Avi/ujkelet.live

A háború 129. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy két kommandósa tegnap elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálukkal 229-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 21 éves Adi Eldor főtörzsőrmester Haifáról, a Maglan kommandós egységben szolgált. A 21 éves Alon Kleinman tartalékos főtörzsőrmester Tel Avivból szintén a Maglan harcosa volt.

Déli front: Az izrael erők elkaptak mintegy húsz terroristát, akik a dél-gázai Al-Amal kórházban bujkáltak és kihallgatásra Izraelbe vitték őket, jelentette a hadsereg tegnap este.

A Givati Gyalogdandár, a haditengerészet elit Sajetet 13 kommandós egysége és más különleges erők az elmúlt héten a kórház területén voltak bevetve, miután hírszerzési információk arra utaltak, hogy a Hamász használja az intézményt.

A hadsereg szerint az Al-Amalban végzett műveletet a kórházi személyzettel egyeztetve hajtották végre. A katonák ,,pontos és szelektív módon” vizsgálták át a helyiségeket anélkül, hogy tüzet nyitottak volna, hogy ne zavarják meg a kórház működését. Az akció során a személyzet vagy a betegek körében sérülés nem történt.

A rajtaütést követően a hadsereg több mint 20 oxigénpalackot és egyéb egészségügyi felszerelés eljuttatását segítette elő a kórháznak.

1 órán belül: Vasárnap este két terrortámadási kísérletre került sor egy órán belül. Jeruzsálem óvárosában, az Oroszlános kapu közelében egy terrorista rendőröket próbált megkéselni, akik ártalmatlanították, és súlyosan megsebesítették. A Magen David Adom mentőszolgálat szerint egy 20 éves járókelő könnyebben megsérült a lábán a rendőrök terroristára leadott lövései következtében.

Röviddel később újabb késelési kísérletről számoltak be, ezúttal a palesztin Huszan falu közelében, Beitar Illit mellett. Egy terrorista megpróbált leszúrni egy izraeli harcost, de a helyszínen lévő katonák agyonlőtték. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Újságíró és hamászos: Az izraeli hadsereg által a Gázai övezetben talált képek és dokumentumok szerint egy palesztin újságíró, aki az Al Dzsazírának dolgozik egyben a Hamász katonai szárnyának tagja is.

Avichai Adraee alezredes, a hadsereg arab nyelvű szóvivője tegnap X-en arról számolt be, hogy néhány héttel ezelőtt a csapatok egy laptopot találtak a Hamász északi gázai bázisán, amely egy Muhammad Wasah nevű férfié.

A közép-gázai al-Bureidzsből származó Wasah az elmúlt hónapokban szerepelt az Al Dzsazíra adásaiban, és a katari tulajdonú állomás az egyik újságírójuknak nevezte.

Adraee szerint a laptopról előkerült bizonyítékok alapján Wasah a Hamász páncéltörő rakétaegységének ,,prominens operatívja” is, aki 2022 végén a terrorcsoport légi fegyverzetének kutatási és fejlesztési részlegén kezdett el dolgozni.

The post 229, meghiúsított terrortámadások és az újságíró, aki hamászos is first appeared on Új Kelet online.