Avi/ujkelet.live

A háború 130. napja: Reggel 7-kor megszólaltak a szirénák a gázai határ melletti Netiv Haaszarában. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

232: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy három tartalékos katonája tegnap elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálukkal 232-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 36 éves Netanel Jáákov alezredes Haifáról, a Gázai Hadosztály Déli dandárjának 630. zászlóaljának parancsnoka volt.

A 30 éves Jáir Cohen őrnagy Ramat Ganból megbízott századparancsnok volt a 630. zzászlóaljban.

A 27 éves Ziv Chen főtörzsőrmester Kfar Szaváról szintén a 630. zászlóaljban szolgált.

Túszmentő-akció: A hadsereg az este új felvételeket adott ki a dél-gázai Rafahban végrehajtott túszmentő műveletről, amelyen a különleges erők tűz alá kerülését mutatják be, valamint azokat a pillanatokat, amikor a haditengerészet elit Sajetet 13 kommandós egysége elkísérte Fernando Simon Marmant és Norberto Louis Hart egy helikopter-leszállóhoz az övezetben.

,,A túszok nálunk vannak, lőnek az erőkre” – mondja az egyik tiszt a rádióba.

,,Az erő megkezdte a mozgást az útvonalon, az erő kifelé tart” – mondja egy másik tiszt, a felvételen pedig egy páncélozott szállító konvoj haladása látszik Gázában.

Az egyik APC-ben készült felvételen a Sajetet 13 kommandósai láthatóak, amint Marmant és Hart kérdezik, hogy érzik magukat röviddel azután, hogy a Sabak belbiztonsági szolgálat és a rendőrség Jamam terrorelhárító egysége kimentette őket.

,,Sokkban” – válaszolja egyikük.

,,Jól vagy?” kérdezi az egyik tiszt Hartot, aki azt válaszolja: ,,Remekül”.

A haditengerészeti kommandósok tájékoztatják a párost, hogy kórházba viszik őket és kabátot adnak nekik, mielőtt elindulnának a helikopter-leszállóhelyre.

Az egyik katona odaadta Harnak a cipőjét is, mivel mezítláb mentették ki, és a videón látható, ahogy beköti neki a cipőt.

A katonák vízzel is kínálják őket, és megkérdezik, kell-e nekik takaró.

– Fáztok? Kell takaró? – kérdezik a kommandósok.

– ,,Nem, ez meleg” – mutat a kabátra Luis. ,,Szívet melengető”.

– ,,Ezt öröm hallani… Micsoda öröm hogy velünk vagytok, nagyon megindító” – mondja nekik az egyik kommandós.

A két frissen szabadult izraeli ezután Gázában helikopterre szállt, amely a Ramat Gan-i Siba Kórházba vitte őket, ahol jelenleg is ápolják őket.

A Hamász sokkban: A Gázai övezetből származó források becslése szerint a két túsz sikeres mentését követően a Hamász terrorszervezet megerősíti a nála lévő túszok biztonsági eljárásait, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Valószínűleg növeli az őrök körét, és talán még többet megpróbál belőlük a földalatti alagutakban elhelyezni, azzal a tudattal, hogy a föld alatt Izraelnek nehezebb lesz mentőakciót végrehajtania.

Ugyanezek a források azt állítják, hogy a Hamász próbálja kideríteni, hogyan sikerült Izraelnek hírszerzési információkhoz jutnia a két túsz pontos helyéről.

Az előkészületek: Binjámin Netanjahu miniszterelnök három hete adott elvi engedélyt a hadműveletre, de a körülmények nem tették lehetővé a végrehajtását, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató este. Egy hete ismét megkapták rá az engedélyt, de a miniszterelnök kérte a művelet végleges jóváhagyását, és erre vasárnap délután sor is került.

A biztonsági erők által a miniszterelnöknek bemutatott művelet fázisai a következők voltak: A cél megközelítésének fázisa, a végrehajtás fázisa és a túszok hazahozatalának fázisa.

Egy magas rangú politikai tisztviselő szerint a Sabak és az Izraeli Védelmi Erők kiváló munkát végzett az első és a harmadik részben – a lopakodásban és a visszavonulásban –, és a legkritikusabb és legsebezhetőbb rész a behatolás volt – amit mesterien hajtottak végre. Az erők valós időben és néhány másodpercen belül a behatolás után közölték: ,,A túszok nálunk vannak.”

Az akció előtti napokban a hadsereg célzott likvidálásokat hajtott végre a terület előkészítéséhez a hadművelethez. Az akció alatt is több terrorista tartózkodott a területen, akik a közeli lakásokból próbálták meghiúsítani a műveletet, de a hadsereg felkészült erre a forgatókönyvre.

A biztonsági szervezeteket meglepte, hogy milyen sok lövést adtak le a házra, melyben a túszokat tartották, miközben a csapatok átvették az épületet. A csapatoknak a tervezettnél több percig bent kellett maradniuk a lakásban a sérülések elkerülése érdekében, amíg a légierő meg nem semmisítette a lövések forrásait az akció helyszíne közelében.

Egyiptomi szál: Az izraeli biztonsági tisztviselők tájékoztatták az egyiptomiakat a rafahi hadművelet kezdetéről, és közölték, hogy ez egy egyszeri esemény izraeli túszok kiszabadítására a Hamász fogságából. Ez azután történt, hogy az egyiptomi média arról számolt be, hogy Kairó felvette a kapcsolatot Izraellel, és felvilágosítást kért az akcióval kapcsolatban.

Az izraeli és az egyiptomi biztonsági tisztviselők vasárnap éjszakai megbeszélései az országok közötti feszültségek hátterében zajlottak: Egyiptom attól tart, hogy az izraeli hadsereg rafahi szárazföldi manővere gázaiak tömegeinek beszivárgásához vezethet a határon keresztül a területére.

Izrael világossá tette az egyiptomiak számára: ez egy különleges, egyszeri hadművelet, Rafah mélyén, és nem egy szárazföldi manőver kezdete, amelyre Izrael az elmúlt hetekben a Khan Junesz-i manőver befejezése után készül. Izrael közölte Egyiptommal, hogy a rafahi hadművelet Egyiptom és az Egyesült Államok kérésére csak két előzetes feltétel teljesítése után kezdődik meg: a lakosság evakuálása után Rafahból, és miután megegyeznek az egyiptomiakkal a Philadelphi-folyosó alatti csempészút kezelésének ügyében.

The post 232, videó a mentőakcióról, koordináció, és a Hamász sokkban first appeared on Új Kelet online.