SzántóGráf

Újabb amerikai szankciók előőrsökre és telepesekre és adatok

Avi/ujkelet.live

A háború 160. napja: Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön újabb szankciókat jelentett be Júdea és Szamária két illegális előőrsére, amelyek állítása szerint bázisul szolgáltak szélsőséges izraeli telepesek palesztin civilek elleni támadásaihoz.

Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok szankciókat alkalmaz egész előőrsök ellen, és nem csak egyének ellen.

A Biden-kormány intézkedéseinek második köre három izraeli telepes elleni szankciókat is tartalmaz.

A Walla hírportál által idézett amerikai tisztviselő szerint az előőrsök elleni szankciók azt az üzenetet hivatottak küldeni, hogy az Egyesült Államok nemcsak magánszemélyeket, hanem entitásokat is célba vesz, amelyek logisztikai és pénzügyi támogatást nyújtanak a palesztin civilek elleni támadásokhoz.

A szankciók befagyasztják a három telepes és az előőrsök vagyonát az Egyesült Államokban. A szankcionált telepesek nem kaphatnak vízumot az Egyesült Államokba való beutazáshoz, és megakadályozzák őket az Egyesült Államok pénzügyi rendszerének használatában.

ADATOK

Az ENSZ humanitárius hivatala adatai szerint október 7. és január 31. között közel 500 támadás történt izraeli telepesek részéről palesztinok ellen.

Az izraeli rendőrség júdeai és szamáriai körzetének központi egységének parancsnoka kedden a Kneszetben azt mondta, hogy a Gázai övezetben kirobbant háború kezdete óta a palesztinok telepesek ellen benyújtott panaszainak fele hamisnak bizonyult.

,,A legtöbb panasz Tel-Avivban székelő radikális baloldali szervezetektől származik” – mondta Avisáj Mualem a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottság albizottságának ülésén a Haaretz szerint.

A Júdea és Szamária Albizottság elnöke, Cví Szukkot, a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus Párt tagja azért hívta össze az ülést, hogy megvitassák „aktivisták lázító tevékenységét Júdea és Szamáriában, akik nem Júdeában és Szamáriában élnek” – magyarán a területen működő emberi jogi szervezeteket.

Mualem a hamis panaszokat széles körben elterjedt gyakorlatnak nevezte, amely megzavarja a katonai tevékenységet és rontja Izrael hírnevét, hivatkozva a szankciókra, amelyeket néhány ország februárban vetett ki számos telepes ellen.

Mualem a „zsidó nacionalista bűnözés” számadataira hivatkozva megjegyezte, hogy a gázai háború alatt 270 ilyen incidens történt, szemben a tavalyi 537-tel. Ezt a csökkenést a fokozott végrehajtásnak tulajdonította.

Gilad Kariv, az ellenzéki balközép Munkapárt képviselője bírálta a vitát, mondván: ,,Minden olyan személy esetében, aki erőszakot alkalmaz, a bűnüldöző szerveknek reagálnia kell. De ez egyáltalán nem kapcsolódik az itt folyó értelmetlen politikai vitához. Egyértelmű mindenki számára, hogy ez a vita komolytalan.”

Kariv szerint Szukkot célja „nem az volt, hogy megvitasson egy olyan problémát, amely a terepen létezik, hanem az, hogy megfordítsa a valóságot, és továbbra is elfedje a valós jelenséget a terepen, vagyis azt, hogy a telepes lakosság radikális részei, amelyek számukat tekintve kisebbséget képviselnek [a telepesek között], levetették az izraeli törvény igáját”. Hozzátette, hogy ezek ,,a szélsőséges elemek hátszelet kapnak az intézménytől, ami nem hajlandó szembe nézni a valósággal”.

The post Újabb amerikai szankciók előőrsökre és telepesekre és adatok first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version