
Diétázol, de nem akarsz lemondani a fehér kenyérről? Lehet, hogy nem is kell! A legújabb külföldi kutatások szerint fagyasztás hatására megváltozik a kenyérben lévő keményítő szerkezete, ami lassítja a szénhidrátok felszívódását. Ha fogyókúrázol, akkor ez a hatás nem elhanyagolható.
Forrás: Shutterstock
Mi történik a kenyérrel, amikor lefagyasztod?
A fehér kenyérben lévő keményítő a fagyasztás során átalakul, és olyan formát vesz fel, amit a szervezet nem képes gyorsan lebontani, emiatt lassabban emelkedik a vércukorszint. Ráadásul a fagyasztás során olyan anyagok keletkezhetnek, amelyek a bélmikrobiomnak kedveznek, mint például rövid láncú zsírsavak.
Az is tudományosan bizonyított tény, hogy a kenyér a fagyasztás után kevésbé emeli meg a vércukorszintet. A vizsgálatban friss fehér kenyér fogyasztása után 259 mmol·min/l volt a 2 órás vérglükóz-IAUC érték, míg ugyanaz a kenyér lefagyasztás + kiolvasztás után 179 mmol·min/l-re csökkent.
Hogyan csináld okosan?
Az alábi lépéseket követve cselezheted ki a fehér kenyér káros hatásait.
1, Fagyaszd le időben
Szeleteld fel, csomagold el légmentesen, és tedd a mélyhűtőbe. A módszer lényege az időzítés: minél frissebb állapotban kerül a fagyasztóba, annál jobb lesz a textúrája és az íze, amikor előveszed.
2, Pirítsd meg
A legjobb eredmény akkor érhető el, ha a kenyérszeleteket pár percig kiolvadni, miután kivettük a fagyasztóból, majd megpirítjuk. Egy vizsgálat szerint ezzel a módszerrel érhető el a legalacsonyabb vércukorszint-emelkedés.
Milyen előnyei vannak a fagyasztott kenyérnek?
A bélrendszer szempontjából a rezisztens keményítő olyan, mint egy rost-pótlék: nem megemésztődik, hanem a vastagbélbe jut, ott fermentálódik, és olyan előnyös vegyületeket termel, amelyek támogatják a bélflórát.
Akkor most már ehetem két pofára?
A rezisztens keményítő segít abban, hogy lassabban szívódjon fel a szénhidrát, így kisebb inzulinválaszt vált ki. Ettől még a kalória és szénhidrát tartalma ugyanannyi maradt. A dietetikusok is egyetértenek, hogy érdemes minél változatosabb étrendet tartani és odafigyelni, hogy milyen arányban viszünk be tápanyagokat. Szóval a válasz röviden az, hogy nem.
