Avi/ujkelet.live

A háború 190. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, mintegy 40 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, amelyek egy részét a légvédelmi rendszerek elfogtak, a többi nyílt területeket landolt, vagy nem jutott át a határon. Sérülés nem történt.

A Hezbollah terrorszervezet azt állította, hogy több tucat Katyusha rakétát lőtt ki az izraeli hadsereg tüzérségi állásaira Izrael északi részén.

Korábban pénteken a légvédelem lelőtt két robbanóanyaggal megrakott drónt, amelyet a Hezbollah indított Izrael északi részére. Az incidens közepette megszólaltak a szirénák, többek között az elfogásból lehulló repeszek miatt.

A hadsereg ezt megelőzően csapást mért a dél-libanoni Ajta as-Sabban a Hezbollah több épületére, ahol terroristák gyülekeztek.

A terrorcsoport egy másik épületét is célba vették Tajbéban.

A Hezbollah pénteken számos lövedéket küldött Libanonból Felső-Galileára, melyre a hadsereg a támadási terület ágyúzásával válaszolt.

Szombat reggel izraeli vadászgépek csapást mértek a Hezbollah egyik katonai komplexumára Rihan térségében, melyben katonai épületek és egy megfigyelőállomás volt.

Déli front: Legalább nyolc rakétát lőttek ki tegnap este a Gázai övezetből Szderotra, közölte az önkormányzat szóvivője. A rakéták egy részét a Vaskupola elfogta, sérülésekről vagy károkról nem érkezett jelentés. A támadásért a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari péntek este sajtónyilatkozatában közölte, hogy Herci Halevi vezérkari főnök helyzetértékelést tartott a CENTCOM vezetőjével, Michael Erik Kurilla négycsillagos tábornokkal.

,,Közös helyzetértékelést tartottunk, hogy biztosítsuk a szoros koordinációt” – mondta Hagari.

Az izraeli hadsereg fokozott készültségben van Irán fenyegetései miatt, hogy megtorolja a múlt héten Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapást, amelyben az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka, helyettese, öt másik gárda parancsnok és legalább egy Hezbollah-tag meghalt.

A Walla hírportál riportere szerint Kurilla még egy nappal meghosszabbította izraeli tartózkodását.

Hagari a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, továbbra sem változtak a civileknek szóló utasítások a potenciális iráni támadás miatti fokozott készülség fényében.

,,Ha bármi változás történik, azonnal tájékoztatjuk [a nyilvánosságot]” – mondta Hagari, hangsúlyozva, hogy a civileknek továbbra is ébernek kell lenniük, mivel Izrael légvédelme ,,a világ legjobbjai közé tartozik, de nem hermetikus”.

,,Az elmúlt hat hónapban háborúban állunk, és minden létező fenyegetéssel megbirkóztunk. Védelmünk készen áll, és tudja, hogyan kell minden egyes fenyegetést külön-külön kezelni. Támadásra is készen állunk, különféle képességekkel, hogy megvédjük Izrael polgárait”.

Hagari azzal vádolt Iránt, hogy ,,eszkalálja a közel-keleti helyzetet” a gázai háború közepette. „Tudni fogjuk, hogyan intézkedjünk ott, ahol szükség van rá”.

Ne csináld: Joe Biden elnök pénteken azt mondta, arra számít, hogy Irán ,,előbb mint utóbb” támadást indít Izrael ellen, és hangsúlyozta Teheránnak küldött üzenete: ,,Ne tedd”.

Az Egyesült Államok arra számít, hogy Irán az elkövetkező napokban több célpont ellen is csapást mér Izraelben, és kész segíteni a szövetségese ellen indított fegyverek elfogásában – mondták a CNN-nek források, miközben a Biden-kormány fokozott készenlétben van egy ingatag és kiszámíthatatlan időszak lehetőségére a Közel-Keleten.

Irán a héten több arab országon keresztül üzenetet küldött a Biden-kormánynak, és azzal fenyegetőzött, hogy ha az Egyesült Államok bekapcsolódik az Izrael és Irán közötti harcokba, a térségben tartózkodó amerikai erők célponttá válnak.

,,Elkötelezettek vagyunk Izrael védelme mellett. Támogatni fogjuk Izraelt. Segítünk megvédeni Izraelt, és Irán nem fog sikerrel járni” – mondta Biden egy sajtótájékoztatón.

A Biden-kormány az elmúlt napokban arra kérte Izraelt, hogy értesítse és konzultáljon az Egyesült Államokkal az Irán elleni bármilyen izraeli megtorlásról.

Elrabolhatták: Egyre erősödik a gyanú, hogy elrabolták vagy meggyilkolták a 14 éves Binjámin Achimeirt, aki péntek reggel kiterelte a nyájat, és az állatok nélküle tértek haza.

A keresése nagy erőkkel folyik.

Más vizsgálati irányokat sem zártak ki egyelőre, például azt, hogy eltévedt, vagy gödörbe esett.

The post 40 rakéta Libanonból, 8 Gázából és Biden üzenete Iránnak: Ne tedd first appeared on Új Kelet online.