Avi/ujkelet.live

A háború 129. napja: Délben a média megosztotta a 60 éves Fernando Simon Marman és a 70 éves Luis Har első találkozását a családjukkal.

A két férfit október 7-én rabolták el Nir Jichákból, és az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a rendőrség elit Jamam terrorelhárító egysége által végrehajtott éjszakai akció során biztonságban kivonták a dél-gázai Rafahból. Egy katona könnyebben megsérült a műveletben.

,,Pszichológiai hadviselést alkalmaztak rajtuk, egészen tegnapig azt mondták nekik, hogy mindannyian visszatértünk dolgozni, és nem várjuk őket, és nem is keresik őket. Ők ezt nem hitték el, folytatták egymás támogatását” – nyilatkozták reggel a családtagok a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak.

Luis Hart és Fernando Marmant a Ramat Gan-i Siba Orvosi Központban ápolják, jó állapotban vannak, tisztában vannak azzal, hogy mi történik körülöttük.

Louis Har fényképének leszedése a Magen David Adom mentőautójáról, miután 129 nap után kiszabadult a Hamász fogságából.

Har felesége, aki egyben Merman testvére és Merman másik testvére és unokahúga novemberben szabadult a gázai fogságból a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet során. Október végén az izraeli hadsereg élve kimentette Ori Megidis közlegényt, akit Gáza északi részén tartottak fogva.

Amikor a Jamam egység tisztjei hajnali 1:49-kor behatoltak a rafahi lakásba, ahol a párost a Hamász terroristái tartották, ,,átölelve és testükkel védték Luist és Fernandót”, nyilatkozta reggel az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy.

Hagari szerint számos helyen zajlottak harcok, a Hamász terroristái ellen légicsapásokat hajtottak végre a térségben hajnali 1 óra 50-kor.

A helyszín, ahonnan a túszokat kiszabadították Rafahban:

,,Ez egy nagyon feszült és nagyon megindító éjszaka volt. Egy ilyen hadművelet az állandó hadsereg és a harcokban elesett és megsérült tartalékos csapatok nagy áldozatának köszönhetően valósul meg. Áldozatuk nélkül nem jutottunk volna el idáig”.

,,Ma reggel sem felejtjük el, hogy még mindig 134 túszt tartanak fogva Gázában”.

,,Ha most hallatok, nagyon eltökélt szándékunk, hogy hazahozzunk titeket, és nem fogunk elszalasztani egyetlen lehetőséget sem, hogy megtegyük” – tette hozzá a túszoknak küldött üzenetében.

Az izraeli médiában idézett forrás azt mondta, hogy Izrael értesítette a Biden-kormányt a műveletről, miután az sikerrel végződött.

The post Videó: A frissen szabadult túszok találkozása családjukkal first appeared on Új Kelet online.