Avi/ujkelet.live

A háború 196. napja, Júdea és Szamária: Négy harcos megsebesült egy terrorellenes rajtaütés során a Nur Samsz menekülttáborban, Tulkarem közelében, közölte délután az Izraeli Védelmi Erők.

A katonák és a határrendészet erői a Sabak belbiztonsági szolgálat irányításával az éjszaka bementek a menekülttáborba, több keresett palesztint őrizetbe vettek, robbanószerkezeteket tártak fel, épületeket vizsgáltak át és megöltek számos terroristát az összecsapások során.

A LOTAR egység katonája és egy tartalékos tiszt a Marom dandárból közepesen súlyos sérüléseket szenvedtek. Két katona a Kfír Dandár Haruv felderítő egységéből pedig könnyű sérüléseket szenvedtek. A sérülteket kórházba szállították, családjaikat értesítették.

Riport: A palesztin média szerint a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik magas rangú terroristáját megölték az izraeli hadsereg tulkaremi rajtaütésében.

A jelentések szerint Muhammad Dzsaber, aki Abu Sudzsa’a néven ismert, az Iszlám Dzsihád helyi részlegének zászlóalj parancsnoka volt Tulkaremben.

Szankciók: Az Egyesült Államok pénteken szankciókat vezetett be Ben Cion (Benci) Gopstein, egy szélsőséges telepes ellen, aki a „Lehava” radikális jobboldali és zsidó felsőbbrendűséget hirdető szervezet alapítója és vezetője, közölte a külügyminisztérium.

Gopstein az ultranacionalista nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir egyik legközelebbi bizalmasa és az izraeli radikális jobboldal kulcsfigurája.

A Lehava ellenzi a más vallásúakkal való házasságkötéseket és a zsidók asszimilációját, és megpróbál elfojtani minden nem-zsidók általi nyilvános tevékenységet Izraelben. Gopsteint korábban többször letartóztatták, és nyomozást indítottak a nem-zsidók elleni nyilatkozatai miatt, köztük egy olyan cikkért, amelyben az Izraelben élő keresztényeket ,,vérszívók”-nak nevezte.

Szintén pénteken az Európai Unió új szankciókat jelentett be négy olyan személy és két entitás ellen, akik szerinte ,,palesztinok elleni súlyos emberi jogi visszaélésekért felelősek”.

A visszaélések közé tartozik a „kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés”, valamint „a palesztinok tulajdonhoz, valamint magán- és családi életéhez való jogának megsértése Ciszjordániában [Júdea és Szamária]” – áll az EU Tanácsa közleményében.

A felsorolt entitások a Lehava és a Dombtető Ifjai-ként emlegetett radikális ifjúsági csoport.

A Dombtető Ifjai két vezető személyisége, Meir Ettinger (a néhai Meir Kahane rasszista rabbi unokáját és követője) és Elisa Jered is felkerült a listára. Mindketten részt vettek palesztinok elleni halálos támadásokban 2015-ben, illetve 2023-ban.

A jegyzékbe vett személyek között szerepel még Neria Ben Pazi, akit azzal vádolnak, hogy 2021 óta többször is megtámadott palesztinokat Wadi Szeeq-ben és Deir Dzsarirban, valamint Jinon Levi, aki számos erőszakos cselekményben vett részt a Mitarim farm illegális előőrsön lévő lakóhelyéhez közeli szomszédos falvak ellen.

The post Sérülések terrorelhárítás közben, USA és EU szankciók izraeliek ellen first appeared on Új Kelet online.