Igazi Szinyei majális Szirmabesenyőn – versengtek a szakácsok – nehéz helyzetbe hozták a zsürit – Kerényi László fotói – az emlékezetes kolbásztöltő derbi után
Szántó István
Számomra Szirmabesenyő egyre inkább egy gasztronómiai célpont. Egy olyan turisztikai látványosság Miskolc határán ahová csak korgó gyomorral és emésztést segítő tablettákkal felszerelkezve érdemes ellátogatni. A télen kolbásztöltő versenyt rendeztek amelyen annyi baráti ismerős indult, hogy nem győztem eleget tenni a kötelező kóstolásoknak.
Aki a kolbászt szereti az a pálinkát se veti meg. Ez volt a szlogen, aminek a végén már utasként értem haza. Ha nem vigyázok ismét pórul járok. A Szirmabesenyői majális nem annyira Szinyeis mint ahogyan írták. Nem sok piknikes kosarat láttam, helyettük kondérokban rotyogott a gulyás, a pincepörkölt és sok egyéb soha nem látott finomság. Helyi étkek amelyek a szirmabesenyőiek speciális találmánya lehet. Minderről annyit, kár lett volna kihagynom.
Ki mit tud. A zsüri nehéz helyzetben van, nem hagyják magukat befolyásolni. Itt nem volt Laci bácsi a Laci bácsi konyhájából, itt szakmai alapon ment az értékelés. Esküszöm kevés ilyen hálás pozicíót ismerek. Kellemes lehet mások főztjét elfogulatlanul ízlelgetni.
Egyébként ezek a vidéki fesztiválok szuper módon lettek kitalálva. Belépéskor mindenki annyi háromszáz forintos kupont vásárol amennyiszer kóstolgatni szeretne. Tehát négy emberes porció gulyás mindössze 1200 forint. S ebbe benne van a főző versenyzők szíves vendéglátása. Míg eszel, míg élvezed az ízeket figyelnek. Lesik az arcodat, hogy mennyire vagy elégedett az étekkel. Közben biztatnak, ha jólesik mernek még egy szedőkanállal. S látom a szakács, az alkalmi szakácsok jóleső büszkeségét. Ilyenkor nemcsak illő, de kijár a megszolgált a dicséret.
A nyugdíjasklub tagjai kitettek magukért. A település legösszetartóbb ereje . Elmondásuk szerint nincs náluk üresjárat, minden hónapra kitalálnak valamilyen közös bulitBalról Huszti Gábor a település népszerű polgármestere. Nem kapkodta el az ebédet. Megvárta a zsűri döntését.A VIP sátorban is volt gulyás. Az újkrumplis ragujuk osztatlan sikert aratott.Egymástól kellő távolságra állnak a kondérok. Mindenki őrzi, titkolja a tudományát. Nem lehet lesni a másik receptjét. Vérre ment a vetélkedésKéső fedeztem fel a kedvencemet , a krumplilángost. Ráadásul fordítva startoltam, először a lekvárost majd a hagymásat ízleltem. Az utóbbi fenomenális. Omlós, vastag a lángosuk, pont olyan amilyet drága Édesanyám sütött.A képen szereplők sajnálhatják, hogy nekik nem jutott ebből a szirmabesenyői kínálatbólA majális hölgyei – akár le is heveredhettek volna a gyepre, mint SzinyeinekHa figyelmesek, ott középen van a finom raguKellő tisztelettel közelítik meg a bíráló bizottságot, amelyben az elnök a gasztronómiai tudományok nagymestere, az Avalon igazgatója Bajusz Gergely Szirmabesenyő betelepült lakosa és Szántó Rita újságíró a gasztrograf portál tulajdonosa, főszerkesztőjeValami káposztás étel – vigyázni kellett a bírálóknak – mindenből csak egy keveset, annyit, hogy pontozhassanak