ujkeletlive

Diplomácia – Biden, II Abdullah jordán király találkozó a Fehér Házban és a túszalku tárgyalások folytatása Kairóban

Az október hetedikei Hamász-támadások és azt követő gázai háború kitörése óta első arab vezetőként, II. Abdullah jordán királyt Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban fogadta. A találkozó során a felek megbeszéléseket folytattak a harcok első körben történő hosszabb ideig tartó szüneteltetése, illetve az izraeli túszok szabadon engedését illetően.

A [túsz]megállapodás kulcsfontosságú elemei napirenden vannak. Vannak még hiányosságok, de arra biztattam az izraeli vezetőket, hogy dolgozzanak tovább az egyezség elérése érdekében. Az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy ez megvalósuljon,” – nyilatkozta Biden a jordán királlyal az oldalán újságíróknak, ismét megerősítve, hogy a gázai övezet legdélebbi részén várható rafáhi izraeli hadműveletre nem kerülhet sor a civilek védelmét szolgáló hiteles terv nélkül.

Az elnök továbbá hozzátette, hogy a találkozó során megvitatták „az Izrael és a Hamász közötti túszalkut, amely azonnali és tartós nyugalmi időszakot hozna Gázába, legalább hat hétig,” – a folytatást illetően pedig hozzátette, „ezt követően ráérünk valami tartósabbá kiépíteni.”

Abdullah király arab vezetőként az egyik legélesebb bírálatot fogalmazta meg a Hamász október 7-i terrortámadásával kapcsolatban, kijelentve, hogy a mészárlás elfogadhatatlan a muszlimok számára, ugyanakkor tartós tűzszünetre szólított fel, amely véget vetne a példátlan támadás által kiváltott gázai háborúnak.

„Nem nézhetjük tétlenül, hogy ez így folytatódjon. Tartós tűzszünetre van szükségünk. Ennek a háborúnak véget kell vetni,” – tette hozzá, majd kiemelte UNWRA Palesztin Menekülteket Segélyező szervezet további finanszírozását, figyelmen kívül hagyva, hogy az ügynökség alkalmazottai résztvettek a Hamász október 7-i támadásában, miközben a terrorszervezet UNWRA infrastruktúráit sajátjaként használta.

Abdullah király továbbá hangsúlyozta a rafáhi szárazföldi művelet nyomán bekövetkező lehetséges „újabb humanitárius katasztrófát.”

Összegezve, a jordániai király azontúl, hogy „kedves barátjának” nevezte Bident, és elismerte „kulcsfontosságú szerepét a konfliktus kezelésében,” a közöttük fennálló ellentét, és a régió billegő egyensúlya közepette a választások előtt álló Biden számára a megfelelő diplomáciai egyensúly megteremtése komoly diplomáciai kihívást jelent.

Első lépésként amerikai tisztviselők elismerték, hogy a meglehetősen kétesélyes túszalku az egyetlen módja, az akár ideiglenes tűzszünet elérésének.

Az amerikai elnök által említett folyamatban lévő tárgyalások jegyében Bill Burns CIA-igazgató várhatóan kedden Kairóban találkozik a katari miniszterelnökkel, valamint Egyiptom és Izrael kémfőnökeivel, hogy megpróbálja feloldani a sarkalatos ellentéteket, miközben Binjámin Netanjahu csak hétfőn hozta meg a végső döntést a David Barnea Moszad igazgató vezette izraeli küldöttség utazását illetően.

Netanjahu döntése a Bidennel történt vasárnapi telefonbeszélgetése után született meg, amely során az elnök arra kérte, hogy küldjön delegációt Kairóba. A Walla riporterének, Barak Ravidnak nyilatkozó izraeli források szerint Netanjahu a kairói küldöttségnek adott egy esélyt függetlenül a Hamász „téveszmés követeléseitől.

A Ravidnak nyilatkozó források szerint a vasárnapi telefonbeszélgetés során Netanjahu azt mondta Bidennek, hogy hajlandó lenne a túszalkura, még akkor is, ha az megakasztaná rafáhi operatív terveit, de hangsúlyozta azt is, hogy nem mindenáron – „ha alkut akarunk kötni, keménynek kell lennünk a Hamásszal szemben,” – mondta a miniszterelnök.

Kairó és Szmotrich

Az egyiptomi külügyminisztérium szóvivője nyilatkozatban kifogásolta Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter kijelentéseit, azt követően, hogy tegnap  arra szólította fel Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy ne küldjön izraeli delegációt Kairóba a „náci ellenséggel” folytatott túsztárgyalásokra.

Sajnálatos és szégyenletes, hogy az izraeli pénzügyminiszter, Szmotrich továbbra is felelőtlen és uszító kijelentéseket tesz, amelyek csak gyilkolásra és pusztításra való éhségről árulkodnak, és szabotálják a gázai övezetben kialakult válság megfékezésére tett minden kísérletet,” – áll a szóvivő közleményében.

Az ominózus beszéd Szmotrich pártja, a Vallásos Cionizmus frakcióülésén hangzottak el, mondván Egyiptom „jelentős felelősséget visel az október 7-én történtekért,” arra utalva, hogy a Hamász nagyrészt Egyiptomon keresztül csempészett fegyvereket az övezetbe.

A pénzügyminiszter köztudottan ellenezi a túszegyezségről szóló tárgyalásokon való izraeli részvételt, mondván a Hamász vezetőit meggyilkolni kell, és nem beszélni velük.

Ahelyett, hogy a Sábák vezetőjét, Ronen Bart Kairóba küldenék tárgyalni a náci ellenséggel, továbbra is Rafáhba kellene küldeni az embereivel, és a hadsereg katonáival együtt, hogy elpusztítsák, megöljék, elhozzák a gyilkosok, és az összes náci Hamász-terrorista fejét,” – mondta Szmotrich frakciója képviselőinek.

A ma esti akció ismét bizonyítja azt, amit már sokszor elmondtunk, hogy a túszok hazahozatalának módja a Hamász legyőzése és megsemmisítése,” – tette hozzá utalva a hétfő hajnali sikeres túszmentő akcióra. 

The post Reggeli hírek – a jordán király a Fehér Házban, és a kairói túsztárgyalások first appeared on Új Kelet online.