Ahogy beköszönt a decemberi hideg, mi is elővesszük azokat a jól bevált házi trükköket, amelyekhez akkor nyúlunk, amikor már fél társaság köhög. Ilyenkor jut eszünkbe újra a hagymahéj tea.
Sokan közülünk gyerekkorban találkoztunk vele, és emlékszünk, milyen furcsán hangzott, hogy „szemétből” készül. Aztán rájöttünk, hogy ez a zörgős héj több értéket rejt, mint gondolnánk.
Miért találtunk most újra rá?
Ahogy erősödik a megfázásos szezon, mi is inkább olyan egyszerű, otthon is elkészíthető dolgokat keresünk, amelyek kicsit megkönnyítik a napokat. A hagymahéj tea pont ilyen: nem kell külön beszerezni, olcsó, és van benne egy jólesően földes, otthonos hangulat. Ráadásul az is jól esik, hogy olyasmit használunk fel, ami a háztartásban és a mezőgazdaságban is többnyire melléktermék.
Mit tud a hagymahéj valójában?
A vöröshagyma héjában ugyanazok a növényi vegyületek (például a quercetin) rejtőznek, amelyeket a hagyma húsából ismerünk. Ezek a növény saját védekező anyagai. Nem tekintjük őket csodaszereknek, de nem véletlen, hogy a népi gyógyászat generációk óta számol velük. A téli időszakban, amikor a hideg és a száraz levegő együtt próbára teszi a szervezetünket, egy csésze ilyen tea sokunknak megnyugtató lehet.
A korábbi generációk többnyire a hurutos időszakok kísérőjeként itták, és nem volt ritka, hogy köhögés mellett is alkalmazták, egyszerű, otthoni megoldásként. Az emésztés támogatására is előfordult a használata, hiszen a meleg folyadék fogyasztása általában kedvezően hat a szervezet ritmusára.
Így készítjük el mi otthon
A recept nagyon egyszerű, de néhány apróságra figyelünk:
- csak tiszta, ép héjat használunk,
- földes hagyma esetén előbb lemossuk a külső réteget,
- a teának enyhén édeskés, földes íze van, amit vagy magában iszunk, vagy egy kevés mézzel, citrommal finomítunk.
Fontos, hogy ezt nem tekintjük gyógyszernek! Inkább egy régi, otthoni praktikának, amelytől sokszor jobban érezzük magunkat.
Miért pont decemberben kap új életre?
Ahogy készülünk az ünnepekre, több hagymát használunk, és észrevesszük, hogy közben egy csomó héj is felgyűlik. Ilyenkor jövünk rá újra, milyen kár lenne ezt csak úgy kidobni. Jó érzés, hogy valami egészen egyszerűvel is tehetünk a fenntarthatóság felé, és közben még egy meleg, otthonos ital is születik belőle, ami különösen jól esik ebben az időszakban.
