SzántóGráf

Fandl Ferenc rendezte az ünnepi díszelőadást – mesterien megidézte a forradalom miskolci áldozatait

Már régen nem vagyok olyan nagy színházrajongó, mint régebben. Ráadásul a legrosszabb típusú nézők közé tartozok, az örökösen ficergők sorába. A drámai csönd szinte köhögésre vagy legalább torokköszörülésre ingerel. Zavar, ha a könyöklőkön osztozkodnom kell, s a zsibbadt lábaimat mindig úgy rakosgatom, hogy a frissen zsírozott párnás ülőkék is nyekeregnek. Ritka az, amikor egy előadást képes vagyok úgy végignézni a középső sorból, hogy egyszer se villan, be a kimennék, fóbiás kényszere.

Most szerdán este a Miskolci Nemzeti Színházban megtartott dísz előadáson viszont mindez eszembe se jutott.

Fandl Ferenc, Déryné díjas rendező újszerű megvilágításba helyezve, teljesen lokális rendszerben idézte meg a forradalom során elhunyt 16 miskolci áldozat emlékét. Valamennyien véletlenszerűen, teljesen kiszámíthatatlanul vesztették az életüket. A forradalom iránti lelkesedésük, kíváncsiságuk lázában ott voltak ahová a sorsuk vezérelte. Lenyűgöző volt az áldozatok bemutatása, színészileg és képileg is.

Érdemes kiemelni Hajdú Pétert, aki a háttér film megalkotásában vett részt és Lőrinczy Attila írót, a monológok megszerkesztőjét  aki kitűnően ábrázolta az áldozatok egyszerűségét,  jámborságát, jól, drámailag összefoglalta életük utolsó óráinak történéseit. Köszönet illeti Kiss Józsefet a megyei levéltár igazgatóját aki a hiteles dokumentációkat összeállította.

Ki kell emelni, hogy számos miskolci iskola diákja szerepelt a színpadon. Felsorolni is hosszú a szereplők névsora.

Varga Zoltán,

  1. Kincses Károly
  2. Koller Krisztián
  3. Visnyiczky Bence
  4. Holló Emma
  5. Rózsa Krisztián
  6. Horváth Alexandra
  7. Konfár Erik
  8. Szegedi Dezső
  9. Osváth Tibor
  10. Keresztes Sándor
  11. Varga Andrea
  12. Kokics Péter
  13. Papp Endre
  14. Fekete Zsolt
  15. Kriston Milán
  16. Salat Lehel
  17. Havasi Renáta
  18. Kijelölt énekkar
  19. Fagyi-Zoo
  20.  A Szabó Lőrinc ált isk. tanulói
  21. Zrínyi Ilona Gimnázium, Berzeviczy gimnázium, Bartók Béla Zene- és táncművészeti szakgimnázium, Balázs Győző református líceum, Lévay, Miskolci Egyetem

 

 

S ha már szó esett erről a dísz előadásról ki kell hangsúlyoznom, telt házas volt. Igazából csaknem minden meghívott eljött. S nem röstellem, most a választások után ment a jelenlévők szemlélése. Egymás leleltározása. Sokan voltak akik csak azért ültek be, hogy lássák őket itt, s még többen voltak kíváncsiak, kik is vannak a színházban. Kik azok akik azelőtt, s most is számítanak. Ezek az emberi gyarlóságok természetesek, ezek  kis világunk meghajtó rúgói.

Exit mobile version