Evett már 24 karátos arannyal bevont mandulát? Az idei országtorta elfogyasztásával kipróbálhatja. Miskolcon a Kisgergely Cukrászda kínálja év közben is az ország tortáját, többfélét is. Most is hozzájuk mentünk, hogy megnézzük, hogyan készíti Horváth Zsolt mestercukrász. – Már negyedik éve van szerencsém az ország tortájához. Azt gondolom, kiváló kezdeményezés volt, hiszen jó bemutatkozási lehetőség a cukrásziparnak. Az évről évre kiválasztott torták elkészítése hosszú folyamatot igényel, nyolc órát, és szerintem elég nehéz munka a háziasszonyoknak. Most nagyon gyorsan kell „legyártanunk” négyezer-négyezer-ötszáz szeletet, mert az a tapasztalatunk, hogy a négynapos ünnep alatt ennyi fog elfogyni. Év közben is keresik a korábbi évek tortáit, például a pándi meggyeset vagy a szatmári szilvásat – sorolta.
A mestercukrász szerint az idei év tortája azért különleges, mert a gyümölcsbetét birsalmából van, ami megosztja az emberek ízlését. – Van, aki nagyon szereti, más meg egyáltalán nem. Ehhez és a piskótalapokhoz társul még egy ropogós réteg, ami már negyedik éve jellemzője az országtortáknak. Az ideiben könnyű krém van, ami nem teszi nagyon édessé. És hogy mik az összetevői? A teljesség igénye nélkül mandula, mandulapaszta, törökmogyoró, zsíros tészta, szárított ostya, birsalmapüré, tojás, fehércsokoládé, sűrített tej, glükózszirup, kristálycukor, étcsokoládé és festék az arany színű mandulához. A bonyolultságát az adja, hogy sok mindent főzni kell benne és mindezt lehűteni. Az összerakása díszítéssel, szeleteléssel együtt már csak fél órát vesz igénybe – mondta Horváth Zsolt, aki bevallása szerint naponta hetven-nyolcvan darabot is elkészít.