SzántóGráf

Nem is olyan régen – lobbitúra a miskolci zsinagógában – jobb sorsra érdemes épület – Kerényi László képei

L. Simon László országgyűlési képviselő szakavatott szemmel szemlélte az eddig végzett munkálatokat.
Müller Péter Sziámi már maga előtt látta mint az operafesztivál egyik leendő helyszínét. Dr. Pergel Csaba vezérigazgató a beruházás lehetséges módját látta ebben a projektben.
Kiss János Miskolc alpolgármestere és Heisler András a Mazsihisz elnöke
Nagy hiba volt a felújítás kezdetén, hogy amikor a padokat felszedték raktározásra vitték és nem felújításra. Ráadásul a már nem használható gombás szúette padlót is vissza hozták és ledobálták.
Grósz Endre, Szlukovinyi Péter, L.Simon László és Heisler András – csak leírom, ennyi jó zsidó viccet mint aznap délelőtt már régen hallottam. A legjobbakat majd elmesélem.
L. Simon László, Markovics Zsolt, Princz András és Kunos Péter
Dr. Pergel Csaba és Markovics Zsolt
Szörnyű pusztítást végeztek amikor így hordták vissza a padokat.
Séta a földszinttől a padlásig
A miskolci hitközség vezetőségéből jobb szélen Erdős Péter

Aki nem tudná, a jelenlegi magyar kormány támogatásával sikerült elhárítani az életveszélyt a miskolci zsinagógában. Az épület süllyedését megállították, az alapokat megerősítették és felújították a tetőzetet. Az immár több mint 150 éves zsinagóga még a jelenlegi állapotában is gyönyörű, de még rengeteg a restaurációs munka.

Kerényi László a teljes programot megörökítette – szerinte ez a képe nem maradhat ki.

Amit idáig tettek az csak amolyan tűzoltás volt, hátra van a festés, a gépészeti munka és a padozat helyreállítása. A Miskolci Zsidó Hitközség csekély létszámú és idáig is csak a nagyobb egyházi ünnepeken vették igénybe a templomot. Mindenki tudja maga az épület nemzeti kincs és ha megújul Miskolci egyik turisztikai vonzereje lesz.  Ezenkívül olyan hangversenyeket is tarthatnak majd ott amelyek nem sértik a zsinagóga szakrális jellegét.

Most a hét közepén a zsidó hitközség vezetősége meghívta mindazokat a potentátokat akik lobbizhatnak majd a zsinagóga további felújításáért. Elsőként L. Simon László országgyűlési képviselőt fogadták aki államtitkárként mindig is a szívén viselte a hazai műemlékek megmentését. Kiss János Miskolci város alpolgármestere is jónak látná, hogy a felújítás után a zsinagóga is bekerülne az értéktárba, s szerepelne a város nevezetességei között. Úgy mint korábban amikor még az operafesztiválnak is helyet adtak itt. Tudni kell, hogy a miskolci zsinagógát ugyanaz tervezte aki a pesti Dohány utcait amely Európa legnagyobb, legszebb zsidó temploma. Évente több száz ezer fizetős látogatója van a világ minden részéből. A miskolci arányaiban kisebb, de  hasonló a pestihez.

A mostani lobbitúra résztvevőit Heisler András a Mazsihisz elnőke, Kunos Péter ügyvezető igazgató, Markovics Zsolt főrabbi,  Szlukovinyi Péter miskolci elnök és Grósz Endre ügyvezető igazgató fogadta.

 

Végül mindannyian azon a véleményen voltak, jobb sorsot érdemelne ez a zsinagóga és mindenki szíve és lelkiismerete szerint lobbizik majd a rendbehozataláért.

Kerényi László képei

 

Exit mobile version