Avi/ujkelet.live

A háború 129. napja: Az Izraeli Védelmi Erők délután nyilvánosságra hozta a dél-gázai Rafahban éjszaka végrehajtott túszmentésről készült felvételeket.

Továbbá a térségre mért csapásokról Fernando Simon Marman (60) és Norberto Louis Har (70) különleges erők általi kivonása közben.

A Sabak belbiztonsági szolgálat fényképeket osztott meg a hadműveletet irányító parancsnoki központról, ahol a védelmi és biztonsági szervezetek vezetői valamint Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter figyelték az eseményeket.

Hétfőn Netanjahu miniszterelnök, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter és Já’ákov Sabtáj rendőrfőkapitány találkoztak az akciót végrehajtó Jamam terrorelhárító egység harcosaival.

A két frissen szabadult túsz családjai azt mondták az Arutz 7 szerint, hogy alultápláltságtól, higiénikus körülmények és orvosi ellátás hiányától szenvedtek. Az orvosi ellátás hiánya különösen jelentős volt Har számára, akinek gyógyszerekre van szüksége vérnyomása és cukorbetegsége kezelésére.

Hagai Levin professzor a következőt nyilatkozta a Maarivnak: ,,Ha ezek a jelentések igazak, és a túszok nem kapták meg a gyógyszerüket, az a megállapodások legaggasztóbb megszegésének minősül.”

,,Nagyon aggódunk a Gázában lévő túszok élete és jóléte miatt, akiket embertelen körülmények között tartanak, és akiket ki kell menteni és gondoskodni kell róluk.”

Körülbelül egy hónapja jelentették, hogy Katar és Franciaország közvetítésével megállapodás született, amely szerint Izrael engedélyezi a humanitárius segélynyújtást a gázai lakosoknak, ha gyógyszereket juttatnak el a túszoknak. A megállapodás nem tartalmazott olyan mechanizmust, amely biztosítaná, hogy a gyógyszerek ténylegesen eljussanak a túszokhoz.

Fernando Simon Marmant és Luis Hart október 7-én rabolták el Nir Jichákból, és az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a rendőrség elit Jamam terrorelhárító egysége által végrehajtott éjszakai akció során biztonságban kivonták a dél-gázai Rafahból. Egy katona könnyebben megsérült a műveletben.

Délben a média megosztotta első találkozásukat a családjukkal.

,,Pszichológiai hadviselést alkalmaztak rajtuk, egészen tegnapig azt mondták nekik, hogy mindannyian visszatértünk dolgozni, és nem várjuk őket, és nem is keresik őket. Ők ezt nem hitték el, folytatták egymás támogatását” – nyilatkozták reggel a családtagok a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak.

Amikor a Jamam egység tisztjei hajnali 1:49-kor behatoltak a rafahi lakásba, ahol a párost a Hamász terroristái tartották, ,,átölelve és testükkel védték Luist és Fernandót”, nyilatkozta reggel az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy.

Hagari szerint számos helyen zajlottak harcok, a Hamász terroristái ellen légicsapásokat hajtottak végre a térségben hajnali 1 óra 50-kor.

A helyszín, ahonnan a túszokat kiszabadították Rafahban:

,,Ez egy nagyon feszült és nagyon megindító éjszaka volt. Egy ilyen hadművelet az állandó hadsereg és a harcokban elesett és megsérült tartalékos csapatok nagy áldozatának köszönhetően valósul meg. Áldozatuk nélkül nem jutottunk volna el idáig”.

,,Ma reggel sem felejtjük el, hogy még mindig 134 túszt tartanak fogva Gázában”.

,,Ha most hallatok, nagyon eltökélt szándékunk, hogy hazahozzunk titeket, és nem fogunk elszalasztani egyetlen lehetőséget sem, hogy megtegyük” – tette hozzá a túszoknak küldött üzenetében.

Az izraeli médiában idézett forrás azt mondta, hogy Izrael értesítette a Biden-kormányt a műveletről, miután az sikerrel végződött.

The post Videó a túszok kimentéséről first appeared on Új Kelet online.