Ilyen például a hús/sajt pultos termékek, a péksüteményes, a zöldség/gyümölcs részleg vagy a magos adagolós részleg. Az éttermeknek is kötelező az étel és ital elvitelhez használt egyszer használatos műanyag dobozok és poharak mellett biztosítani többször használható dobozokat és poharakat. "Több áruházlánc már itthon is bevezette az újrahasználható hálós zacskókat, amiket a zsemle/zöldség/gyümölcs számára lehet használni, így ezeken a pontokon ez nem sokat szigorít, inkább a vendéglátás az, ahol ez kihívásokat jelenthet. Németországban már öt különböző rendszer is létezik, amik például az étel elvitelhez kínálnak többször használható edényeket, így az éttermeknek nem kell saját dobozokat beszerezniük csak becsatlakozniuk az egyikbe. Itthon még ennyire nem könnyű a helyzet, de az arra nyitott éttermek találhatnak már megoldást. Ebben természetesen fordulhatnak a Felelős Gasztrohőshöz vagy a Rakun Dobozközösséghez is."- mondta dr. Horvátth Sarolta a Felelős Gasztrohős Alapítvány és a Rakun Dobozközösség egyik alapítója. Kiadó: Felelős Gasztrohős Alapítvány