Többféle vírus megelőzési tipp és recept kering az interneten. A napokban is kaptam egy frissebbet, egy újabbat, aminek a lényege egyszerű, tegyünk egy egy hámozatlan vöröshagymát a lakásunk minden szegletébe. Állítólag begyűjtik, magához vonzzák a légtérben keringő mikroorganizmusokat. Szkeptikusok sebtében tromfoltak, hogy ha ez így van, akkor a hagyma, mindannyiunk kedvenc tápláléka önmagában egy vírusbomba-raktár.
Mindegy tessék csak vitatkozni, a családunkban is zajlott a polémia, én meg úgy vagyok, hogy a fuldokló a szalmaszálba is képes belekapaszkodni. Tehát ebben a helyzetben érdemes megfontolni minden tanácsot, főleg amit jó szándékkal küldenek. Egyébként, amikor hörghurutom van, lilahagymából főzök teát – mézzel vagy nélküle. S esküszöm, ez egy csodaszer. Drága Édesanyám, aki 95 évesen hunyta le a szemeit, a fokhagymát is fokhagymával fogyasztotta. A fasírtját is ezzel tömte meg – így a határon a vámos sosem matatott a kocsinkban. S elárulom a hűtőjében széria felszerelésként mindig ott volt a keserű étcsokoládé, a savanyú káposzta, a retek, s a lédús citrom, a reszelt cékla, valamint a savanyú alma. A leletei mindvégig a koleszterin a vércukor eredmények rendben voltak, s az influenza elleni vakcinától ódzkodott.
A lényeg a hagyma nem árthat. Kipróbálom, s mindenkit megnyugtatok, a hámozatlan hagymának nincs szaga, nem igaz, hogy büdösít.
Vagy már fertőzött vagyok és nem érzékelem az illatokat…?