Avi/ujkelet.live

A háború 196. napja, déli front: Az elmúlt nap folyamán izraeli repülőgépek mintegy 25 célpontot támadtak a Gázai övezetben, köztük a Hamász terrorszervezet által használt épületeket, megfigyelőállomásokat, rakétakilövő helyeket és egyéb infrastruktúrát, közölte reggel az Izraeli Védelmi Erők.

A tegnap esti Askelon elleni rakétatámadást követően az izraeli hadsereg 215. tüzérezrede az észak-gázai Beit Lahijában lévő indítót ágyúzta, és az izraeli légierő pedig csapást mért egy közeli fegyverraktárra.

Mindeközben a Nahal-dandár folytatja műveleteit a hadsereg kelet-nyugati irányú Netzarim folyosóján. A csapatok az elmúlt nap folyamán több terroristát megöltek a térségben, többek között légicsapások irányításával.

Nyomozás: Az elmúlt napokban a katonai rendőrség Bűnügyi Nyomozóirodája megkezdte az izraeli hadsereg egyik elit egységének harcosainak kihallgatását, azzal a gyanúval, hogy részt vettek abban az incidensben, amelyben két terrorista gyanúsított gázai fogoly meghalt kihallgatásra szállítás közben, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A KAN-hoz eljutott bizonyítékok szerint több gázai fogvatartottat a Gázai övezet déli részén teherautóra ültettek, hogy egy izraeli börtönbe szállítsák őket. Egy ponton, az utazás vége felé a harcosok észrevették, hogy két fogvatartott – akiket az út elején a többi fogvatartotthoz hasonlóan megbilincseltek – nem mutat életjeleket és vérfoltok borítják. A nyomozás jelenleg a haláluk körülményeinek kiderítésére irányul, a harcosok azt állítják, hogy az útviszonyok következtében megsérülhettek az út során. A hadsereg azonban más lehetőségeket is vizsgál.

A különleges egység a hadsereg utasításának megfelelően azonnal jelentett a Bűnügyi Nyomozóirodának, miután kiderült, hogy a két fogvatartott az utazás során meghalt. A katonai rendőrség nagy komolysággal kezeli az esetet, és azon dolgoznak, hogy alaposan kivizsgálják, mivel a két személy életében volt, amikor a fogvatartottak teherautójára került, és benne haltak meg.

A nyomozás kezdeti stádiumban van, a fogvatartottak holttestét kórbonctani vizsgálatra vitték az Igazságügyi Orvostani Intézetbe.

Északi front: Az izraeli hadsereg délután légicsapást mért egy épületre a dél-libanoni Ajta as-Sabban, melyben a Hezbollah terroristái gyűltek össze.

A Hezbollah tagjait a 869. Harci Hírszerzési Egység őrszemei vették észre, akik ezután légicsapást kértek az épületre.

Oman: Omán, volt az első lesz ország, mely elítélte az Irán elleni „izraeli támadást”, miután az iráni sajtó robbanásokról számolt be Iszfahán városa közelében. Izrael hivatalosan nem vállalta a felelősséget a támadásért.

Omán „elítéli a ma reggeli izraeli támadást Iszfahán ellen… elítéli Izrael ismétlődő katonai támadásait is a térségben” – áll az ország külügyminisztériumának közleményében, amelyet X-en posztolt.

  • Omán régóta szerepel azon országok listáján, melyekről úgy vélik, diplomáciai kapcsolatokat alakíthatnak ki a zsidó állammal. A szultanátus támogatását fejezte ki Izrael Egyesült Arab Emírségekkel majd Bahreinnel kötött normalizációs megállapodása Iránt.
  • Izraeli média riportok szerint Izrael és Omán titkos kapcsolata öt évtizeddel ezelőtt kezdődött, és Omán nagyon jó hírnevre tett szert mint diszkrét és hatékony közvetítő.
  • 2018 októberében a néhai Kábúsz bin Szaid asz-Szaid szultán történelmi jelentőségű lépést tett, amikor meghívta Benjamin Netanjanhu miniszterelnököt Ománba, egy olyan országba, amelynek nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Izraellel.

Irak: Órákkal azután, hogy Izrael állítólag csapást mért egy iráni katonai helyszínre, fotók jelentek meg a közösségi médiában, amelyek állítólag az iraki Bagdad közelében talált „izraeli fegyverzetből” származó repeszdarabokat ábrázolnak.

Oroszország: Oroszország világossá tette Jeruzsálem számára, hogy Teherán „nem akar eszkalációt”, mondta pénteken Szergej Lavrov külügyminiszter.

„Telefonos kapcsolatfelvétel volt Oroszország és Irán vezetése, képviselőink és az izraeliek között. Nagyon világossá tettük ezeken a beszélgetéseken, azt mondtuk az izraelieknek, hogy Irán nem akar eszkalációt” – mondta Lavrov egy orosz rádiónak adott interjújában.

Ben-Gvir: Miután Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter reggel X-en az Iszfahán melletti állítólagos izraeli csapásra annyit reagált, hogy ,,gyatra”, az iráni állami média átvette azzal a megjegyzéssel, hogy ,,az izraeli hatóságok kigúnyolják magukat! A cionista rezsim belbiztonsági minisztere ezt írta az iszfaháni incidensről szóló tudósításokhoz: Gyenge!” – posztolta X-en a félhivatalos iráni hírügynökség, a Tasnim.

Az izraeli koalíció vezető tisztviselői szerint Ben-Gvir posztja felelőtlen, gyerekes és könnyelmű volt. A miniszter körüli források azonban elhárították mindezt, mondván, ,,ugyanezek a források október 7. előtt határozottan azt állították, hogy a Hamász el van rettentve, és látható hová juttattak minket”.

Jáir Lapid ellenzéki vezető szintén keményen bírálta Ben-Gvirt.

„Soha nem okozott egy biztonsági kabinetminiszter ilyen súlyos károkat az ország biztonságában, imázsában és nemzetközi státuszában” – irta Lapid X-en. „Egy megbocsáthatatlan egyszavas tweetben Ben-Gvirnek sikerült kigúnyolnia és megszégyenítenie Izraelt Teherántól Washingtonig”.

,,Bármely más miniszterelnök kidobta volna ma reggel a kabinetből. Még a mellette ülő és bárányként hallgató miniszterek sem mentesek a felelősségtől. Egy megbocsáthatatlan biztonsági és erkölcsi kudarc részei”.

The post Harcok, nyomozás és Irán jól szórakozik Izraelen Ben-Gvir miatt first appeared on Új Kelet online.