SzántóGráf

Izrael megtorló támadást hajtott végre Iránban

Avi/ujkelet.live

A háború 386. napja: Izrael körülbelül 20 célpontot támadott Iránban szombatra fordulóra a több órán át tartó Bűnbánat napjai” hadművelet során.

Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy a támadott célpontok között katonai célpontok, köztük rakétagyártó létesítmények, amelyek fenyegetést jelentettek Izraelre, valamint egy sor föld-levegő rakéta is volt, amelyet a légierő cselekvési szabadságának korlátozására szántak. A támadás válaszul szolgált Irán Izrael elleni közvetlen támadásaira az elmúlt hónapokban, beleértve az október 1-jén kilőtt 200 ballisztikus rakétát.

Források szerint a hadművelet három támadási hullámból állt, az első Irán légvédelmi rendszerére, a második és harmadik hullám pedig rakéta- és drónbázisokra, valamint fegyvergyártó telephelyekre összpontosított.

Izrael pénteken üzenetet küldött Iránnak a megtorló légicsapásai előtt, és figyelmeztetve, hogy ne válaszoljanak a támadásra, idézett a Walla hírportál három, a részleteket ismerő forrást.

Irán azt állította, hogy sikeresen visszaverték az izraeli támadást. Az iráni légvédelmi rendszer szerint Izrael három tartományban támadott katonai célpontokat: Teheránban, Huzesztánban és Ilamban, és több helyen csak korlátozott károk keletkeztek.

Az izraeli légierő több tucat repülőgépe, köztük vadászgépek, üzemanyagtöltők és kémrepülők vettek részt az Izraeltől mintegy 1600 kilométerre végrehajtott csapásokban. A repülőgépek a „kompex” hadműveletet követően épségben visszatértek Izraelbe.

A támadást telefonos megbeszélésen hagyta jóvá a politikai és biztonsági kabinet. Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter a hadsereg Tel Aviv-i főhadiszállásán tartózkodott, miközben Herci Halevi vezérkari főnök levezényelte a támadást a légierő parancsnokával, Tomer Bar vezérőrnaggyal a légierő földalatti főhadiszállásáról.

Egy amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államokat Izrael előzetesen tájékoztatta műveletéről Iránban. A forrás azt is hangsúlyozta, hogy a végrehajtásban nem vettek részt amerikaiak.

Az izraeli csapásokat több hullámban hajtották végre több óra leforgása alatt, Irán különböző területein, és iráni katonai helyszínekre, köztük légvédelmi ütegekre és rakétagyártó telephelyekre irányultak, amelyeket az október 1-jei és április 14-i Izrael elleni támadások során használtak.

Ezenkívül a hadsereg azt állítja, hogy a csapások „nagyobb szabadságot adnak a légierőnek a légi akcióhoz Iránban”, és a hadsereg számos célponttal rendelkezik, amelyekre szükség esetén csapást mérhet a jövőbeni hadműveletek során.

A hadsereg szerint a támadás okozta károkat idővel felfedik, és Irán megfizette az árát az Izrael elleni támadásokért.

Jelenleg helyzetértékelés zajlik a támadásra adott lehetséges iráni válaszról, de a lakosságra vonatkozó irányelvekben egyelőre nincs változás.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy közölte, az Irán elleni éjszakai támadás céljait sikeresen teljesítették.

,,A megtorló csapást befejezték, és a céljait elérték” – mondta egy sajtótájékoztatón.

A támadás válaszul szolgált Irán e hónap elején és áprilisban végrehajtott közvetlen Izrael elleni támadásaira, valamint a Közel-Keleten lévő meghatalmazottjai folyamatos támadásaira.

,,Most Izraelnek nagyobb a cselekvési szabadsága Iránban is. Irán kétszer támadta Izraelt… és ennek megfizette az árát” – mondta Hagari. ,,A gázai és libanoni háború céljaira összpontosítunk. Irán az, amely továbbra is széles körű regionális eszkalációt szorgalmaz”.

Az Iránban eltalált célpontokat ,,célpontok széles tárházából” választották ki.

,,Tudni fogjuk, hogyan válasszunk ki további célpontokat [a célbankból], és szükség esetén lecsapjunk rájuk. Ez egyértelmű üzenet: aki Izraelt fenyegeti, annak súlyos árat kell fizetnie” – tette hozzá Hagari.


Mindeközben: A SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint Izrael hajnali 2 óra körül csapást mért több katonai helyszínre Szíria déli és középső részén.

A csapások egy időben történtek az Iránban végrehajtott támadással.

A SANA szerint a légvédelem lelőtt néhány izraeli rakétát, és a hatóságok még dolgoznak a károk felmérésén.

Az Izraeli Védelmi Erők még nem nyilatkozott az ügyben.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Izrael megtorló támadást hajtott végre Iránban first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version