SzántóGráf

Magyar arany a szakmák olimpiáján – komputertechnikában is jók vagyunk

 

Egy aranyérmet, két bronzérmet, 12 kiválósági érmet és hat további helyezést értek el a magyar versenyzők a Lyon-ban megrendezett WorldSkills világversenyen. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezésében hazánkat 21 szakmában 25 versenyző képviselte.

 

Bihall Tamás, az MKIK oktatási és képzési ügyekért felelős alelnöke, a BOKIK elnöke lapunknak elmondta: szeptember 10-15. között Franciaországban, Lyon városában rendezték a 47. WorldSkills-t, a szakmák világversenyét.

A magyar csapat 25 versenyzővel indult 21 szakmában, így többek között ápolás, pék, kozmetikus, web fejlesztő, szoftverfejlesztő, ipari robotika és épületasztalos szakmában. A fiatalok felkészítése során a 2023. évi gdanski Európa-bajnokság, valamint a korábbi versenyek tapasztalatai voltak az irányadók az MKIK által felkért szakértők számára.

Bihall Tamás nem kis büszkeséggel beszélt versenyzőink lyoni sikeréről: Mrakovics Olivér a web fejlesztők versenyében aranyérmet, Koncsik Zsolt informatikai rendszerüzemeltetésben bronzérmet nyert. Stefán Kornél pedig szoftverfejlesztésben lett bronzérmes. Külön kiemelkedő eredménynek nevezte a kamarai vezető, hogy az érmek összesítése alapján Magyarország a 10. helyen zárt – a résztvevő országok ranglistáján – a szakmák olimpiájának is nevezett megmérettetésen.

A rendezvényen összességében csaknem 1400 fiatal szakember mérte össze tudását 69 ország képviseletében 59 hivatalos versenyszámban és 3 bemutató szakmában.

Hazánk 2006-tól tagja a WorldSkills International, valamint 2007-től a WorldSkills Europe nemzetközi szervezetnek. Az MKIK 2011 óta szervezi és koordinálja a WorldSkills és EuroSkills szakmai versenyeken való részvétellel kapcsolatos hazai előkészítő munkát, illetve elősegíti a versenyen való sikeres részvételt. Szakmai támogatókkal együttműködve, a szakmák kiváló szakembereinek irányításával biztosítja a versenyzők szakmai és mentális felkészítését.

Exit mobile version