Avi/ujkelet.live

A háború 259. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők egyik harckocsija Gázából véletlenül lövést adott le nyílt területre az izraeli Nativ Haaszara kibuc közelében, és egy járműben kár keletkezett a repeszek miatt, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

Sérülés nem történt, az incidens vizsgálat alatt.

Rafah: A dél-gázai Rafah lakói azt nyilatkozták a Reuters hírügynökségnek, hogy úgy tűnik, az izraeli hadsereg intenzív harcokkal próbálja befejezni a város elfoglalását.

Állítólag tankok törtek be a város nyugati és északi részeibe, miután már elfoglalták a keleti, déli és középső részt. Az izraeli erők repülőgépekkel, tankokkal és a tenger felől hajókkal támadták a várost.

Egyes lakosok szerint az izraeli rajtaütés üteme felgyorsult az elmúlt két napban, folyamatos robbanások és lövések hallatszottak.

Diplomácia 1: Az Al-Akhbar libanoni újság pénteken arról számolt be, hogy az egyiptomi hírszerzés és az egyiptomi külügyminisztérium magas rangú tisztviselői amerikai tisztviselőkkel tárgyaltak, mivel az Izraelből érkező legújabb jelek széles körű eszkalációra utalnak északon.

A jelentés szerint az egyiptomi hírszerzés vezetője, Abbász Kamel várhatóan szerepet játszik az eszkalációt megfékező intézkedésekben, és a következő napokban egy egyiptomi biztonsági küldöttség utazik Bejrútba.

Az újságnak nyilatkozó magas rangú egyiptomi tisztviselő szerint az Egyesült Államok komolyan veszi a Hezbollah terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah szavait, és nem abban látja a problémát, hogy „ki adja le az első lövést”, hanem abban, hogy milyen következményekkel járhat, ha nincs világos elképzelés a háború megállításáról egy olyan helyzetben, amikor az tényleg kitör.

Diplomácia 2: Az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy berendelte „szigorú megrovásra” az örmény nagykövetet, miután az ország bejelentette, hogy elismeri a palesztin államot.

Örményország a legutóbbi ország, amely ilyen bejelentést tett a Hamász elleni izraeli háború kezdete óta, Szlovénia, Írország, Spanyolország és Norvégia lépéseit követve. Izrael mérlegeli, hogyan reagáljon az intézkedésekre, és állítólag javasolta a szóban forgó nemzetekkel fenntartott kapcsolatok gyengítését.

Az örmények közleménye indoklásként a „katasztrofális gázai humanitárius helyzetet”, valamint a „zsidó és palesztin népek közötti tartós megbékélés megteremtését” említi. Továbbá azonnali tűzszünetre és a túszok „feltételek nélküli” szabadon bocsátására szólít.

A kétállami-megoldás elérése „az egyetlen módja annak, hogy a palesztinok és az izraeliek megvalósíthassák legitim törekvéseiket” – teszi hozzá a közlemény.

The post Tanktűz rossz irányba és diplomáciai intézkedések first appeared on Új Kelet Live.