Avi/ujkelet.live

A háború 129. napja: Egy éjszakai akció során az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a rendőrség elit Jamam terrorelhárító egysége kimentett két túszt a Hamász fogságából a Gázai övezetben.

Megérkezésük a Siba kórházba

A 60 éves Fernando Simon Marmant és a 70 éves Norberto Louis Hart, akiket október 7-én raboltak el Nir Jichákból, biztonságosan kivonták a dél-gázai Rafahból.

A hadsereg szerint a páros állapota kielégítő, már találkoztak a családjaikkal.

Har felesége, aki egyben Merman testvére és Merman másik testvére és unokahúga novemberben szabadult a gázai fogságból a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet során. Október végén az izraeli hadsereg élve kimentette Ori Megidis közlegényt, akit Gáza északi részén tartottak fogva.

A kimenekítés: A különleges erők hajnali 1 óra körül érkeztek meg egy rafahi épülethez, ahol a túszokat a második emeleten tartották fogva, és rajtaütést tartottak a helyszínen. A csapatok legalább három hamászos terroristát megöltek az épületben, és továbbiakat a környéken.

A két túszt egy órán belül páncélozott járművekkel kivonták Gázából. Egy katona könnyebben megsérült a műveletben.

A csapatok ,,professzionális és pontos műveletet” hajtottak végre, és fizikailag védték Fernando Simon Marmant és Norberto Louis Hart a terroristák lövéseitől, közölte az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy reggeli sajtótájékoztatóján.

,,Az éjszaka hazahoztuk Louis-t és Fernandót. Ez egy összetett mentőakció volt lövések alatt, érzékeny hírszerzési információk alapján. Egy professzionális és pontos művelet. Egy olyan művelet, amelyre felkészültünk, és vártuk azokat a feltételeket, amelyek lehetővé tették annak végrehajtását”.

Amikor a Jamam egység tisztjei hajnali 1:49-kor behatoltak a rafahi lakásba, ahol a párost a Hamász terroristái tartották, ,,átölelve és testükkel védték Luist és Fernandót”.

Hagari szerint számos helyen zajlottak harcok, a Hamász terroristái ellen légicsapásokat hajtottak végre a térségben hajnali 1 óra 50-kor.

,,A csapatok kihozták Louis-t és Fernandót a lakásból, és kimentették őket fegyvertűz alatt, amíg el nem értek a biztonságos zónába”.

,,Ez egy nagyon feszült és nagyon megindító éjszaka volt. Egy ilyen hadművelet az állandó hadsereg és a harcokban elesett és megsérült tartalékos csapatok nagy áldozatának köszönhetően valósul meg. Áldozatuk nélkül nem jutottunk volna el idáig”.

,,Ma reggel sem felejtjük el, hogy még mindig 134 túszt tartanak fogva Gázában”.

,,Ha most hallatok, nagyon eltökélt szándékunk, hogy hazahozzunk titeket, és nem fogunk elszalasztani egyetlen lehetőséget sem, hogy megtegyük” – tette hozzá a túszoknak küldött üzenetében.

Az izraeli médiában idézett forrás azt mondta, hogy Izrael értesítette a Biden-kormányt a műveletről, miután az sikerrel végződött.

The post Így szabadított ki 2 túszt a hadsereg a Hamász fogságából first appeared on Új Kelet online.