a Pentagonból, jelentette a Times brit lap.

Az izraeli tanácskozásokat ismerő hírszerzési forrásra hivatkozó jelentés szerint Izrael aggódik amiatt, hogy bár a kiszivárogtatásban nem neveztek meg potenciális célpontokat, a közölt részletek segíthetnek Iránnak megjósolni bizonyos támadási mintákat.

A Times szerint Izrael kidolgozott egy alternatív tervet, de a folytatás előtt gyakorlatoznia kell rá.

,,Az amerikai dokumentumok kiszivárogtatása késleltette a támadást, mivel bizonyos stratégiákat és összetevőket meg kellett változtatni” – mondta a forrás. ,,Lesz megtorlás, de ez tovább tart, mint kellett volna.”

A szigorúan titkosnak minősített dokumentumok először pénteken jelentek meg az interneten a Telegram üzenetküldő alkalmazásban, és gyorsan terjedtek az irániak körében népszerű Telegram-csatornák között.

Az FBI vizsgálja a kiszivárogtatást.

The post Rakétatámadások sérülésekkel, állítólagos légicsapás Szíriában és csúszik a válasz Iránnak first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version