Avi/ujkelet.live

Iráni erők szombaton átvették az irányítást egy hajó felett a Hormuzi-szoros közelébe. Az AP hírügynökség kapott egy videót, amelyen kommandósok helikopterről rohamozzák meg a hajót.

Az érintett hajó az MSC Aries, egy konténerhajó, amely az izraeli milliárdos, Ejál Ofer Zodiac Shipping Company-jával áll kapcsolatban.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője kijelentette: ,Irán viseli a következményeket a helyzet további eszkalálásáért.”

Az iráni kormányzati hírügynökségek később megerősítették a hírt: ,,A Forradalmi Gárda átvette az irányítást egy ‘Izraelhez köthető’ hajó felett”. Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint a hajó Irán felségvizei felé tartott. Egy amerikai biztonsági a következőt reagálta az incidensre: ,,Tisztában vagyunk a helyzettel, és figyelemmel kísérjük azt.”

Az Ejál Ofer izraeli üzletember tulajdonában lévő brit Zodiac cég a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta, hogy a hajót hosszú távra bérbe adták az MSC hajózási társaságnak, amely kizárólagosan felelős a hajóért.

Ezenkívül a mai napon egy hasonló incidensről számoltak be egy hajóval az Ománi-öbölben, mintegy ötven tengeri mérföldre az Egyesült Arab Emírségek Fudzsejra kikötővárosától. A United Kingdom Maritime Trade Operations arról számolt be, hogy a térségből érkező erők elfoglaltak egy hajót. Az elmúlt években Irán egy sor olyan incidensben vett részt, amelyben hajókat és olajszállító tartályhajókat foglaltak el a Perzsa-öböl térségében.

Az izraeli hadsereg fokozott készültségben van Irán fenyegetései miatt, hogy megtorolja a múlt héten Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapást, amelyben az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka, helyettese, öt másik gárda parancsnok és legalább egy Hezbollah-tag meghalt.

Joe Biden elnök pénteken azt mondta, arra számít, hogy Irán ,,előbb mint utóbb” támadást indít Izrael ellen, és hangsúlyozta Teheránnak küldött üzenete: ,,Ne tedd”.

The post Videó: Iráni erők elfoglaltak egy „Izraelhez köthető” hajót first appeared on Új Kelet online.