Avi/ujkelet.live

A háború 129. napja, déli front: Egy izraeli civil tegnap Be’eri déli közösség közelében bement a Gázai övezetbe, közölte délután az Izraeli Védelmi Erők.

A civilt a térfigyelő kamerákat figyelő katonák vették észre, akik csapatokat küldtek a helyszínre. Nem sokkal később a civil visszatért Izraelbe, ahol őrizetbe vették.

A hatóságok még vizsgálják, miért ment át Gázába.

Helyzetértékelés: Joáv Gallant védelmi miniszter szerint a dél-gázai Rafahban éjszaka végrehajtott túszmentő akció ,,fordulópontot jelent a Hamász terrorcsoport elleni kampányban”.

,,A Hamász sebezhető, a Hamász áttörhető, és lehetséges bárhová elmenni és megtenni bármit” – mondta Gallant a rendőrség elit Jamam terrorelhárító egységének csapatainak, akik kimentették Fernando Simon Marmant és Norberto Louis Hart a fogságból.

,,Még mindig vannak túszok, és meg kell találnunk őket. Legtöbbjüket nem így fogjuk hazahozni, [hanem] remélem, megegyezés útján. De ki tudja, hányszor lesz még szükség [mentőakcióra] és milyen körülmények között”.

A gyémántok: Egy percen belül azután, hogy a különleges erők behatoltak az épületbe, ahol Fernando Simon Marmant és Norberto Luis Hart tartották, és megölték az őket őrző három Hamász-terroristát, rádión jelezték: „A gyémántok nálunk vannak”.

Ebben a szakaszban az izraeli légierő elkezdett csapást mérni a területen lévő célpontokra, hogy biztosítsa a különleges erők fedezékét a két túsz kiszabadításához.

Ezután páncélozott járművekkel gyorsan egy ideiglenes helikopter-leszállóra szállították őket Gáza mélyén, ahol egy helikopter a Ramat Gan-i Siba Kórházba vitte őket, és az egész akció egy órán belül lezárult.

A műveletet hetekre előre megtervezték, különféle forgatókönyvekkel számolva. A tényleges akció során néhány módosítást végeztek a terepviszonyok alapján.

Északi front: Izraeli vadászgépek kora délután csapásokat mértek a Hezbollah terrorszervezet operatívjaira és dél-libanoni helyszínekre.

Marun al-Rasz faluban csapást mértek egy járműre, amelyben számos Hezbollah-operatív volt.

Továbbá a Hezbollah infrastruktúráját támadták Odaisszében és Khiamban, valamint két épületet és egy másik katonai létesítményt Tayr Harfában és Marun al-Raszban.

Szankciók: Miután a Fehér Ház február 1-jén beutazási tilalmat és vagyonuk és bankszámláik befagyasztását rendelte el négy telepes esetében, akiket palesztinok elleni erőszakos bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak, az Egyesült Királyság követte a példáját, és hétfőn szankciókat jelentett be „izraeli telepesekkel szemben, akik erőszakosan támadtak palesztinokra a megszállt Ciszjordániában [Júdea és Szamária]”.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint David Cameron brit külügyminiszter úgy döntött, hogy „pénzügyi és utazási korlátozásokat” vezet be négy izraeli ellen.

  • Mose Sarvit, ,,szélsőséges telepes, aki a a Jordán-völgyben palesztin pásztorokat és családjaikat fenyegette, zaklatta és megtámadta. 2023 októberében az egyik 20 családból álló palesztin közösség elmenekült, miután Sarvit megtámadta a lakókat, és közölte velük, hogy öt órájuk van, hogy elhagyják a területet”.
  • Cví Bar Joszef, ,,Havat Cví előőrs vezetője, 2018-as megalakítása óta fenyegetéseket és erőszakot alkalmazott a helyi palesztin lakosokkal szemben, beleértve a fegyverrel való fenyegetést is, piknikező fiatal családok ellen”.
  • Ely Federman, aki a britek szerint ,,nagyszámú incidensben vett részt palesztin pásztorok ellen Har-Hebron déli dombjain”. Federman egy izraeli katona, aki megsebesült egy RPG-támadásban Khan Juneszben, jegyezte meg a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.
  • A negyedik telepes Jinon Levy, akit az Egyesült Államok is szankcionált. A királyság közleménye kijelentette, hogy „Levy a 2021-ben alapított Havat Meitarim előőrs alapítója, az ott élő telepesek fizikai erőszakot, vandalizmust és tulajdon megsemmisítését alkalmazták a palesztin közösségek kiszorítására, beleértve Khirbet Zanuta közösségét 2023 októberében.”

,,A mai szankciók korlátozzák azokat, akik részt vesznek az emberi jogok legdurvább visszaéléseiben” – mondta Cameron. „Tisztában kell lennünk azzal, hogy mi történik itt. A szélsőséges izraeli telepesek gyakran fegyverrel fenyegetik a palesztinokat, és kényszerítik távozásukat a földről, mely jogosan az övék. Ez a viselkedés illegális és elfogadhatatlan.”

Cameron arra is felszólította Izraelt, hogy „tegyen határozottabb lépéseket, és vessen véget a telepesek erőszakának. Túl gyakran látunk kötelezettség vállalásokat, amelyeket azonban nem tartanak be.”

Biden-Bibi: Az NBC News hétfőn arról számol be, hogy Joe Biden amerikai elnök magánbeszélgetéseken bosszúságának ad hangot Binjámin Netanjahu miniszterelnök miatt, de nem készül jelentősebb változtatásra a politikát illetően.

A riport szerint Biden azt mondja, megpróbálja elérni, hogy Izrael beleegyezzen egy tűzszünetbe a Hamásszal, de Netanjahu „megőrjíti”, és lehetetlen dűlőre jutni vele.

Biden az elmúlt hetekben privátban beszélt Netanjahuról, ,,egy vezetőről, akit évtizedek óta ismer, meghozzá olyan őszinteséggel nyilatkozva, amely néhányakat meglepett” – állítja a riport. A kettejük kapcsolatáról adott leírásait Netanjahura tett megvető utalások tarkítják, mint „ez a fickó”. És a közelmúltban legalább három esetben Biden „seggfejnek” nevezte Netanjahut.

The post A gyémántok nálunk vannak, új szankciók telepesekre és Biden szerint Netanjahu ,,seggfej” first appeared on Új Kelet online.